Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Εποχικότητα Οκτωβρίου και Δ' 3μήνου για ΓΔ-Dow Jones & S&P 500
637 αναγνώστες
Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009
23:06

Εποχικότητα Οκτωβρίου και Δ' 3μήνου για ΓΔ-Dow Jones & S&P 500

Το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε αυτό που είχε φανεί από νωρίς στο μήνα, ότι η διεθνής αγορά μετοχών θα κατάφερνε να ξεπεράσει το σκόπελο του, κατά παράδοση, χειρότερου μήνα του έτους. Από την 1η συνεδρίαση του Οκτωβρίου έχουμε μπει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και είναι ενδιαφέρον να δούμε την απόδοση του ΓΔ, του Dow Jones και του S&P 500 σύμφωνα με την εποχικότητα τους, με στοιχεία που δανειζόμαστε από το 3FVIP.com

Από το 1986 ο ΓΔ έχει κλείσει ανοδικά τον Οκτώβριο 10 στις 23 φορές , δηλαδή με συχνότητα 43,4% η οποία δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Ο Μέσος όρος απόδοσης είναι -1,95% για τον ΓΔ. Την μεγαλύτερη άνοδο κατά τον μήνα Οκτώβριο τη σημείωσε το 1986 με 12,8% κέρδος και τις μεγαλύτερες απώλειες πέρυσι με το συντριπτικό -27,87%. Στην τρέχουσα 10ετία ο ΓΔ έχει κλείσει ανοδικά τον Οκτώβριο 5 στις 9 φορές, δηλαδή έχει ποσοστό θετικού κλεισίματος 55%. Ο μέσος όρος απόδοσης για τον ΓΔ, στο αντίστοιχο διάστημα, είναι -0.96%. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε τον Οκτώβριο του 2001 με άνοδο 12,21% και τις μεγαλύτερες απώλειες πέρυσι με -27,87%.

Από το 1986 μέχρι και σήμερα ο ΓΔ έχει κλείσει ανοδικά σε 11 από τα 23 τελευταία τρίμηνα του έτους, δηλαδή η συχνότητα ανόδου του είναι της τάξης του 47,8%. Ο μέσος όρος απόδοσης του ΓΔ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι -0,63%. Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε στο Δ΄ Τρίμηνο του 1998 (+29,07%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε πέρυσι με πτώση 37,46% .

Στην τρέχουσα 10ετία ο ΓΔ έχει κλείσει ανοδικά σε 6 από τα 9 τέταρτα τρίμηνα του έτους, δηλαδή η συχνότητα θετικού κλεισίματος αυξάνεται στο 66,6%, το οποίο είναι αρκετά θετικό. Ο μέσος όρος απόδοσης του ΓΔ στο Δ΄ Τρίμηνο στην τρέχουσα 10ετία είναι +1,07% . Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε το Δ΄ Τρίμηνο του 2004 με άνοδο 19,67% και τις μεγαλύτερες απώλειες στο περσινό τρίμηνο με -37,46% .

Συμπερασματικά σύμφωνα με την εποχικότητα του Οκτωβρίου για το ΓΔ, διαπιστώνουμε πως δεν είναι ούτε ο καλύτερος αλλά ούτε και ο χειρότερος μήνας του έτους. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι από τα θετικότερα, με συχνότητα ανόδου, κατά την τελευταία δεκαετία, της τάξης του 66,6%.

Όσον αφορά στον Dow Jones, ο Οκτώβριος έχει μέση απόδοση +0,12% στα τελευταία 100 χρόνια, η οποία αυξάνεται στο +0,50% όταν μελετούμε τα τελευταία 50 χρόνια, με συχνότητα ανόδου 62%. Από το 1989 και μετά, δηλαδή στα τελευταία 20 χρόνια, η μέση απόδοση του Dow κατά τον Οκτώβριο αυξάνεται ακόμη περισσότερο, στο 1,10% με συχνότητα ανόδου 60%.

Όσον αφορά στο ποσοστό μέσης ανόδου, ο Οκτώβριος είναι ο 6ος καλύτερος μήνας του έτους, με βάση την εποχικότητα των τελευταίων 20 ετών, ενώ όσον αφορά στη συχνότητα ανόδου, βρίσκεται την 5η θέση μαζί με τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. Συμπερασματικά, η εποχικότητα του Dow Jones μοιάζει με αυτήν του ΓΔ με τον Οκτώβριο να είναι ένας ελαφρά θετικός, κατά παράδοση, μήνας.

Όσον αφορά στο 4ο 3μηνο του έτους, αυτό είναι, ιστορικά, ένα από τα καλύτερα για την αγορά μετοχών των ΗΠΑ. Από το 1928 ο S&P 500 έχει μέση απόδοση της τάξης του 2,31% με συχνότητα ανόδου 71,6%. Είναι αξιοσημείωτο πως υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην απόδοση του 4ου 3μήνου ανάλογα με την απόδοση του στα 3 προηγούμενα 3μηνα του έτους.

Όταν ο S&P 500 έχει κλείσει με συνολική άνοδο στα 3 πρώτα 3μηνα του έτους (όπως συμβαίνει τώρα), η μέση απόδοσή του στο τελευταίο 3μηνο είναι +4,19% με συχνότητα ανόδου της τάξης του 82,7%, δηλαδή πολύ μεγάλη. Αντίθετα, όταν ο S&P 500 έχει κλείσει με συνολικές απώλειες στα 3 πρώτα 3μηνα του έτους, η μέση απόδοσή του στο τελευταίο 3μηνο είναι -1,06% με συχνότητα ανόδου στο 51,7% του διαστήματος.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις