Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Dow Jones και δολάριο δίνουν ώθηση στη διεθνή αγορά μετοχών
578 αναγνώστες
Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009
23:36

Dow Jones και δολάριο δίνουν ώθηση στη διεθνή αγορά μετοχών

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διορθωτικής κίνησης, από την οποία δεν έχει ξεφύγει ο ΓΔ αλλά και την οποία δεν έχουν ανατρέψει, ακόμη, ολοκληρωτικά όλοι οι διεθνείς δείκτες, είχαμε χρησιμοποιήσει στοιχεία από το 3FVIP.com για να δημοσιεύσουμε μία ανάλυση με τίτλο: 'Dow Jones: μπορεί να είναι το κρυφό χαρτί του έξυπνου χρήματος για το τέλος του 2009;”

Σε αυτήν είχαμε γράψει ότι ο Dow Jones είχε φτάσει στο Νοέμβριο καταγράφοντας από την αρχή του έτους κέρδη πάνω από 10% κάτι που είχε συμβεί από το 1900 και μετά άλλες 46 φορές, στις 40 από τις οποίες συνέχισε με κέρδη και στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η συχνότητα ανόδου του, δηλαδή, στους τελευταίους 2 μήνες του έτους, όταν στους πρώτους 10 έχει κλείσει με άνοδο πάνω από 10%, είναι της τάξης του 87% ενώ η μέση απόδοση του σε αυτούς τους 2 μήνες είναι 4,2%, δηλαδή αρκετά αυξημένη.

Στην ίδια ανάλυση είδαμε πως τα στοιχεία σχετικά με την απόδοση του Dow Jones, όταν ίσχυσαν οι παραπάνω συνθήκες, γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν εξετάζουμε τα δεδομένα από το 1945 και μετά καθώς από τις 28 αντίστοιχες περιπτώσεις σε αυτό το διάστημα και οι 28 έφεραν κέρδη στο τελευταίο 2μηνο του έτους μέχρι το 2007, το οποίο και αποτέλεσε τη μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον στατιστικό 'κανόνα' στα τελευταία 65 χρόνια.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς πως ο Dow Jones είναι, ίσως, ο πιο συνδεδεμένος με το έξυπνο χρήμα διεθνής δείκτης. Και όταν ένας δείκτης είναι τόσο συνδεδεμένος με το έξυπνο χρήμα και κλείνει με κέρδη στο τελευταίο δίμηνο των ετών που κατέγραφαν άνοδο πάνω από 10% μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή στα πιο ανοδικά έτη, με συχνότητα που αγγίζει το 100%, στα τελευταία 65 χρόνια, τότε μυρίζει ... παρέμβαση.

Σε ανάλυση που δημοσιεύσαμε στις 30 Οκτωβρίου, είχαμε γράψει για έναν ακόμη παράγοντα που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσε να αποβεί καταλυτικός για τη συνέχεια του ράλι. Σε αυτήν είχαμε γράψει: “Σύμφωνα με μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος από το 3FVIP.com ένας από τους σημαντικότερος παράγοντες για το μέλλον του ράλι θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το δολάριο. Ο κλάδος της ενέργειας ήταν ο μόνος που τον Οκτώβριο είδε το 100% των μετοχών του να περνούν πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους, την ώρα που το πετρέλαιο κατακτούσε νέο υψηλό έτους.

Αυτή ήταν μία ένδειξη ότι η ενέργεια ήταν και πάλι ο πρωταγωνιστής της ανόδου. Καθώς πετρέλαιο και δολάριο παρουσιάζουν, στην παρούσα φάση, αρνητική συσχέτιση που αγγίζει το 90%, δηλαδή κινούνται αντίθετα και καθώς η άνοδος του πετρελαίου έδωσε την απαραίτητη τελευταία ώθηση στον κλάδο ενέργειας ώστε να οδηγήσει τις αγορές σε νέα υψηλά έτους τον Οκτώβριο, είναι φανερό πως ο καταλύτης της χρηματιστηριακής ανόδου υπήρξε και πάλι το δολάριο. Αυτό σημαίνει πως το ράλι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντέξει όσο το δολάριο δεν κινείται ανοδικά παρά στην αντίθετη περίπτωση”

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας το δολάριο κινήθηκε έντονα πτωτικά με το ευρωδολάριο να αγγίζει το 1,50 και ο Dow Jones αδιαφόρησε για τις όποιες πιέσεις και έγινε ο 1ος διεθνής δείκτης μετά τη διόρθωση που πέρασε σε νέο υψηλό έτους. Το αποτέλεσμα ήταν η διεθνής αγορά μετοχών να λάβει μεγάλη ώθηση και όλοι οι βασικοί δείκτες να κλείσουν με σημαντικά κέρδη. Δυστυχώς το ΧΑ δε μπόρεσε να ακολουθήσει, παρά το γεγονός ότι ο ΓΔ ξεκίνησε με άνοδο τη συνεδρίαση, καθώς ο κλάδος των τραπεζών κινήθηκε χαμηλότερα και επηρέασε αρνητικά το σύνολο της αγοράς, οδηγώντας τελικά και το ΓΔ σε αρνητικό έδαφος.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις