Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


29 Σεπτεμβρίου: μαύρη επέτειος με...άνοδο
664 αναγνώστες
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009
23:53

29 Σεπτεμβρίου: μαύρη επέτειος με...άνοδο

Η Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009 έφερε άνοδο για το ΓΔ και μέσα στο γενικότερο θετικό χρηματιστηριακό κλίμα του τελευταίου 6αμήνου κανείς δε θυμάται ή ίσως δε θέλει να θυμάται, πως ακριβώς ένα χρόνο πριν, την ίδια ημέρα, η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά έζησε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της και ο ΓΔ είχε κλείσει με πτώση 5,9%.

Στο 3FVIP.com διαβάζουμε πως η Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου είχε βρει τους επενδυτές εξαντλημένους από την εξοντωτική πτώση, το σοκ από την κατάρρευση της Lehman και την πτώχευση της AIG, ενώ η αγωνία βρισκόταν στο κόκκινο καθώς ήταν η ημέρα που θα καταθέτονταν προς ψήφιση το πακέτο βοήθειας των 700 δις, οι νομοθέτες της Ουάσιγκτον είχαν ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που είχε προηγηθεί.

Λες και όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να εκτοξεύσουν τα επίπεδα της χρηματιστηριακής ανασφάλειας και της αβεβαιότητας στα ύψη, στο άνοιγμα της συνεδρίασης η Wachovia σημείωνε πτώση 80%, από τα 10 δολάρια στα 2, κάνοντας τους επενδυτές ακόμη πιο ανήσυχους. Οι βασικοί δείκτες είχαν ξεκινήσει τη συνεδρίαση με πτώση μεταξύ 2% με 3% και τα ΜΜΕ μετέφεραν το ελπιδοφόρο μήνυμα πως οι αγορές θα μπορούσαν να καλύψουν τις απώλειες μόλις ανακοινώνονταν η ψήφιση του πακέτου των 700 δις.

Όταν άρχισε η ψηφοφορία και ο αριθμός των 'Όχι' φάνηκε να ξεπερνά αυτόν των 'Ναι', η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Μόλις 18 λεπτά αφότου είχε ξεκινήσει η ψηφοφορία ο S&P 500 έχανε 7%. Αυτό που κανείς δεν περίμενε να συμβεί τελικά συνέβη και στο κλείσιμο της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν απώλειες πάνω από 7% με το Dow Jones να έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη σε μονάδες πτώση στην ιστορία του (777 μονάδες).

Την επόμενη ημέρα τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών και διεθνών εφημερίδων καταλόγισαν την πτώση στην άρνηση του Κογκρέσου να υπερψηφίσει το πακέτο των 700 δις δολαρίων. Στην πράξη, όμως, οι διεθνείς δείκτες είχαν καταρρεύσει υπό την πίεση της δραματικής πτώσης των μετοχών που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα και επιρροή σε αυτούς και οι οποίες ελέγχονται, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, από το έξυπνο χρήμα.

Έτσι, η J.P.Morgan, τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008 είχε καταγράψει πτώση 15,01%, η Exxon Mobil 8,17%, η IBM 4,15%, η Bank of America 17,57%, η Citigroup 11,91% και η Goldman Sachs 12,53%.

Εξάλλου, η άρνηση του Κογκρέσου να υπερψηφίσει το πακέτο των 700 δις δεν είχε γίνει από διαστροφή αλλά από ουσιαστική ανησυχία σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε η ψήφισή του, σε βάθος χρόνου, για το μέσο Αμερικανό και τον ρεαλιστικό φόβο ότι αυτές θα ήταν χειρότερες απ' ότι αν το πακέτο δεν υπερψηφίζονταν.

Όμως στη μοντέρνα οικονομία το μακροπρόθεσμο μετριέται, πια, σε μήνες και όχι σε έτη και στη χρηματιστηριακή οικονομία σε ημέρες και έτσι το ημερήσιο κραχ εκείνης της Δευτέρας, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα στους νομοθέτες ότι η ψήφιση του πακέτου αλλά και του οποιουδήποτε άλλου μέτρου προτείνονταν από την Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης, δεν ήταν θέμα επιλογής αλλά 'ανάγκης'. Το αποτέλεσμα ήταν το πακέτο να υπερψηφιστεί λίγες ημέρες αργότερα, την 3η Οκτωβρίου του 2009 με τον, τότε, Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπους να το υπογράφει την ίδια κιόλας ημέρα.

Έτσι, η 29η Σεπτεμβρίου δεν αποτελεί μία μαύρη επέτειο για τη χρηματιστηριακή αγορά μόνο εξαιτίας του γεγονότος της τεράστιας πτώσης που κατέγραψε τη Δευτέρα 29/09 του 2008 αλλά και γιατί θα μείνει στην ιστορία να θυμίζει στους σκεπτόμενους επενδυτές ότι η 'ελεύθερη' αγορά είναι 'ελεύθερη' όσο η ελευθερία της δεν έρχεται σε σύγκρουση με το συμφέρον του έξυπνου χρήματος.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Σχόλια

30/09 20:05  zeuspower
πως ξεχναει ο ανθρωπος !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις