Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
619 αναγνώστες
Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009
23:14

Dow Jones: μπορεί να είναι το κρυφό χαρτί του έξυπνου χρήματος για το τέλος του 2009;

Ο Dow Jones έκλεισε τον Οκτώβριο έχοντας καταγράψει από την άρχή του έτους άνοδο της τάξης του 10,67%. Από το 1900 και μετά έχουν υπάρξει 46 περιπτώσεις που ο Dow κατέγραψε άνοδο πάνω από 10% στο 1ο 10μηνο του έτους και το 3FVIP.com έλεγξε τί συνέβη στο επόμενο δίμηνο έκαστου έτους σε αυτές τις περιπτώσεις ως προς την απόδοση του. Μία άνοδος αυτής της δυναμικής, εγγυάται ένα καλό φινάλε ή το αντίθετο;  

Εν μέσω των πολλών αρνητικών τεχνικών ενδείξεων που λάβαμε για την αγορά μετοχών, στο τελευταίο διάστημα, η συγκεκριμένη τεχνική στατιστική ανάλυση, ίσως αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα, καθώς δείχνει πως στις 40 από τις προηγούμενες 46 περιπτώσεις που ο Dow κατέγραψε κέρδη πάνω από 10% στους πρώτους μήνες του έτους, συνέχισε με κέρδη και στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Έτσι, η συχνότητα ανόδου είναι 87% ενώ η μέση απόδοση στους επόμενους 2 μήνες είναι 4,2%, δηλαδή αρκετά αυξημένη.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, απόδοση μεγαλύτερη του 10% στο 1ο 10μηνο του έτους ο Dow πέτυχε άλλες 3 φορές: το 2003, το 2006 και το 2007. Το 2003, ο Dow βρέθηκε τον Οκτώβριο να καταγράφει κέρδη από την αρχή του χρόνου της τάξης του 17,50%, για να συνεχίσει στο τελευταίο 2μηνο κερδίζοντας επιπλέον 6,66%. Στο πρώτο 10μηνο του 2006 ο Dow Jones είχε ενισχυθεί κατά 12,72% και συνέχισε καταγράφοντας άνοδο 3,17% μέχρι το τέλος του έτους. Αντίθετα, στο έτος κορύφωσης, 2007, ο Dow Jones έφτασε στον Οκτώβριο με κέρδη πάνω από 10% αλλά στο τελευταίο 2μηνο κατέγραψε απώλειες 4,87%.

Πηγαίνοντας πιο πίσω στο χρόνο η συνέπεια του Dow Jones στο να καταγράφει άνοδο στο τελευταίο 2μηνο του έτους, όταν στους πρώτους 10 μήνες έχει ενισχυθεί πάνω από 10%, είναι εντυπωσιακή καθώς αυτό ισχύει στο 100% των περιπτώσεων από το 1945 μέχρι το 2007! Από τις 28 αντίστοιχες περιπτώσεις από το 1945 και μετά και οι 28 έφεραν κέρδη στο τελευταίο 2μηνο του έτους, ενώ μοναδική εξαίρεση στα τελευταία 65 χρόνια, αποτέλεσε το 2007.

Έτσι, αν ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος δε φέρουν κέρδη για τον Dow Jones, θα πρόκειται, μόλις, για τη 2η φορά στα τελευταία 65 χρόνια θα έχει συμβεί αυτό.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς πως ο Dow Jones είναι, ίσως, ο πιο συνδεδεμένος με το έξυπνο χρήμα διεθνής δείκτης. Και όταν ένας δείκτης είναι τόσο συνδεδεμένος με το έξυπνο χρήμα και κλείνει με κέρδη στο τελευταίο δίμηνο των ετών που κατέγραφαν άνοδο πάνω από 10% μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή στα πιο ανοδικά έτη, με συχνότητα που αγγίζει το 100% στα τελευταία 65 χρόνια, τότε μυρίζει ... παρέμβαση.

Σε άρθρο του, το Φεβρουάριο του 2009 με τίτλο: “Μπορεί να χειραγωγηθεί ο Dow Jones; ' ο κύριος Παναγιώτου είχε γράψει τα εξής σχετικά με το θέμα: 'Στην πράξη, ο Dow Jones απαρτίζεται από 30 μετοχές. Αυτό, είναι από μόνο το κάτι το προβληματικό. Αν βρισκόμασταν στο 1900, όταν οι εταιρίες που ήταν εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο αποτελούσαν κλάσμα του σημερινού αριθμού εισηγμένων εταιριών, τότε αυτό θα ήταν φυσιολογικό. Όχι, όμως, σήμερα, που μόνο οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης είναι, περίπου, 3000.

Ο μικρός αριθμός μετοχών που απαρτίζουν το δείκτη σε συνδυασμό με τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής του, οδηγούν, αναπόφευκτα, σε συνθήκες μη απαγορευτικές προβληματικών καταστάσεων. Έτσι, μόνο η μετοχή της IBM, έχει βαρύτητα 9,3% στον Dow Jones, ενώ είναι πολύ ενδιαφέρον πως η πρώτη τριάδα σε βαρύτητα απαρτίζεται από τις Exxon Mobil και Chevron. Οι μετοχές αυτών των τριών εταιριών έχουν βαρύτητα στον Dow Jones κατά 23% περίπου. Αν αυτό από μόνο του δεν προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό τότε ίσως το γεγονός πως υπάρχουν ιδιώτες που είναι μεγαλομέτοχοι και των τριών αυτών εταιριών να προκαλέσει κάποιου είδους συναγερμό. Πέρα από αυτό, η χρηματιστηριακή ιστορία των εταιριών αυτών στο αμερικανικό ταμπλό, δεν πάσχει από έλλειψη σκανδάλων για κινήσεις με εσωτερική πληροφόρηση και για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού μέσω της προσπάθειας χειραγώγησης των τιμών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα”

Μετά τα παραπάνω, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποια ήταν η απόδοση των 3 μεγαλύτερων σε βαρύτητα στον Dow Jones μετοχών, στις περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω. Εξετάζοντας την τρέχουσα δεκαετία, διαπιστώνουμε πως κατά το 2006 και οι 3 αυτές μετοχές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στο τελευταίο 2μηνο του έτους, τραβώντας τον Dow υψηλότερα. Η IBM, για παράδειγμα το Δεκέμβριο του 2006 ενισχύθηκε κατά 5,69% κλείνοντας σε νέο υψηλό έτους, ενώ σε νέο υψηλό έτους έκλεισαν και η Exxon αλλά και η Chevron.

Οι 'συμπτώσεις' συνεχίζονται και στο 2003, καθώς και τότε η IBM έκανε ένα πολύ δυνατό ράλι στο τελευταίο 2μηνο του έτους, ενώ οι Exxon Mobil και Chevron, απογειώθηκαν στο ίδιο διάστημα, εξασφαλίζοντας ότι και ο Dow θα έκλεινε με κέρδη. Έτσι, αν πράγματι, το έξυπνο χρήμα θέλει το 2009 να κλείσει 'χαρμόσυνα' και όχι με μία σημαντική διόρθωση, έχει πολλά όπλα για το επιτύχει και ένα από αυτά είναι ο Dow Jones.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις