Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από ΕΚΤΑ-ΠΗΓΑΣΟΣ
780 αναγνώστες
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009
22:51

Ποια είναι η Νο1 στρατηγική επένδυσης;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το ποιες επενδυτικές στρατηγικές είναι σωστές και ποιες όχι. Κάποιες προτείνουν την πολυετή διακράτηση των μετοχών, άλλες τη βραχυπρόθεσμη είσοδο και έξοδο από την αγορά ανάλογα με τις μικρές σε διάρκεια τάσεις της, μερικές αδιαφορούν εντελώς για το timing θεωρώντας ότι είναι άσκοπο να παιδεύεται κανείς να βρει κορυφές και πυθμένες, κάποιες πάλι υποστηρίζουν πως η καταλληλότερη στιγμή εισόδου είναι όταν μία εταιρία εμφανίζει καλά θεμελιώδη στοιχεία και εξόδου όταν η θεμελιώδης εικόνα της χειροτερεύσει κλπ.

Ακόμη, κάθε μία θεωρία έχει στρατηγικές για ιδιαίτερες περιπτώσεις: για παράδειγμα, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της παλιάς σχολής, σήμα αγοράς δίνεται όταν η τιμή μίας μετοχής διασπάσει ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασής της ή όταν διαπεράσει ανοδικά τον ΚΜΟ 50 ή 200 ημερών της κ.α.. Υπάρχουν στρατηγικές και για την περίπτωση που μία τοποθέτηση δεν αποφέρει κέρδη, οπότε και προτείνεται το κλείσιμο της θέσης αν διασπαστεί μία σημαντική στήριξη ή αν καταγραφεί απώλεια 10%.

Άλλες, πιο προχωρημένες στρατηγικές, προτείνουν την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου με αντίθετες θέσεις: αγοράστε μετοχές μεν αλλά αν φοβάστε ότι προμηνύεται πτώση, αντισταθμίστε τον κίνδυνο με παράγωγα που κερδίζουν όταν οι μετοχές πέφτουν.

Θεωρίες περί στρατηγικών επένδυσης, λοιπόν, υπάρχουν πολλές αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν εφαρμοστούν θα αποφέρουν κέρδη και ούτε είναι δεδομένο ότι δε θα οδηγήσουν σε απώλειες. Για παράδειγμα, σε μία περίοδο που οι μετοχές κινούνται πλάγια, μία στρατηγική που λαμβάνει υπόψη της κινητούς μέσους όρους, θα παράγει πολλαπλά σήματα εισόδου και εξόδου από την τάση και μπορεί, πέρα από τις προμήθειες, να εξαντλήσει την υπομονή και το .. κεφάλαιο του επενδυτή. Από την άλλη η στρατηγική που απαιτεί καλή θεμελιώδη στοιχεία προκειμένου να γίνει επένδυση στη μετοχή μίας εταιρίας, θα έκανε τους επενδυτές να αγοράσουν στην κορυφή του 2007 και να πουλήσουν στον πυθμένα του 2008 ενώ στο τρέχον ράλι το σήμα εισόδου θα ερχόταν, το νωρίτερο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2ου 3μήνου, δηλαδή το Σεπτέμβριο και αφού θα είχε χαθεί ένα από τα μεγαλύτερα ράλι 6αμήνου στην χρηματιστηριακή ιστορία.

Όσο διαφορετικές και αν είναι, ωστόσο, οι θεωρίες που υπάρχουν περί στρατηγικής επένδυσης και trading, έχουν, στο σύνολο τους, ένα κοινό χαρακτηριστικό: δε λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαίτερα σημασία και βαρύτητα που έχουν στην τελική απόδοση του κεφαλαίου, οι ημέρες μεγάλης θετικής ή αρνητικής παρέμβασης, δηλαδή αυτές που έρχονται σε κρίσιμα σημεία μίας τάσης και αποφέρουν μεγάλες ποσοστιαίες αυξομειώσεις των τιμών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η αντίληψη ότι μία ημέρα δε μπορεί να κάνει, ιδιαίτερη, διαφορά στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στην κερδοφορία ή μη ενός χαρτοφυλακίου, είναι τόσο διαδεδομένη, που συναντάται παντού, από τα πανεπιστημιακά βιβλία και μοντέλα μέχρι τη καθημερινή λογική και εμπειρία του μέσου επενδυτή.

Και όμως, σε σχετική έρευνα του 3FVIP.com διαπιστώνουμε πως η τεχνική στατιστική ανάλυση δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και να γιατί: αν είχαμε επενδύσει 1 δολάριο στον Dow Jones το 1950 και δεν κάναμε, έκτοτε, καμία απολύτως προσαρμοστική κίνηση αλλά κρατούσαμε τη θέση μας μέχρι σήμερα, τότε αυτό θα είχε μετατραπεί σε 48,78 δολάρια και η επένδυση μας θα είχε αποφέρει κέρδος της τάξης του 4778%.

Αν, όμως, φροντίζαμε να αποφύγουμε τις 5 χειρότερες ημέρες κάθε έτους και μόνο αυτές, τότε η απόδοση του χαρτοφυλακίου μας θα απογειώνονταν στο 7548%, ενώ αν στην προσπάθεια μας να ακολουθήσουμε κάποια από τις στρατηγικές που αναφέραμε παραπάνω χάναμε τις 5 καλύτερες ημέρες κάθε έτους, από το 1 δολάριο της επένδυσής μας, θα είχαν απομείνει 4 σεντ, δηλαδή θα είχαμε καταγράψει απώλειες της τάξης του 96%.

Αυτό το απλό παράδειγμα μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το σωστό 'timing', δηλαδή ο σωστός συγχρονισμός με την αγορά ώστε να 'συλληφθούν' οι συνεδριάσεις με τη μεγαλύτερη θετική παρέμβαση και να αποφευχθούν αυτές με τη μεγαλύτερη αρνητική, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου στη χρηματιστηριακή αρένα. Από την άλλη πλευρά, η χαμένη δεκαετία του 2000 – 2010 μας υπενθύμισε πως ακόμη και η στρατηγική της πολυετούς διακράτησης μετοχικών θέσεων μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιό μας.

Έτσι, γεννιέται το σημαντικότερο, ίσως, ερώτημα όσον αφορά το trading: πότε πρέπει να αγοράζουμε και πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τη θέση μας μετά την αγορά; Η απάντηση περιλαμβάνεται στη θεωρία της επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης αλλά ακόμη καλύτερα, έχει δοθεί στην πράξη μέσα από το 3FVIP.com πολλές φορές. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή της 10ης Μαρτίου του 2009 όταν σε ανάλυση μας με τίτλο: “ Μηχανική ανάλυση: 1η θετική βαθμολόγηση ΓΔ σε 19 συνεδριάσεις ' είχαμε γράψει τα ακόλουθα: “Στα μέσα της συνεδρίασης της Τρίτης (10 Μαρτίου) το μηχανικό σύστημα τεχνικής ανάλυσης 3F2009 έδωσε την 1η θετική βαθμολόγηση για το ΓΔ (σήμα αγοράς) μετά από 18 διαδοχικές συνεδριάσεις όπου οι τιμές παρέμεναν αρνητικές. Το διάστημα αρνητικής βαθμολόγησης που ολοκληρώθηκε χτες, ήταν το 2ο μεγαλύτερο από την αρχή του 2008. Αντίστοιχα μεγάλο πτωτικό ράλι βρίσκουμε πίσω στον Αύγουστο του 2007 και το αμέσως επόμενο εντοπίζεται στο 2003.

Έτσι, το 3F2009 έδωσε την 1η επιβεβαίωση αυτού που σε διεθνή αποκλειστικότητα και πρώτοι διαβάσατε μέσα από τη στήλη εδώ και μερικές ημέρες, ότι δηλαδή οι αγορές μετοχών είχαν βρεθεί σε ακραία πτωτικές καταστάσεις. Μάλιστα, ο κύριος Παναγιώτου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αναγνωρίζοντας την ύπαρξη “αρνητικής φούσκας”.”

Με απλά λόγια, το άνοιγμα αγοραστικών θέσεων πρέπει να γίνεται, ιδανικά, μετά από ακραία πτωτικές τάσεις (διαφόρων οριζόντων) και στην 1η ημέρα της θετικής παρέμβασης. Όχι όταν διασπάται ένα επίπεδο αντίστασης ή όταν τέμνεται ένας κινητός μέσος όρος από την τιμή του τίτλου ή όταν τα θεμελιώδη στοιχεία αρχίσουν να είναι θετικά ή οποτεδήποτε άλλοτε αλλά την 1η ημέρα της παρέμβασης.


Και καθώς η θεωρία χωρίς πράξη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα στο trading, το 3F2009 έδωσε το σήμα αγοράς για το τρέχον ράλι την 1η ημέρα της παρέμβασης, στις 10 Μαρτίου 2009 και η ΕΚΤΑ το δημοσίευσε την ίδια ημέρα. Από τότε μέχρι σήμερα ο ΓΔ μετρά κέρδη πάνω από 80% και οι αναγνώστες μας είχαν την ευκαιρία να τα αποκομίσουν στο σύνολο τους.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η σταγόνα των ρευστοποιήσεων

Με εβδομαδιαία πτώση 5,35% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2.686,21
μονάδες με αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά 10,08% που κινήθηκαν κοντά στα
279 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 254 εκ. ευρώ της προηγούμενης ενώ παρατηρήθηκαν εκροές
2,66 εκ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 96,4 εκ. ευρώ
από την αρχή του έτους.
Η έλευση του Νοεμβρίου βρίσκει τις χρηματιστηριακές αγορές να διορθώνουν σε σημαντικό
βαθμό για πρώτη φορά μετά το φετινό Μάρτιο. Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, η επιστροφή
των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη τιμολογήθηκαν
έως τώρα με επιτυχία από τους επενδυτές και καθώς οι αποδόσεις από την αρχή του έτους
παραμένουν εξαιρετικές τα χρηματιστήρια «πούλησαν την καλή είδηση» αναμένοντας πλέον
φρέσκους καταλύτες από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας. Στο πρώτο σκέλος της
ανόδου το κυρίως θέμα ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας στις πιστωτικές αγορές και η
επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, η αύξηση της ρευστότητας και η σταδιακή
αύξηση της ζήτησης μέσω και των κρατικών ενισχύσεων. Τώρα οι οικονομίες καλούνται να
αποδείξουν ότι μπορούν να κινηθούν απελευθερωμένες από την κρατική παρέμβαση ή την
τεχνητή ζήτηση και με επίκεντρο το δ’ τρίμηνο και κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων οι
αγορές περιμένουν το επόμενο νέο που θα δώσει μια πιο διαρκή εικόνα ανάκαμψης της
οικονομίας. Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημανθεί ότι στην τελευταία Παρασκευή του
Νοεμβρίου παίζεται όλη η χρονιά καθώς είναι η παραδοσιακή ημερομηνία που σηματοδοτεί
την έναρξη της εμπορικής περιόδου των Χριστουγέννων με μετρήσιμο αποτέλεσμα και
σαφώς ισχυρό ψυχολογικό έρεισμα στις αγορές.
Από την άλλη πλευρά η εγχώρια αγορά δείχνει πολύ αδύναμη να ακολουθήσει τα θετικά νέα
με κύρια εκκρεμότητα την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank. Η αύξηση πραγματοποιείται σε
μια δύσκολη χρονική στιγμή όπου οι διαχειριστές κινούνται περισσότερο επιφυλακτικά
έχοντας καλύψει τους στόχους της χρονιάς, τα δε ταμεία που θα κληθούν να συμμετάσχουν
στην αύξηση έχουν μπροστά τους αυξημένες ανάγκες ρευστότητας ενόψει των υποχρεώσεων
που έχουν μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον οι υποβαθμίσεις ή οι απειλές για υποβάθμιση
της Ελληνικής οικονομίας είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των
ρευστοποιήσεων υπενθυμίζοντας ότι οι υπερβολές αργά η γρήγορα εξομαλύνονται με βίαιο
τρόπο. Η εικόνα αδυναμίας δεν αναμένουμε να βελτιωθεί άμεσα και το πιθανότερο σενάριο
για την εβδομάδα που ξεκινά είναι η διατήρηση ενός πτωτικού σκηνικού αφού ακόμα η
προσφορά δείχνει αρκετά ισχυρή, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών με αυξημένο
συναλλακτικό όγκο, φθάνοντας γρήγορα στην πλαγιοανοδική στήριξη των 2.660 μονάδων. Η
προσωρινή της διάσπαση αύξησε σε μεγάλο βαθμό την προσφορά με αποτέλεσμα την
Πέμπτη να σημειωθεί η καλύτερη επίδοση καθαρού τζίρου για το 2009. Οι ταλαντωτές ακόμα
δεν έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες και αυτό δημιουργεί μια ακόμα επιφύλαξη ως προς
τα περιθώρια της διόρθωσης. Όσο ο Γενικός Δείκτης αντέχει να διαπραγματεύεται πάνω από
την περιοχή των 2.660 – 2.670 μονάδων «αγοράζει χρόνο» για την επόμενη ανοδική του
επέκταση. Διάσπαση της ζώνης αυτής είναι ικανή να δώσει εκ νέου επιτάχυνση στην
καθοδική κίνηση με νέο απώτερο στόχο τις 2.320 – 2.280 μονάδες. Προς το παρόν η
προσφορά έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική γεγονός που μας καθιστά πολύ επιφυλακτικούς
για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου και για όσο τουλάχιστον η μεταβλητότητα θα
συνοδεύεται από υψηλούς τζίρους στην πτώση και χαμηλές συναλλαγές σε ανοδικά
κλεισίματα.
Επισημαίνουμε τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των
αποτελεσμάτων εννεαμήνου με κυριότερες αυτές των ΕΧΑΕ, Τρ. Κύπρου, ΟΤΕ και Coca Cola.

Τεχνική εικόνα

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Σχόλια

31/10 09:33  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλημέρα σας
Γράφετε στην αρχή του σχολίου του κ. Χατζηδάκη:
"Με εβδομαδιαία πτώση 5,35% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2.686,21
μονάδες με αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά 10,08% που κινήθηκαν κοντά στα 279 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 254 εκ. ευρώ της προηγούμενης ενώ παρατηρήθηκαν εκροές...
(ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ)
... 2,66 εκ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 96,4 εκ. ευρώ"
Μήπως είναι τυπογρ. λάθος? Δηλ. πως γίνεται οι εκροές ν' αυξάνουν τις εισροές?
από την αρχή του έτους.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις