Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
665 αναγνώστες
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009
22:37

S&P 500:πτώση σε ημέρα FED για 1η φορά από το 2008

Ο S&P 500 κατέγραψε την Τετάρτη μία ημέρα 'αντιστροφής', κατά την οποία το αρχικά θετικό ημερήσιο χρηματιστηριακό κλίμα αντιστρέφεται στο τέλος της συνεδρίασης. Επιπλέον, παρείχε την Τετάρτη συγκεκριμένη αρνητική τεχνική ένδειξη για 1η φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου,η οποία φανερώνει μείωση της δύναμης της ανόδου στον, στενά, βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Η πτώση του S&P 500 έλαβε χώρα στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Τετάρτης ενώ η ημέρα που συνέβη αυτό έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία καθώς συνέπεσε με την ημέρα συνεδρίασης και ανακοίνωσης των συμπερασμάτων και των αποφάσεων της FED.

Έτσι, αν και η FED διατήρησε αμετάβλητο το παρεμβατικό επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό εύρος 0%-0,25%, η αγορά των ΗΠΑ δέχτηκε πιέσεις και ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες πάνω από 1%. Στο 3FVIP.com παρουσιάζεται μία τεχνική στατιστική έρευνα με την απόδοση του S&P 500 σε όλες τις ημέρες ανακοίνωσης των αποφάσεων της FED στα τελευταία 2 χρόνια. Επιπλέον, μελετάται πέρα από την ημερήσια και η απόδοση σε κάθε ώρα των συνεδριάσεων αυτών.

Με βάση αυτήν την έρευνα ο S&P 500 είχε να καταγράψει πτώση σε ημέρα συνεδρίασης της FED από τις 29 Οκτωβρίου του 2008, δηλαδή, σχεδόν, 11 μήνες. Στις τελευταίες 6 αντίστοιχες περιπτώσεις ο δείκτης έκλεισε με κέρδη, ενώ από τις 16 αντίστοιχες περιπτώσεις στα τελευταία 2 χρόνια, μόλις σε 4 καταγράφηκε πτώση σε ημέρα συνεδρίασης της FED και μόλις σε 2 μεγαλύτερη από αυτήν την Τετάρτης.

Ωστόσο, μελετώντας τα διαγράμματα όλων των προηγούμενων περιπτώσεων στα τελευταία 2 χρόνια, παρατηρούμε πως σε 10 από τις 16 περιπτώσεις στην τελευταία ώρα ο S&P 500 καταγράφει απώλειες όταν συνεδριάζει η FED και ενώ η μέση απόδοση για το σύνολο της ημέρας είναι στο +1,48%, για την τελευταία ώρα είναι -0,17%. Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη διαφορά έκανε ο συνδυασμός της έντασης της πτώσης κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης του S&P 500 και της φτωχής απόδοσης του τις προηγούμενες ώρες της συνεδρίασης.

Η πτώση του S&P 500 την Τετάρτη, όμως, είναι ιδιαίτερη και έναν ακόμη λόγο, καθώς είναι η 1η που καταγράφηκε από τότε που η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Υόρκης μείωσε το παρεμβατικό επιτόκιο στο 0,25% με 0,50%, στις 16/12/2008. Την ημέρα της μείωσης, ο S&P 500 είχε ενισχυθεί κατά 5,14% ενώ στην επόμενη συνεδρίαση, στις 28 Ιανουαρίου του 2009, που ήταν και η 1η όπου το παρεμβατικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του, ο S&P 500 αντέδρασε στα νέα με άνοδο 3,36%. Στις επόμενες δύο περιπτώσεις που η FED διατήρησε το παρεμβατικό επιτόκιο στο ιστορικό του χαμηλό επίπεδο ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο πάνω από 2,00% ενώ στις τελευταίες 2 πριν από αυτήν της Τετάρτης οι άνοδοι περιορίστηκαν στο 0,65% και 1,15%.

Με απλά λόγια, παρατηρείται μία φθίνουσα πορεία στη δύναμη της αντίδρασης του S&P 500 στην είδηση της διατήρησης του παρεμβατικού επιτοκίου στο χαμηλό ρεκόρ του, με το κερασάκι στην τούρτα να είναι η πτώση της Τετάρτης στην ανακοίνωση αυτής της είδησης, για πρώτη φορά.

Αυτό από μόνο του είναι ένα αρνητικό στοιχείο για τον στενά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι και η Πέμπτη εξελίχθηκε σε ημέρα περιπετειών για τις αγορές μετοχών με την εξίσωση της πτώσης να έχει μπει σε λειτουργία, ίσως χρειάζεται λίγο προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις και στενή παρακολούθηση της, προς το παρόν, εκκολαπτόμενης αρνητικής τάσης.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις