Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Στην επέτειο 1 έτους από την εκλογή Ομπάμα πρωταθλήτρια κερδών η...Ρωσία
570 αναγνώστες
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009
00:27

Στην επέτειο 1 έτους από την εκλογή Ομπάμα πρωταθλήτρια κερδών η...Ρωσία

Στις 04 Νοεμβρίου 2009 συμπληρώθηκε ακριβώς 1 έτος από την εκλογή Ομπάμα και μέσα σε αυτό το διάστημα έλαβαν χώρα πολλά σημαντικά χρηματιστηριακά γεγονότα: η αγορά μετοχών ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο κραχ των τελευταίων 80 ετών της, για να καταγράψει στη συνέχεια μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές αντιδράσεις 8αμήνου στην ιστορία της, το πετρέλαιο έφτασε στα 35 δολάρια για να απογειωθεί στη συνέχεια πάνω από τα 80 κερδίζοντας περισσότερο από 100% από τον πυθμένα του, η αγορά ομολόγων υπέστη κραχ, καθώς οργανωμένα κεφάλαια αποχώρησαν από αυτήν για να μεταφερθούν στις μετοχές, το δολάριο κορύφωσε και κατέγραψε δριμεία πτώση και ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας τα 1090 δολάρια.

Η χρηματιστηριακή αυτή ανάρρωση έγινε οδηγός της οικονομικής ανάρρωσης, η οποία, αν και όχι ιδιαίτερα ουσιαστική, φάνηκε στους οικονομικούς δείκτες, με αποτέλεσμα το αρκετοί από αυτούς να παρουσιάσουν βελτίωση στο β' και β' 3μνο του 2009, με αποκορύφωμα την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,5% στο γ' τρίμηνο του έτους.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή Ομπάμα, λοιπόν, είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια επένδυση αποδείχτηκε πρωταθλητής σε όλο αυτό το διάστημα και ποια κατέληξε ουραγός αλλά και πώς απέδωσαν οι βασικές διεθνείς επενδυτικές επιλογές. Πριν δούμε, όμως, τη σχετική κατάταξη με στοιχεία από το 3FVIP.com, ας εξετάσουμε μερικά άλλα ενδιαφέροντα 'εκλογικά' τεχνικά στατιστικά στοιχεία για τη χρηματιστηριακή αγορά μετοχών των ΗΠΑ. Στις 04 Νοεμβρίου 2009 ο Dow Jones βρίσκεται κατά 1,52% υψηλότερα απ' ότι ένα χρόνο νωρίτερα, ποσοστό που αν και φαίνεται, σχεδόν, μηδαμινό, είναι αρκετά μεγάλο αν σκεφτεί κανείς πόσο χαμηλότερα είχε βρεθεί νωρίτερα στο έτος ο δείκτης.

Εξετάζοντας όλα τα πρώτα έτη θητειών των Αμερικανών Προέδρων από το 1900 μέχρι σήμερα, η μέση απόδοση του Dow Jones είναι 4,39% και η μέση απόδοση στις περιπτώσεις που ο Πρόεδρος ήταν και νεοεκλεγμένος , αυξάνεται στο +6,17%. Η απόδοση του Dow Jones στο πρώτο έτος θητείας νεοεκλεγμένου Προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος, όπως δηλαδή είναι ο Ομπάμα, είναι 7,71%, οπότε και πάλι η απόδοση του Dow Jones της τάξης του 1,52% που ακολούθησε της εκλογής του Ομπάμα, είναι πολύ κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 110 ετών. Αλλά Ομπάμα είναι ο 1ος Πρόεδρος στα τελευταία 80 χρόνια που εκλέχθηκε εν μέσω ενός, τεραστίων διαστάσεων, κραχ ενώ σε σχέση με το που βρίσκονταν οι αγορές μετοχών πριν από 8 μήνες η σημερινή απόδοση είναι εντυπωσιακή.

Περνάμε στην κατάταξη των βασικών επενδυτικών επιλογών στο διάστημα αυτό του ενός έτους από την εκλογή Ομπάμα και ξεκινώντας από την τελευταία θέση βρίσκουμε, το δολάριο με απώλειες της τάξης του 10%. Αυτό αποτελεί μία επιβεβαίωση της πρόβλεψης μας ότι το έξυπνο χρήμα θα επιχειρούσε την ανάρρωση της πραγματικής οικονομίας μέσω της υποτίμησης του δολαρίου. Στη δεύτερη θέση από το τέλος βρίσκουμε το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ, το οποίο καταγράφει απώλειες της τάξης του 6,6%, δείχνοντας μας ότι, πράγματι, οργανωμένα κεφάλαια αποχώρησαν από την αγορά ομολόγων.

Ακολουθεί ο Dow Jones με άνοδο 1,52% και αμέσως μετά βρίσκουμε τον S&P 500 500 με κέρδη 3,9%. Την 3η θέση καταλαμβάνει το πετρέλαιο, με άνοδο 12,9% και στη 2η θέση βρίσκουμε το Nasdaq με άνοδο 15,3%. Φτάνοντας στην 1η θέση της απόδοσης των βασικών διεθνών επενδυτικών επιλογών δε βρίσκουμε άλλον από το χρυσό, ο οποίος με κέρδη 43,5% είναι ο απόλυτος πρωταθλητής της περιόδου ενός έτους από την εκλογή του Ομπάμα ... ή μήπως όχι;

Η κατάταξη φαίνεται να αλλάζει αποφασιστικά αν λάβουμε υπόψη μας ως βασικές διεθνείς επενδυτικές επιλογές και τις αναδυόμενες αγορές μετοχών. Σε αυτήν την περίπτωση η Κίνα βρίσκεται στην 3η θέση της κατάταξης με απόδοση 50,68%, αφήνοντας το χρυσό στην 4η θέση και η Βραζιλία καταλαμβάνει τη 2η θέση στη λίστα με απόδοση 63,78%.

Η είδηση της χρονιάς, όμως, είναι ότι στην 1η θέση της λίστας με τις καλύτερες αποδόσεις από την ημέρα της εκλογής Ομπάμα μέχρι σήμερα, βρίσκουμε τη ... Ρωσία, με κέρδη 70,15%. Φαίνεται πως τα πακέτα βοήθειας και ο τεράστιος δανεισμός των ΗΠΑ επέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στη Ρωσία παρά στις ίδιες (τουλάχιστον με βάση τη χρηματιστηριακή τους απόδοση).

Τέλος, για όσους προτιμούν ελληνικά, η απόδοση του ΓΔ στο σχετικό διάστημα είναι 25,21%, με τις τράπεζες να έχουν ενισχυθεί κατά 28,27%, τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κατά 21,51% και τη μικρή κατά 7,69%. Η απόδοση αυτή είναι μικρότερη από το 50% της απόδοσης του ETF αναδυόμενων αγορών 'EMM', στο οποίο είχε δημοσιεύσει στη στήλη ότι τοποθετήθηκε ο κύριος Παναγιώτου σε ανάλυση του στις 27/10 του 2008, λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις