Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Γιατί το '14' είναι σημαντικό για τις διεθνείς αγορές μετοχών και το ΧΑ
667 αναγνώστες
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009
00:07

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει φέρει, μέχρι και την Πέμπτη, απώλειες της τάξης του 0,66% για το ΓΔ. Ακόμη και αν αυτό αναιρεθεί την Παρασκευή, δε θα αλλάξει το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει καταγραφεί μία υψηλή αστάθεια, τουλάχιστον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του ΓΔ. Από τις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, οι 4 ήταν πτωτικές και οι 3 αρνητικές και μάλιστα ανοδικές και πτωτικές ημέρες εναλλάχτηκαν με το ΓΔ να κατακτά νέο υψηλό έτους και να το παίρνει πίσω σε 2 από αυτές, για να κινηθεί χαμηλότερα στις επόμενες.

Η εβδομάδα, όμως, έφερε αστάθεια και στις διεθνείς αγορές με τον S&P 500, μάλιστα, να καταγράφει μία πολύ σημαντική ημέρα αντιστροφής την Τετάρτη, όταν έκλεισε με απώλειες κοντά στο 1,00% αφού πρώτα παρέμεινε σε θετικό έδαφος και με κέρδη πάνω από 0,50% μέχρι την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Ως αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραφαν, οριακές, απώλειες στην εβδομάδα, ενώ κατά τη διάρκειά αυτής ο Dow Jones 'πάλεψε' και συνεχίζει να παλεύει με τις 10000 μονάδες αρκετές φορές.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως η τρέχουσα εβδομάδα έχει κάτι διαφορετικό από τις 2 προηγούμενες, όταν διεθνείς δείκτες και ΧΑ κατακτούσαν, άνετα, νέα υψηλά για το 2009. Έναν από τους λόγους αυτής της νευρικότητας βρίσκουμε σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο 3FVIP.com την περασμένη Παρασκευή όπου διαβάζουμε σχετικά τα παρακάτω και σχολιάζουμε αμέσως μετά: 'Το ράλι του S&P 500 από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα (Παρασκευή 16/10), συμπλήρωσε, ήδη, 14 εβδομάδες, από τις οποίες οι 10 ήταν ανοδικές και μόλις οι 4 πτωτικές. Αυτό σημαίνει πως στο 71,4% του διαστήματος στους τελευταίους 3,5 περίπου μήνες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά και μόλις στο 20,6% του διαστήματος έκλεισε με πτώση.

Οι 14 εβδομάδες διάρκειας του ράλι δεν είναι μία περίοδος χωρίς σημασία, καθώς τόσο, ακριβώς, διήρκεσε το ράλι Μαρτίου – Ιουνίου του S&P 500, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν 4, διαδοχικές, εβδομάδες καταγραφής απωλειών. Στο 1ο ράλι του έτους, από τις 14 μόνο 2 εβδομάδες είχαν κλείσει με απώλειες, που συνεπάγεται πως στο 85,7% του διαστήματος ο δείκτης κατέγραφε άνοδο.

Όπως υποστηρίζεται από την επιστημονική τεχνική ανάλυση, στο χρηματιστήριο μετοχών αναγνωρίζεται μία ενιαία διεθνής τάση η οποία αποτυπώνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους κρατικών δεικτών. Από τη διεθνή αυτή τάση δεν ξεφεύγει το ΧΑ και μελετώντας το ΓΔ παρατηρούμε πως έχει ακολουθήσει πιστά τον S&P 500 συμπληρώνοντας και αυτός 14 εβδομάδες ανοδικής τάσης κατά το τρέχον ράλι, ενώ ακριβώς τον ίδιο αριθμό είχε συμπληρώσει και στο 1ο ράλι του έτους.

Από τις τελευταίες 14 εβδομάδες οι 11 έφεραν κέρδη στο ΓΔ και οι 3 απώλειες, δηλαδή στο 78% του διαστήματος των τελευταίων 3,5 μηνών ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά. Κατά τη διάρκεια του ράλι Μαρτίου – Ιουνίου είχε κλείσει με κέρδη στις 12 από τις 14 εβδομάδες, καταγράφοντας άνοδο στο 85,7% του διαστήματος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μία πτωτική τάση 4 εβδομάδων, από τις οποίες οι 3 είχαν κλείσει με απώλειες. Οι ομοιότητες μεταξύ S&P 500 και ΓΔ δε σταματούν εδώ καθώς και οι δύο δείκτες έκλεισαν την (προηγούμενη) εβδομάδα σε νέο υψηλό έτους, παρά τις απώλειες που κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τον κύκλο των 14 εβδομάδων, όμως, συμπλήρωσε και ο Nasdaq, ο οποίος, ωστόσο, δε μπόρεσε να περάσει σε νέο υψηλό έτους σε επίπεδο υψηλής τιμής αλλά μόνο σε κλείσιμο, καθώς έμεινε κάτω από το υψηλό της κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Το 14 είναι ο αριθμός ορόσημο, μέχρι στιγμής και για τον Dow Jones με το τρέχον ράλι να μετρά, επίσης, 14 εβδομάδες ανόδου, όσες ακριβώς και το ράλι του Μαρτίου – Ιουνίου. Ο Dow μπόρεσε και έκλεισε, οριακά, σε νέο υψηλό έτους. Στις 14 οι εβδομάδες ανόδου και στα 2 ράλι του FTSE, ο οποίος δε μπόρεσε να κλείσει σε νέο υψηλό έτους άλλα το άγγιξε.

Συμπερασματικά, πέρα από τις αντιστάσεις το τρέχον ράλι της διεθνούς αγοράς μετοχών έχει να αντιμετωπίσει και μία εν δυνάμει χρονική αντίσταση, αυτήν των 14 εβδομάδων ανοδικής τάσης, η οποία ορίστηκε από το 1ο ράλι του έτους. Αυτός είναι ο σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η διεθνής αγοράς μετοχών και το ΧΑ από την ερχόμενη εβδομάδα.”

Όπως βλέπουμε στο σχετικό άρθρο, η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί ένα ορόσημο για τις αγορές μετοχών καθώς σηματοδοτεί το χρονικό όριο από το οποίο και μετά το 2ο ράλι θα είναι ή όχι, μεγαλύτερο, χρονικά, από το 1ο ράλι του 2009.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις