Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
635 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009
00:43

ΗΠΑ: δανεικά από offshore αλλά και από την...Κολομβία για να βγουν από την ύφεση

Οι ΗΠΑ δανείζονται χρήμα από όλον τον κόσμο με πολύ μεγάλο ρυθμό. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του 3FVIP.com. από την αρχή της τρέχουσας κρίσης ο δανεισμός από την Κίνα και την Ιαπωνία αυξήθηκε δραματικά και αυτό συνεπάγεται ότι οι ΗΠΑ εκδίδουν ομόλογα τα οποία ανταλλάσσουν με ρευστό που προήλθε από την πραγματική ανάπτυξη των χωρών αυτών, με στόχο να αποφύγουν να τυπώσουν ακόμη περισσότερα δολάρια. Καθώς, όμως, τα ομόλογα είναι σε ρήτρα δολαρίου, ουσιαστικά η Κίνα και η Ιαπωνία λειτουργούν ως οι μεγαλύτερες αποθήκες δολαρίων στον κόσμο. Αν αυτά τα δολάρια βγουν στην πραγματική οικονομία, η τιμή του αμερικανικού νομίσματος θα καταρρεύσει (ακόμη περισσότερο). Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και μετά την τεράστια υποτίμηση που έχει δεχτεί το δολάριο, παραμένει ένα από τα πιο υπερτιμημένα νομίσματα στον κόσμο.

Η 3η σε κατάταξη 'χώρα' ως προς το μέγεθος του κεφαλαίου που έχει δανείσει στις ΗΠΑ στο κρίσιμο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2008 και Απριλίου 2009 αλλά και στο σύνολο των δανείων που έχει κάνει πως τις ΗΠΑ, είναι η .... Καραϊβική. Το εύλογο ερώτημα είναι από που και ως που η Καραϊβική έχει αποθηκεύσει περισσότερα από 200 δις δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, παρέχοντας δανεική ρευστότητα στις ΗΠΑ, μία χώρα των 400 εκ ανθρώπων, όταν όλα μαζί τα κράτη της, δεν ξεπερνούν τα 40 εκ σε πληθυσμό.

Μήπως η Τζαμάικα και οι Μπαχάμες, το Πουέρτο Ρίκο και η Κούβα, έχουν τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη που τους περισσεύουν περισσότερα από 100 δις δολάρια για να τα δανείσουν στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Απρίλιο του 2009; Υπάρχει περίπτωση αυτά τα χρήματα να εξοικονομήθηκαν από τον τουρισμό; Η απάντηση είναι πως τα κεφάλαια αυτά τα οποία δανείστηκαν οι ΗΠΑ, προέρχονται από τις τις offshore τράπεζες, χρηματιστηριακές και εταιρίες όπλων των νησιών Cayman και των άλλων φορολογικών παραδείσων της περιοχής. Αυτό ίσως εξηγεί το λόγο που οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να νικήσουν τον 'πόλεμο' ενάντια στις offshore εταιρίες αλλά μπόρεσαν νικήσουν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ; (που παρεμπιπτόντως έχει το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε πετρέλαιο).

Τα ενδιαφέροντα δεν τελειώνουν εδώ καθώς την 4η θέση στη λίστα των δανειστών των ΗΠΑ κατέχουν οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, οι οποίες, στο κρίσιμο διάστημα στο οποίο αναφερόμαστε αύξησαν το δανεισμό τους κατά 23%, αποθηκεύοντας επιπλέον 40 δις δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα. Θυμίζουμε πως για 1η φορά στο 4ο 3μηνο του 2008 και πολλές φορές στη συνέχεια, ο κύριος Παναγιώτου υποστήριξε μέσα από τη στήλη πως οι ΗΠΑ θα υποτιμούσαν το δολάριο ανεβάζοντας το πετρέλαιο και για αντάλλαγμα οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο θα αγόραζαν μετοχές των προβληματικών, τότε, τραπεζών, ωθώντας τις τιμές τους υψηλότερα και ξεκινώντας το χρηματιστηριακό ράλι. Πέρα από τη μεταφορά κεφαλαίων προς τη χρηματιστηριακή αγορά από τις υπεραξίες της τιμής του πετρελαίου, οι αραβικές χώρες προχώρησαν και σε άμεσο δανεισμό προς τις ΗΠΑ ο οποίος αυξήθηκε από τα 153,8 δις τον Απρίλιο του 2008, στα 189,5 δις, τον Απρίλιο του 2009.

Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία για το αμερικανικό δανεισμό υπό τη μορφή χρεωγράφων που βρίσκονται στα χέρια ξένων χωρών, παρατηρούμε ότι τον Αύγουστο του 2008 το σύνολο ήταν 2,688 τρις δολάρια και τον Αύγουστο του 2009 έφτασε τα 3,448 τρις δολάρια. Οι ΗΠΑ δανείστηκαν, πέρα από τον Κίνα, την Ιαπωνία, την Καραϊβική και τις αραβικές χώρες, από τη Βραζιλία τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία την Ολλανδία, την Ιταλία, και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικό, της Μαλαισίας ακόμη και της ... Κολομβίας. Πράγματι, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2009 οι ΗΠΑ δανείστηκαν από την Κολομβία 7,3 δις δολάρια. Τέλος, ο δανεισμός των ΗΠΑ από τον Χονγκ Κονγκ υπολογίζεται ανεξάρτητα από αυτόν από την Κίνα και είναι, επίσης, πολύ ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ δανείστηκαν στο διάστημα αυτό των 12 μηνών, περίπου, 60 δις δολάρια από το Χονγκ Κονγκ, φέροντας το 7ο στη λίστα με τις χώρες που έχουν δανείσει κεφάλαια στις ΗΠΑ, πάνω από την Ρωσία η οποία καταλαμβάνει την 8η θέση.

Έχοντας, λοιπόν, δανειστεί περισσότερο από 1 τρις δολάρια από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα από ξένες χώρες και έχοντας τυπώσει περισσότερα από 3 τρις δολάρια από την αρχή της κρίσης, πόσο θριαμβευτικό είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να πετύχουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% στο γ' τρίμηνο του 2009; (πάντα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο γιατί σε ετήσια βάση το ΑΕΠ μειώθηκε)


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi


Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις