Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Μπορεί η άνοδος του ΓΔ να περνά μέσα από το δρόμο της πτώσης του δολαρίου;
603 αναγνώστες
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009
00:08

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου τελικά αποδείχτηκε σωτήρια για το ΓΔ καθώς τον βοήθησε να αποφύγει μία συνεδρίαση όπου οι διεθνείς δείκτες κατατροπώθηκαν. Έτσι, αν και στη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας, Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, ο ΓΔ έφτασε να καταγράφει απώλειες της τάξης του 4,00%, μπόρεσε να αντιδράσει ανοδικά και να αποφύγει ένα μίνι κραχ, καθώς οι διεθνείς αγορές πήραν την ανιούσα υπό το φως της ανακοίνωσης των στοιχείων για το Αμερικανικό ΑΕΠ το οποίο αυξήθηκε κατά 3,5% στο γ' τρίμηνο του 2009.

Το αποτέλεσμα ήτα ο ΓΔ να μειώσει κατά πολύ τις απώλειες του, κλείνοντας τελικά στο -1,56% και να κινηθεί ανοδικά από τη στιγμή που δοκίμασε το χαμηλό του, του Οκτωβρίου επιστρέφοντας πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών του, τον οποίο, νωρίτερα, είχε διαπεράσει για 1η φορά από τον Ιούλιο.

Σε πρόσφατη ανάλυση μας με πληροφορίες από το 3FVIP.com είχαμε επισημάνει ότι οι αγορές μετοχών είχαν συμπληρώσει 14 εβδομάδες ανοδικής τάσης, όσες, δηλαδή είχαν συμπληρωθεί και στο 1ο ράλι του έτους, πριν ακολουθήσει η διορθωτική κίνηση. Γράψαμε τότε πως 14 εβδομάδες ανόδου είχαν συμπληρώσει, ο S&P 500, ο Dow Jones, ο Nasdaq, ο DAX, ο FTSE αλλά και ο ΓΔ του ΧΑ και είχαμε καταλήξει πως: “πέρα από τις αντιστάσεις, το τρέχον ράλι της διεθνούς αγοράς μετοχών έχει να αντιμετωπίσει και μία εν δυνάμει χρονική αντίσταση, αυτήν των 14 εβδομάδων ανοδικής τάσης, η οποία ορίστηκε από το 1ο ράλι του έτους. Αυτός είναι ο σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η διεθνής αγοράς μετοχών και το ΧΑ από την ερχόμενη εβδομάδα.”

Όπως και στο 1ο ράλι του 2009, η 15η εβδομάδα έφερε, τελικά, απώλειες για τους διεθνείς δείκτες, οι οποίες αυξήθηκαν στην αρχή της 16ης εβδομάδας, την οποία και διανύουμε, με αποτέλεσμα, μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η αγορά μετοχών να μετρά 2, διαδοχικές εβδομάδες απωλειών. Αν αυτή η εικόνα δεν ανατραπεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τότε από τις τελευταίες 6 εβδομάδες, ο S&P 500 θα έχει βρεθεί να κλείνει με απώλειες στις 4 από αυτές. Κάτι αντίστοιχο συνέβη μόνο άλλη μία φορά από την αρχή της ανόδου, το Μάρτιο, με τη διαφορά ότι οι 4 εβδομάδες πτώσης ήταν διαδοχικές και οι απώλειες μεγαλύτερες.

Έτσι, προς το παρόν, η αγορά μετοχών έχει βιώσει μία βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, έχει ακυρώσει τα πρόσφατα υψηλά της για το 2009, έπεσε αρκετά ώστε οι διεθνείς δείκτες να δοκιμάσουν τους ΚΜΟ 50 ημερών τους αλλά και παρέμειναν πάνω από αυτούς και πάνω από τον πυθμένα τους, του Οκτωβρίου, όπως ακριβώς συνέβη και με το ΓΔ. Επομένως, για την ώρα, η μεσοπρόθεσμη βλάβη είναι μέτρια και η μακροπρόθεσμη ανεπαίσθητη.

Σύμφωνα με μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος από το 3FVIP.com ένας από τους σημαντικότερος παράγοντες για το μέλλον του ράλι θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το δολάριο. Σε σχετικό άρθρο αναφέρονται τα εξής: “ Ο κλάδος της ενέργειας ήταν ο μόνος που τον Οκτώβριο είδε το 100% των μετοχών του να περνούν πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους, την ώρα που το πετρέλαιο κατακτούσε νέο υψηλό έτους. Αυτή ήταν μία ένδειξη ότι η ενέργεια ήταν και πάλι ο πρωταγωνιστής της ανόδου.

Καθώς πετρέλαιο και δολάριο παρουσιάζουν, στην παρούσα φάση, αρνητική συσχέτιση που αγγίζει το 90%, δηλαδή κινούνται αντίθετα και καθώς η άνοδος του πετρελαίου έδωσε την απαραίτητη τελευταία ώθηση στον κλάδο ενέργειας ώστε να οδηγήσει τις αγορές σε νέα υψηλά έτους τον Οκτώβριο, είναι φανερό πως ο καταλύτης της χρηματιστηριακής ανόδου υπήρξε και πάλι το δολάριο.

Έτσι, μόλις το δολάριο κατέγραψε μία ανοδική αντίδραση το πετρέλαιο υποχώρησε, ο κλάδος ενέργειας ακολούθησε πτωτικά και οι μετοχές διόρθωσαν, συνολικά, εντός και εκτός ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πως το ράλι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντέξει όσο το δολάριο δεν κινείται ανοδικά παρά στην αντίθετη περίπτωση και έτσι η εξέλιξη της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης του δολαρίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Για όποιον θεωρεί ότι όλα αυτά δεν αφορούν στο ΧΑ, αρκεί μία ματιά στο γράφημα που αποτυπώνει την κατ' αντιπαράθεση κίνηση του ΓΔ με το δείκτη δολαρίου, για να διαπιστώσει ότι η αρνητική τους συσχέτιση ξεπερνά το 90%, δηλαδή κινούνται αντίθετα.”

Πράγματι, ενώ μέχρι την Πέμπτη και για 4 διαδοχικές συνεδριάσεις το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και η αγορά μετοχών πτωτικά, την Πέμπτη το δολάριο κατέγραψε απώλειες και η αγορά μετοχών κέρδη. Έτσι, μέχρι στιγμής φαίνεται πως τόσο για τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες όσο και για το ΓΔ του ΧΑ, η άνοδος τους περνά μέσα από το δρόμο που οδηγεί σε πτώση το δολάριο.

Η χρηματιστηριακή αγορά, λοιπόν, θέλει ένα πτωτικό δολάριο προκειμένου να συνεχίζει να ελπίζει σε άνοδο αλλά από την άλλη πλευρά το πτωτικό δολάριο οδηγεί σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, σε μείωση των τιμών των εμπορευμάτων στις ΗΠΑ και την Κίνα και σε ανατίμηση των τιμών των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, δημιουργώντας κερδισμένους και ζημιωμένους στη διεθνή οικονομική αρένα.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις