Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Αναλυτές vs επενδυτών: ποιοι είναι ποιο αισιόδοξοι;
556 αναγνώστες
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009
22:21

Με την αγορά μετοχών να έχει απογειωθεί από το Μάρτιο και μετά είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιοι έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι, οι αναλυτές των ΜΜΕ, οι αναλυτές των θεμελιωδών στοιχείων των αμερικανικών εταιριών ή οι απλοί Αμερικανοί επενδυτές;

Στο 3FVIP.com διαβάζουμε πως σύμφωνα με έναν από τους βασικούς δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας, το 44% των Αμερικανών επενδυτών είναι, σήμερα, αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς όταν στα χαμηλά του Μαρτίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κοντά στο 15%. Από την αρχή του ράλι μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου, λοιπόν, η πρόοδος στην επενδυτική ψυχολογία ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Ωστόσο, στα μέσα του Σεπτεμβρίου το ποσοστό των αισιόδοξων επενδυτών είχε περάσει πάνω από το 50%, για 1η φορά από το Μάιο του 2008 για να μειωθεί στη συνέχεια εξαιτίας της πρόσφατης βραχυπρόθεσμης κορύφωσης.

Από την αρχή του κραχ, υπήρξαν δύο, μόλις, σημαντικά 'ράλι' στην επενδυτική ψυχολογία: το 1ο καταγράφηκε από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2008, ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση των μετοχών και το δεύτερο ξεκίνησε από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009 και συνεχίζεται μέχρι και τώρα.

Όσον αφορά στην ψυχολογία των αναλυτών και δημοσιογράφων που δημοσιεύουν αναλύσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική καθώς με ποσοστό αισιόδοξων της τάξης του 50,6%, τα τρέχοντα επίπεδα είναι τα υψηλότερα από την αρχή του κραχ. Επιπλέον, υπάρχει μία τάση βελτίωσης της ψυχολογίας η οποία συμπληρώνει, πλέον, 12 διαδοχικούς μήνες, ενώ οι όποιες διακυμάνσεις στην επενδυτική ψυχολογία μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 δεν είχαν ανατρέψει την τότε τάση των επιπέδων αισιοδοξίας, που ήταν αρνητική. Με βάση τη σύγκριση αυτών των δύο δεικτών οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές είναι περισσότερο αισιόδοξοι από τους επενδυτές σήμερα, με τους πρώτους να είναι, επίσης, περισσότερο αισιόδοξοι απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον Ιανουάριο του 2008.

Μένει να εξεταστεί ένας ακόμη, έμμεσος, δείκτης της επενδυτικής ψυχολογίας και αυτός έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη των αμερικανικών εταιριών από τους θεμελιώδεις αναλυτές. Από την αρχή της ύφεσης το Δεκέμβριο του 2007 μέχρι τα μέσα του 2009 οι θεμελιώδεις αναλυτές μείωναν, συνεχώς, τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά κέρδη των εταιριών που ανέλυαν. Είτε αυτό οφείλονταν στη γενικότερη αδυναμία της οικονομίας είτε ήταν απλά μία αντίδραση στα άσχημα στοιχεία που λάμβαναν από τις προαναφορές των εταιριών, οι αναλυτές βρέθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα να διορθώνουν τον εαυτό τους προς τα κάτω, με την κάθε επόμενη αναθεωρημένη τους πρόβλεψη για τα εταιρικά κέρδη των εταιριών να δίνει όλο και χαμηλότερους νέους στόχους και να είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Το κλάσμα του αριθμού των εταιριών που έβλεπαν τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τα κέρδη τους να γίνονται αρνητικές έναντι του αριθμού αυτών που έβλεπαν βελτίωση, έδειχνε σταθερά μία όλο και πιο απαισιόδοξη εκτίμηση των θεμελιωδών αναλυτών οι οποίοι, βρέθηκαν για άλλη μία φορά πίσω από την καμπύλη των τιμών των μετοχών, δηλαδή απέτυχαν να προβλέψουν τη βελτίωση της κατάστασης από το Μάρτιο του 2009 και μετά.

Έτσι, τον Ιανουάριο του 2009 το 57% των αναθεωρημένων εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη του 1ου 3μήνου του έτους ήταν αρνητικά, δηλαδή διορθώθηκαν προς τα κάτω. Το ποσοστό αυτό άρχισε να μειώνεται από τον Απρίλιο σε μία τάση που έδειχνε πως οι αναθεωρημένες προβλέψεις εξακολουθούσαν μεν να έρχονται αρνητικές αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, για να έρθει ο Ιούλιος όπου οι αρνητικά αναθεωρημένες προβλέψεις ήταν, μόλις, κατά 3% περισσότερες από αυτές που είχαν αναθεωρηθεί θετικά.

Φτάνοντας στον Οκτώβριο και στην αρχή της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών κερδών του 3ου 3μήνου του έτους (ένα πίσω από το τρέχον), οι θεμελιώδεις αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την αρχή ττης ύφεσης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4άρων εβδομάδων, έχουν αναθεωρήσει θετικά τις προβλέψεις τους για 638 εταιρίες του S&P και αρνητικά για 391. Αυτό σημαίνει πως οι θετικές αναθεωρήσεις είναι 247 περισσότερες από τις αρνητικές, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16,45% του συνόλου των εταιριών. Βλέπουμε, λοιπόν, την 1η και πιο θετική αναθεώρηση από την επίσημη αρχή της ύφεσης.

Αν και τα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας είναι, δυνητικά, αρνητική ένδειξη για το μέλλον της αγοράς μετοχών, ωστόσο κατά τη διάρκεια της πτώσης χρειάστηκε να δούμε χαμηλά επίπεδα απαισιοδοξίας για αρκετά μεγάλο διάστημα πριν αυτά αποδειχθούν υπερβολικά και λανθασμένα. Έτσι, ίσως τα τρέχοντα επίπεδα αισιοδοξίας είναι μία ένδειξη ότι η αγορά έχει, ήδη, προεξοφλήσει θετικές προσδοκίες και θα δυσκολευτεί να τρέξει στο επόμενο 6άμηνο με τους ρυθμούς που έτρεξε στο προηγούμενο αλλά δεν αποτελούν, απαραίτητα, ένα προμήνυμα επιδείνωσης της χρηματιστηριακής εικόνας.

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις