Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


1932 vs 2009: η ιστορία επαναλαμβάνεται στην οικονομία & την πολιτική
622 αναγνώστες
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009
23:19

Σε πρόσφατη ανάλυση μας είχαμε γράψει πως με την ευκαιρία της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, το 3FVIP.com πραγματοποίησε μία τεχνική στατιστική έρευνα με στόχο να διαπιστώσει αν εντοπίζονται ξεκάθαρες τάσεις / κύκλοι που να σχετίζονται με τις εκλογικές αναμετρήσεις, ή αν προκύπτουν άλλες τεχνικές στατιστικές ενδείξεις που να υποδεικνύουν μία κυκλική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύσαμε τότε έλεγε πως: 'κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι υπερψηφίζουν το ίδιο πρόσωπο σε 2, διαδοχικές, εκλογικές αναμετρήσεις και το καταψηφίζουν στην 3η. Αυτό συνεπάγεται ότι η πιθανότητα ενός πολιτικού να εκλεγεί πρωθυπουργός σε 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι εξαιρετικά μικρή, ενώ πολύ μικρή είναι και η πιθανότητα να κερδίσει 3 διαδοχικές εκλογές η ίδια πολιτική παράταξη.'

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Οκτωβρίου, βλέπουμε πως η τεχνική στατιστική ανάλυση επιβεβαιώθηκε και στην πολιτική, με το κυβερνών κόμμα να χάνει τις εκλογές, μην καταφέρνοντας να κερδίσει σε 3, διαδοχικές, εκλογικές αναμετρήσεις.

Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο από την ίδια έρευνα, έλεγε πως : 'στα 34 από τα 46 χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησης από το 1956 μέχρι και το 2009, πρωθυπουργός της χώρας ήταν κάποιος γόνος των οικογενειών Καραμανλή ή Παπανδρέου (73,91% του διαστήματος).” Με την εκλογή του κυρίου Γ. Παπανδρέου το βράδυ της Κυριακής και αυτή η στατιστική παρατήρηση επιβεβαιώθηκε.

Καθώς είναι κοινώς αποδεκτό και έχει υποστηριχτεί απ' όλα τα κόμματα ότι η διεθνής οικονομική κρίση, που ξεκίνησε στα τέλη το 2008, είναι η μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που ξεκίνησε το 1929, το 3FVIP.com πραγματοποίησε μία νέα έρευνα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης πριν την κρίση και της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης μετά την κρίση. Ο σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχει παρόμοια συμπεριφορά του ελληνικού εκλογικού σώματος υπό τη σκιά μεγάλων διεθνών κρίσεων και των συνεπειών που αυτές έχουν εντός της χώρας.

Ξεκινώντας από το σήμερα, αν υπάρχει μία έκπληξη, για τους περισσότερους, από την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου 2009, αυτή δεν έχει να κάνει με την ήττα του κυβερνώντος κόμματος από το κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά με το ποσοστό των απωλειών που σημείωσε το κυβερνών κόμμα και το ποσοστό της αύξησης που κατέγραψε το κόμμα της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Έτσι, στις, προ της κρίσης, εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, το κόμμα της ΝΔ απέσπασε το 41,8% των ψήφων και το ΠΑΣΟΚ το 38,10%. Περίπου 2 χρόνια αργότερα, στις πρώτες, μετά την έναρξη της κρίσης βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ απέσπασε το 33,48% των ψήφων και το ΠΑΣΟΚ το 43,92%.

Δηλαδή, το κόμμα που κέρδισε τις, προ της κρίσης, εκλογές και κυβέρνησε εν μέσω της κρίσης, είχε, μέχρι τις επόμενες εκλογές, φθορά της τάξης του 8,32% στην εκλογική του δύναμη, ενώ το κόμμα που αναδείχθηκε δεύτερο στις, προ της κρίσης εκλογές, είδε την εκλογική του δύναμη να αυξάνεται κατά 5,82% μέχρι τις επόμενες και έγινε κυβέρνηση.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας πριν τη διεθνή οικονομική κρίση του 1929, εντοπίζουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στη διεθνή οικονομική σκηνή και των πολιτικών εξελίξεων που διαδραματίζονται στην Ελλάδα (και όχι μόνο).

Έτσι, στις τελευταίες, προ της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 1929, εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 19 Αυγούστου του 1928, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είχε κερδίσει αποσπώντας το 46,94% των ψήφων, με το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη να έρχεται δεύτερο, με 23,94%.

Στις πρώτες, μετά την έναρξη της κρίσης, εκλογές, όμως, που έλαβαν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932, το κυβερνών Κόμμα των Φιλελευθέρων, του Ελευθέριου Βενιζέλου, απέσπασε το 33,42% των ψήφων και το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη ήταν αυτό που σχημάτισε κυβέρνηση με ποσοστό 33,80%.

Δηλαδή, το κόμμα που κέρδισε τις, προ της κρίσης, εκλογές και κυβέρνησε εν μέσω της κρίσης, είχε, μέχρι τις επόμενες εκλογές, φθορά της τάξης του 13,52% στην εκλογική του δύναμη, ενώ το κόμμα που αναδείχθηκε δεύτερο στις, προ της κρίσης εκλογές, είδε την εκλογική του δύναμη να αυξάνεται κατά 9,86% μέχρι τις επόμενες και έγινε κυβέρνηση.

Οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο περιόδους είναι αδιαμφισβήτητες και παρακάτω αναφέρουμε μερικές, μόνο, από αυτές:

Ομοιότητες οικονομικής φύσεως

Και οι δύο περίοδοι χαρακτηρίστηκαν από διεθνή χρηματοπιστωτική και τραπεζική κρίση, η οποία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών περιόδων, οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο κατέρρευσαν, με την πτώση του 2008-2009 να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από την πτώση του 1929 – 1932.

Και στις δύο αυτές περιόδους η κρίση πέρασε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην πραγματική οικονομία και προκάλεσε άνοδο ρεκόρ στην ανεργία και πτώση ρεκόρ στην ανάπτυξη.

Και στις δύο περιόδους η κρίση μετατράπηκε σε βαθιά οικονομική ύφεση που πήρε διεθνείς διαστάσεις και είχε πολύ μεγάλη διάρκεια.

Και στις δύο περιπτώσεις η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης σχεδίασε και πρότεινε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την κρίση και ανέλαβε το ρόλο του επόπτη της αμερικανικής (και της διεθνούς) οικονομίας, συντονίζοντας τις ανά τον κόσμο Κεντρικές Τράπεζες.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα ο δανεισμός από τις τράπεζες περιορίστηκε πολύ, επιτείνοντας την κρίση ρευστότητας.

Και στις δύο περιόδους μία σειρά τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατέρρευσαν ενώ χιλιάδες εταιρίες έκλεισαν.

Και στις δύο περιόδους οι ΗΠΑ εξωθήθηκαν σε μέτρα για τη διευκόλυνση της ρευστότητας με συντονιστή την Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης, με ένα από αυτά να έχει να κάνει με την έκδοση κρατικών ομολόγων και την αγορά τους από τη FED με χρήμα που τυπώθηκε γι' αυτό το σκοπό.

Και στις δύο περιπτώσεις το κρατικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος απογειώθηκαν, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές χώρες έξω από αυτές.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα η οικονομική κρίση οδήγησε σε λαϊκή κατακραυγή

Ομοιότητες στην πολιτική αρένα:

Αν και βρίσκουμε πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο περιόδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα εστιάσουμε στην χώρα μας, αναφέροντας, μόνο, πως η κρίση οδήγησε σε αλλαγή Προέδρου και στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να χάνουν τις εκλογές του 1933 από τους Δημοκρατικούς, έχοντας κερδίσει τις, προ της κρίσης, εκλογές του 1929. Όσον αφορά στην Ελλάδα:

Τα κόμματα που κατέλαβαν την 1η και 2η θέση στις εκλογές πριν την κρίση του 1929 ήταν ίδια με αυτά που κατέλαβαν τις ίδιες θέσεις στις πρώτες εκλογές μετά την έναρξη της κρίσης (Κόμμα των Φιλελευθέρων - Λαϊκό Κόμμα) , όπως ακριβώς συνέβη και στην τρέχουσα περίοδο (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ).

Το κόμμα που βγήκε 1ο στις εκλογές πριν την έναρξη της κρίσης (Κόμμα των Φιλελευθέρων) ήρθε 2ο στις πρώτες εκλογές μετά την κρίση, όπως συνέβη και στην τρέχουσα περίοδο (ΝΔ)

Το κόμμα που ήρθε 2ο στις εκλογές πριν την έναρξη της κρίσης (Λαϊκό Κόμμα) κέρδισε στις επόμενες εκλογές, όπως συνέβη και στην τρέχουσα περίοδο με το ΠΑΣΟΚ να χάνει το 2007 και να κερδίζει το 2009

Οι αρχηγοί των 2 πρώτων πολιτικών παρατάξεων ήταν οι ίδιοι στις εκλογικές αναμετρήσεις πριν και μετά την έναρξη της κρίσης (Βενιζέλος – Τσαλδάρης), όπως συνέβη και στην τρέχουσα περίοδο (Καραμανλής – Παπανδρέου), με τον Βενιζέλο να κερδίζει τον Τσαλδάρη πριν την κρίση του 1929 και τον Τσαλδάρη να κερδίζει τον Βενιζέλο μετά την κρίση, όπως ακριβώς ο Καραμανλής κέρδισε τον Παπανδρέου πριν την κρίση του 2008 και ο Παπανδρέου τον Καραμανλή μετά την έναρξη της κρίσης.

Το κόμμα που κέρδισε στις εκλογές του 1928 (Κόμμα των Φιλελευθέρων), κατέγραψε συντριπτικές απώλειες στην εκλογική του δύναμη στις εκλογές του 1932 (- 13,52%). Αντίστοιχα, το κόμμα που κέρδισε το 2007 (ΝΔ) κατέγραψε απώλειες ρεκόρ στα ποσοστά της εκλογικής του δύναμης στις εκλογές του 2009 (-8,32%)

Το κόμμα που έχασε στις εκλογές του 1928 (Λαϊκό Κόμμα) κατέγραψε άνοδο ρεκόρ στην εκλογική του δύναμη (9,86%). Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε άνοδο ρεκόρ στις εκλογές του 2009 έναντι των εκλογών του 2007 (5,82%).

Συμπερασματικά, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις της επιρροής που έχει μία διεθνής οικονομική κρίση στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα, με πιο οφθαλμοφανή αυτήν που έχει να κάνει με την φθορά ρεκόρ του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ενίσχυση ρεκόρ του κόμματος της αντιπολίτευσης, ( επιρροή αποτυπώνεται και στις αυξομειώσεις της εκλογικής δύναμης των μικρότερων κομμάτων). Τα δύο σημαντικότερα παραδείγματα είναι αυτά που αναλύθηκαν, της περιόδου 1929 – 1932 και 2007 – 2009 αλλά παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν και από τη μελέτη και των υπόλοιπων διεθνών οικονομικών κρίσεων (για παράδειγμα των αρχών της δεκαετίας του '80 που συνέπεσε με νίκη του ΠΑΣΟΚ επί της ΝΔ, της ύφεσης των αρχών του '90 που συνέπεσε με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ επί της ΝΔ και την ύφεση των αρχών του 2000 που συνέπεσε με τη νίκη της ΝΔ επί του ΠΑΣΟΚ).


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις