Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Οι 'χρηματοπιστωτικοί ταχυδακτυλουργοί' και τα τρικ τους
737 αναγνώστες
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009
23:29

Οι 'χρηματοπιστωτικοί ταχυδακτυλουργοί' και τα τρικ τους

Όταν κοιτά κανείς έναν ταχυδακτυλουργό να πραγματοποιεί κάποιο από τα 'μαγικά' του τρικ, το πρώτο που προσπαθεί είναι να καταλάβει πώς το κάνει. Γνωρίζει ότι πρόκειται για ψευδαίσθηση αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί με δέος, απλά και μόνο επειδή δε γνωρίζει το μυστικό του. Όσο το κοινό αδυνατεί να καταλάβει το μυστικό, ο ταχυδακτυλουργός είναι ασφαλής και μπορεί να επαναλαμβάνει το ίδιο τρικ, αλλάζοντας του μόνο το 'περιτύλιγμα'.

 Σύμφωνα με το 3FVIP.com στις χρηματιστηριακές αγορές υπάρχουν πολλοί 'ταχυδακτυλουργοί' και ο σημαντικότερος απ' όλους είναι η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης ενώ το αγαπημένο της τρικ έχει να κάνει με την υποτίμηση και την ανατίμηση του δολαρίου και την αύξηση και μείωση της ρευστότητας στο σύστημα. Καθώς η FED είναι η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να καθορίζει το κόστος του χρήματος μέσω της ρύθμισης των επιτοκίων και κατά συνέπεια να επηρεάζει την πορεία του δολαρίου (πέρα από αυτό, έχει και άλλους μηχανισμούς άσκησης παρέμβασης στο δολάριο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση με ή χωρίς τη συνδρομή των συνεργατών της).

Καθώς το κόστος του χρήματος συνδέεται άμεσα με τη ρευστότητα, η FED μπορεί να επηρεάζει και τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ επιπλέον είναι και υπεύθυνη για την πολιτική που οι τράπεζες ακολουθούν ως προς την παροχή ή μη δανείων. Έτσι, έχει 3 διαφορετικούς μηχανισμούς για να πραγματοποιήσει τα ΄τρικ' της, με τον πρώτο να έχει να κάνει με την αυξομείωση της τιμής του δολαρίου, τον δεύτερο με την αυξομείωση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος και τον τρίτο με την αύξηση και τη μείωση των επιπέδων ρευστότητας στο σύστημα.

Καθώς οι μηχανισμοί αυτοί είναι πεπερασμένοι και εφόσον είναι δύσκολη η παραγωγή νέων, τουλάχιστον της ίδιας βαρύτητας, η FED εξαντλεί τη δημιουργικότητας της στο περιτύλιγμα των τρικ που παρουσιάζει, προσπαθώντας να τα κάνει σε κάθε παράσταση να φανούν διαφορετικά και μοναδικά όταν, στην ουσία, πρόκειται για τα ίδια τρικ σε επανάληψη.

Έτσι, όταν η FED ήθελε να παρουσιάσει το τρικ της ανάπτυξης της οικονομίας, το 2003, μείωσε την τιμή του δολαρίου, αφού πρώτα είχε μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών, έδωσε κίνητρα στα οργανωμένα κεφάλαια να αποχωρήσουν από την αγορά ομολόγων και να μεταφερθούν στην αγορά μετοχών δημιουργώντας χρηματιστηριακή ανάρρωση και έδωσε κίνητρα στις τράπεζες να παρέχουν δάνεια με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αγορά κατοικίας. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω πέτυχε να επηρεάσει και την πραγματική οικονομία, έστω και πρόσκαιρα.

Μελετώντας τις αποδόσεις των αγορών του μοντέλου ΑΝΕΜΟ (ακίνητα, νομίσματα, εμπορεύματα, μετοχές και ομόλογα) από το Μάρτιο του 2003 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 παρατηρούμε πως οι μόνες που κατέγραψαν πτώση ήταν αυτές του δολαρίου και των ομολόγων. Το δολάριο υποτιμήθηκε σε αυτό το διάστημα κατά 19,56% ενισχύοντας την τιμή του πετρελαίου και τα ομόλογα μειώθηκαν κατά 7,76% καθώς οι συνεργάτες του έξυπνου χρήματος κατευθύνονταν προς την αγορά μετοχών. Καθώς όλα αυτά λάμβαναν χώρα σε ένα περιβάλλον με πολύ χαμηλά επιτόκια, το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός χρηματιστηριακού πλανήτη υπεραξιών, με το πετρέλαιο να αυξάνεται 163%, τα εμπορεύματα 38% και τις μετοχές να διπλασιάζουν ή και να τριπλασιάζουν την αξία τους. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και μία τεράστια φούσκα στην αγορά κατοικίας, η οποία ενίσχυε ακόμη περισσότερο το φαύλο κύκλο παραγωγής ρευστότητας.

Όταν η πλασματική ανάπτυξη έφτασε στα όρια της και η FED έπρεπε να παρουσιάσει το τρικ της αρνητικής ανάπτυξης της οικονομίας, επανάλαβε όσα είδαμε παραπάνω αλλά μέσα από έναν καθρέπτη ώστε να φανούν ακριβώς αντίθετα. Πράγματι, μελετώντας την εικόνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το τέλος του 2007 και μετά βλέπουμε μία εικόνα καθρέπτη αυτής που παρουσιάσαμε παραπάνω, καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα οι αγορές μετοχών, κατοικίας, πετρελαίου και εμπορευμάτων κατέγραψαν πτώση ενώ το δολάριο και τα ομόλογα άνοδο. Απόλυτος πρωταγωνιστής στο τρικ, το δολάριο, με κέρδη 17,01% και δεύτερα σε απόδοση τα μακροπρόθεσμα ομόλογα με κέρδη 9,09%. Αυτή τη φορά στις τράπεζες δόθηκαν κίνητρα για την αύξηση των αποθεματικών τους και όχι για την παροχή δανείων, ενώ η άνοδος του δολαρίου οδήγησε σε κατάρρευση του πετρελαίου που σε συνδυασμό με την άνοδο των ομολόγων έκλεισε οριστικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας με αποτέλεσμα από τη μία να μην εισέλθει νέα στο σύστημα και από την άλλη να αποσυμπιεστεί η υπάρχουσα εκτός συστήματος και η οικονομία να περάσει σε ύφεση.

Μετά από όλα αυτά φτάνουμε στο σήμερα και η σκέψη και μόνο πως η FED θα παρουσίαζε και πάλι το ίδιο τρικ απομακρύνοντας τον καθρέπτη και δείχνοντας μας, ξανά, την εικόνα του 2003, προκαλεί τρόμο. Δυστυχώς, όμως, κάνει ακριβώς αυτό και από το Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα οι μόνες αγορές με πτώση είναι αυτές του δολαρίου και των μακροπρόθεσμων ομολόγων (όπως ακριβώς συνέβη στο τρικ του 2003) ενώ οι τιμές των μετοχών, του πετρελαίου, των εμπορευμάτων και ακόμη και των κατοικιών αυξήθηκαν (όπως συνέβη στο τρικ του 2003). Η FED υποτίμησε τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, ακόμη πιο κάτω από αυτό του 2003 και στη συνέχεια ακολούθησε τη γνωστή πολιτική της υποτιμώντας το δολάριο, ώστε να συμβάλλει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου ενώ έστρεψε τα οργανωμένα κεφάλαια έξω από την αγορά ομολόγων με κατεύθυνση προς την αγορά μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο με αυτό του 2003, δηλαδή, η αύξηση της ρευστότητας μέσω της χρηματιστηριακής οικονομίας, η δημιουργία υπεραξιών και το ντοπάρισμα της χρηματιστηριακής οικονομίας με σκοπό την ανάπτυξη της πραγματικής.

Εφόσον, λοιπόν, ακολουθείται η ίδια πολιτική με αυτήν που απέτυχε στο παρελθόν, σημαίνει αυτό πως και η τρέχουσα προσπάθεια ανάρρωσης θα οδηγήσει και πάλι στην καταστροφή; Την προσέγγισή μας σε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση θα δούμε σε επόμενη ανάλυση.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις