Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Μπορεί το υπερτιμημένο να προμηνύει..άνοδο;
623 αναγνώστες
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009
00:23

Μπορεί το υπερτιμημένο να προμηνύει..άνοδο;

Στο τελευταίο διάστημα οι ακραία ανοδικές μετρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και είναι πολλοί οι δείκτες που φανερώνουν μία υπερτιμημένη κατάσταση της αγοράς μετοχών. Ένας από αυτούς τους δείκτες που έχουν βρεθεί σε ακραία ανοδική κατάσταση είναι ο A/D, ο οποίος μετρά τον αριθμό των ανοδικών μετοχών και τον συγκρίνει με τον αριθμό των πτωτικών μετοχών, σε ένα συγκεκριμένο διάστημα.

Σε σχετική ανάλυση του 3FVIP.com εξετάστηκαν οι τιμές του συγκεκριμένου δείκτη για το σύνολο των μετοχών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στο χρονικό ορίζοντα των 50 συνεδριάσεων (ο οποίος αφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση) με δεδομένα από το 1929 και μετά. Το ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε είναι οι ακραία ανοδικές τιμές συνεπάγονται πτώση στο επόμενο διάστημα από 1 μέχρι 12 μήνες από την καταγραφή τους, ή αν αποτελούν, στατιστικά, μία θετική τεχνική ένδειξη η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για διατήρηση του θετικού χρηματιστηριακού καιρού.

Οι γνώστες της θεωρίας περί ΕΚΤΑ 600 γνωρίζουν, ήδη, την απάντηση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τη χρονική στιγμή κατά την οποία καταγράφεται η ακραία θετική μέτρηση. Η καταγραφή ακραίας ανοδικής μέτρησης αποτελεί θετική ένδειξη, κατά κανόνα, αφού έχουν προηγηθεί πολυετή χαμηλά επίπεδα τιμών και αφού η επενδυτική απαισιοδοξία έχει φτάσει στο ζενίθ (αυτό ακριβώς ισχύει στην τρέχουσα περίπτωση).

Έτσι, στη λεγόμενη 1η φάση της ανόδου, η μέτρηση ακραίων ανοδικών τιμών αποτελεί θετική και όχι αρνητική ένδειξη καθώς συνδέεται με το πραγματικό βάθος της ανοδικής κίνησης και επιβεβαιώνει πως η προέλευση της παρέμβασης είναι το έξυπνο χρήμα (κάτι το οποίο γράψαμε ότι θα ίσχυε πριν ξεκινήσει η άνοδος και το οποίο επιβεβαιώσαμε πολλές φορές στη συνέχεια).

Στη συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, το 3FVIP.com ακολουθεί έναν πιο απλό δρόμο σκέψης από αυτόν που αφορά στον ΕΚΤΑ 600. Η αρχή γίνεται ελέγχοντας την τρέχουσα τιμή του δείκτη A/D 50 και παρατηρώντας ότι είναι η μεγαλύτερη από το 1943 (δηλαδή έχει καταγράψει ρεκόρ 66 ετών). Πηγαίνοντας πίσω μέχρι το 1929 υπάρχουν μόνο άλλες 5 περιπτώσεις καταγραφής αντίστοιχα υψηλής με την τρέχουσα τιμής και μόνο 11 περιπτώσεις καταγραφής τιμής κοντά στην τρέχουσα. Η μία από τις περιπτώσεις καταγράφηκε και πάλι μέσα στο 2009 ενώ η μόνη άλλη στην τρέχουσα δεκαετία καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2003.

Μελετώντας τις ημερομηνίες των 11 αυτών περιπτώσεων καθώς και την απόδοση του S&P 500 κατά τους επόμενους 1, 3, 6 και 12 μήνες από την καταγραφή της ακραία ανοδικής μέτρησης, διαπιστώνουμε ότι το υπερτιμημένο δεν αποτελεί, απαραίτητα, προμήνυμα πτώσης.

Ξεκινώντας από το μεγαλύτερο διάστημα, παρατηρούμε πως στις 9 από τις 11 περιπτώσεις καταγραφής ακραίας ανοδικής μέτρησης του δείκτη A/D 50, 12 μήνες αργότερα ο S&P 500 βρισκόταν υψηλότερα και μόνο σε 2 περιπτώσεις χαμηλότερα. Μάλιστα ακόμη και στην περίπτωση της πτώσης, η μέγιστη απώλεια που καταγράφηκε στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών ήταν της τάξης του 3,67%, η οποία παραπέμπει σε πλάγια τάση. Το ίδιο ισχύει και για τη 2η περίπτωση καταγραφής πτώσης, καθώς αυτή περιορίστηκε στο 0,91%.

Έτσι, με απλά λόγια, ακραία ανοδικές μετρήσεις του A/D 50 είναι, τεχνικοστατιστικά, προμήνυμα είτε ανόδου είτε πλάγιας τάσης για το διάστημα των επόμενων 12 μηνών από την καταγραφή της μέτρησης, με το σενάριο της ανόδου να υπερτερεί απόλυτα. Η συχνότητα ανόδου παραμένει εντυπωσιακή και στο διάστημα των επόμενων 6 μηνών της καταγραφής της σχετικής μέτρησης, όπου και πάλι στις 9 από τις 11 περιπτώσεις καταγράφηκαν κέρδη. Η διαφορά με τον ορίζοντα των 12 μηνών έγκειται στο ότι σε μία περίπτωση, στην πτώση του 1932, οι απώλειες ήταν πολύ μεγάλες (17,26%).

Εξίσου θετική είναι και η συχνότητα ανόδου στο επόμενο 3μηνο της καταγραφής της μέτρησης όπου και πάλι στις 9 από τις 11 προηγούμενες περιπτώσεις από το 1929 και μετά, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο, ενώ η μέγιστη πτώση στη 1 από τις 2 περιπτώσεις καταγραφής απωλειών, ήταν της τάξης του 5,31%, δηλαδή, μέτρια και όχι μεγάλη.

Η εικόνα αλλάζει όταν φτάνουμε στον ορίζοντα του επόμενου μήνα της καταγραφής της μέτρησης, όπου εκεί σε 5 από τις προηγούμενες 11 περιπτώσεις σημειώθηκαν απώλειες, οι οποίες έφτασαν μέχρι και το 4,52%.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη έρευνα μας δείχνει πως μετά από ακραία ανοδικές (υπερτιμημένες) μετρήσεις, η άνοδος δεν αποκλείεται αλλά αντίθετα μπορεί να γίνεται ακόμη και πιθανότερη, ιδιαίτερα όσον αφορά στο μακροπρόθεσμο και τον ετήσιο ορίζοντα. Όσον αφορά στον κοντινό ορίζοντα, ωστόσο, οι πιθανότητες για άνοδο μειώνονται κοντά στο 50 / 50.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις