Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Βουτιά στα ποσοστά θετικών οικονομικών εκθέσεων τον Οκτώβριο για 1η φορά από την αρχή του ράλι
632 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009
22:49

 Όπως είχε προβλεφθεί από το 3FVIP.com, η χρηματιστηριακή ανάρρωση έφερε αποτελέσματα και στην οικονομική ανάρρωση, μέσω της αύξησης της ρευστότητας η οποία διοχετεύθηκε στις μεγάλες διεθνείς εταιρίες, αρχικά και στις μικρότερες στη συνέχεια. Το αποτέλεσμα ήταν οι οικονομικές εκθέσεις να αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο θετικές και ενώ στις αρχές του έτους ο δείκτης που συγκρίνει το αριθμό θετικών και αρνητικών εκθέσεων βρισκόταν σε αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον 10 ετών, στα μέσα του Σεπτεμβρίου είχε απογειωθεί σε θετικό ρεκόρ, τουλάχιστον 10 ετών.

Με απλά λόγια, ενώ στις αρχές του έτους ο αριθμός των αρνητικών εκθέσεων για την οικονομία υπερτερούσε, σε βαθμό ρεκόρ, αυτού των θετικών εκθέσεων, το Σεπτέμβριο η εικόνα είχε αντιστραφεί πλήρως. Έτσι, η απόδειξη ότι η χρηματιστηριακή οικονομία είναι ο βασικός δρόμος για την επίτευξη ανάρρωσης της πραγματικής οικονομίας και αποτελεί την πρώτη και κύρια επιλογή του έξυπνου χρήματος, φαίνεται, πλέον και στην πράξη.

Στο επόμενο διάγραμμα βλέπουμε με κόκκινο το σχετικό δείκτη από το σημείο της κατάρρευσης της Lehman μέχρι σήμερα. Ο απόλυτος πυθμένας έλαβε χώρα στα τέλη του 2008 και έκτοτε ο δείκτης δεν κοίταξε πίσω μέχρι και τον Ιούνιο, οπότε και πέρασε σε θετικό έδαφος. Στη πορεία, διόρθωσε, αφού πρώτα έφτασε στα προ Lehman επίπεδα, για να συνεχίσει την ανοδική του τάση και να περάσει σε νέο υψηλό 10 ετών τον περασμένο μήνα, το οποίο σήμαινε πως ο αριθμός των θετικών οικονομικών εκθέσεων έφτασε να είναι μεγαλύτερος του αντίστοιχου των αρνητικών, τουλάχιστον από το 1999. Από την κατάκτηση του νέου ρεκόρ μέχρι σήμερα, όμως, ο δείκτης έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα του των τελευταίων 12 μηνών και από τη θετική μέτρηση ρεκόρ του +31 την οποία είχε πετύχει στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχει βρεθεί, σήμερα στο +2, δηλαδή αρκετά κάτω από τα προ Lehman επίπεδα του.

Αυτό συνεπάγεται ότι στο διάστημα των τελευταίων 30, περίπου, ημερών, οι θετικές οικονομικές εκθέσεις που δημοσιεύονται είναι ισάριθμες με τις αρνητικές. Δηλαδή, η ταχύτητα με την οποία η πραγματική οικονομία επηρεάζονταν θετικά από την πραγματική, έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν πρόκειται για μία μεσοπρόθεσμη διόρθωση ή αν η πραγματική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα του να πατήσει φρένο όσον αφορά στην τάση ανάρρωσή της.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άνοδος των αγορών μετοχών αποτέλεσε τον καταλύτη της, μέχρι σήμερα, ανάρρωσης της πραγματικής οικονομίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει ο Διοικητής της FED το Σεπτέμβριο να ανακοινώσει το τέλος της ύφεσης (σε τεχνικό επίπεδο) και συνδυάζοντας το παραπάνω με το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα η πραγματική οικονομία δεν έχει καταφέρει να συνεχίσει την ανάρρωσή της, στον ίδιο με τους προηγούμενους μήνες, ρυθμό, παρά την κατάκτηση νέων υψηλών επιπέδων τιμών έτους από τις αγορές μετοχών, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι, ίσως, η χρηματιστηριακή άνοδος δεν είναι, πλέον, αρκετή σε αυτό το σημείο να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμη.

Αν αυτό ισχύει, τότε λαμβάνουμε ένα ακόμη στοιχείο που μας δείχνει προς την κατεύθυνση μίας ενδεχόμενης απώλειας δυναμικής στις αγορές μετοχών στο 2ο εξάμηνο της ανόδου της, το οποίο, ήδη, διανύουμε, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της απόφασης του έξυπνου χρήματος να τις αφήσουν να 'χωνέψουν' τα κέρδη τους προκειμένου να μην υπερθερμανθούν και τελικά γίνουν τροχοπέδη αντί για αρωγός της ανάπτυξης.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις