Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
598 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009
00:13

Παναγιώτου: μήπως είναι ώρα να πάρουμε μερικά κέρδη απ' το τραπέζι;

Πριν από ένα, περίπου χρόνο, είχα αρχίσει να παραθέτω μία σειρά από επιστημονικές τεχνικές ενδείξεις που αποτύπωναν μία ακραία πτωτική κατάσταση στη διεθνή αγορά μετοχών. Η παράθεση των ενδείξεων αυτών εντάθηκε όσο πλησιάζαμε προς το Νοέμβριο, κάνοντάς με να γράψω πως αναγνωρίζω 'πτωτική χρηματιστηριακή φούσκα' και να προβλέψω την επερχόμενη παύση της πτώσης στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και την καταγραφή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού ράλι.

Μελετώντας τις αναλύσεις εκείνης της περιόδου δε μπορώ να βρω ούτε μία περίπτωση που να μην έγινε αναφορά σε κάποια ακραία πτωτική ένδειξη ή μέτρηση. Για παράδειγμα, σε ανάλυση στις 07/10/08 διαβάζω: 'Ο δείκτης των μετοχών του Nasdaq που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών έχει μηδενιστεί! Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί στην τρέχουσα δεκαετία. Ο δείκτης των μετοχών του Nasdaq που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 200, βρίσκεται χαμηλότερα και από το χαμηλό του 2002, με τιμή, μόλις, 3%.”

Σε άλλη ανάλυση διαβάζουμε τα εξής: 'Ο S&P 500 βρίσκεται σε απόσταση -36% από τον ΚΜΟ του, των 200 ημερών του. Το τρέχον κραχ έφερε το δείκτη στις αρνητικές τιμές του 1929 και του 1937. Μένουν μόνο οι τιμές του 31, που κρατούν και το αρνητικό, ιστορικό, ρεκόρ.”

Όσον αφορά την επενδυτική ψυχολογία στις αναλύσεις μας του Φεβρουαρίου του 2009 διαβάζω τα εξής: “Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε η απαισιοδοξία των αναλυτών της Wall Street σύμφωνα με το δείκτη σύστασης αγοράς μετοχών. Στο ΧΑ, η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος ακραίων τιμών φόβου των Ελλήνων επενδυτών ήταν από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2001. Η 2η μεγαλύτερη είναι η τρέχουσα, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι και στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες περίοδοι απαισιοδοξίας και φόβου και μάλιστα μεγαλύτερες από την τρέχουσα. Αυτό το οποίο είναι πρωτοφανές, όμως, είναι οι τιμές φόβου οι οποίες είναι, πλέον, σε επίπεδα 'τρομοκρατίας'. Οι επενδυτές δεν είναι απλά πολύ φοβισμένοι, είναι τρομοκρατημένοι και αυτό δεν είναι, κατ' ανάγκη μόνο αρνητική ένδειξη.”

Υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη αναλύσεις μας της περιόδου που ζωγράφιζαν μία ακραία υποτιμημένη κατάσταση και προέβλεπαν μία μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση αλλά θα σταθώ σε μία τελευταία η οποία δημοσιεύτηκε στις 04 Μαρτίου του 2009, δηλαδή, μόλις, 5 ημέρες πριν τον απόλυτο πυθμένα της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς μετοχών.

Σε αυτήν διαβάζουμε: 'Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των πρώτων 41 συνεδριάσεων του έτους, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 23,21%, Η πτώση αυτή είναι, πλέον, μακράν, η μεγαλύτερη των τελευταίων 110 ετών, σε αντίστοιχο διάστημα . Η στατιστική τεχνική ανάλυση, ωστόσο, δείχνει πως από τις 4 άλλες φορές που ο Dow ξεκίνησε τις πρώτες 41 συνεδριάσεις με απώλειες μεγαλύτερες του 10%, μόνο τη μία έκλεισε το έτος χαμηλότερα από την τιμή στην οποία βρέθηκε την 41 συνεδρίαση και στις υπόλοιπες 3 έκλεισε υψηλότερα.”

Φτάνοντας στο σήμερα και διαβάζοντας, τις αναλύσεις του τελευταίου διαστήματος, η εικόνα που αναγνωρίζω είναι πολύ διαφορετική από τότε, με τα θετικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο, την ψυχολογία των επενδυτών να βρίσκεται σε θετικά επίπεδα ρεκόρ, τις μετρήσεις να έχουν γίνει ακραία θετικές και τους ιθύνοντες της παγκόσμιας οικονομίας να έχουν ανακοινώσει το τέλος της ύφεσης. Χωρίς να θέλω να επεκταθώ περισσότερο, νομίζω ότι δεν είναι πολύ λογικό να περιμένει κανείς πως τα κέρδη, στους επόμενους 6 μήνες, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πλησιάσουν αυτά των προηγούμενων 6 μηνών. Μέσα από τις αναλύσεις μας δημοσιεύσαμε, πρώτοι διεθνώς, αγοραστικό σήμα στις 10 Μαρτίου του 2009 και έκτοτε έχουμε γράψει ότι το σήμα της διακράτησης των αγοραστικών αυτών θέσεων παραμένει εν ισχύ, παρέχοντας στους αναγνώστες μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό το ανοδικό ράλι. Η στρατηγική δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής αλλά νομίζω πως είναι η ώρα για μία πιο συντηρητική προσέγγιση της αγοράς μετοχών, τουλάχιστον όσον αφορά στις προσδοκίες μας για την απόδοσή της στο επόμενο διάστημα.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις