Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Άλλα 18,67 τρις και...πατσίσαμε
584 αναγνώστες
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009
22:14

Άλλα 18,67 τρις και...πατσίσαμε

Στη χρηματιστηριακή κορυφή του 2007, η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς μετοχών ήταν 62,57 τρις δολάρια. Μέχρι τα χαμηλά του Μαρτίου, η διεθνής κεφαλαιοποίηση είχε πέσει στα 25,6 τρις δολάρια καταγράφοντας μία συνολική απώλεια σε υπεραξίες της τάξης των 36,97 τρις δολαρίων από μετοχές σε όλον τον κόσμο.

Τότε, σε σχετικό άρθρο μας μ πληροφορίες από το 3FVIP.com, είχαμε γράψει πως 'τα τρις υπεραξιών, εξανεμίστηκαν μέσα στη διεθνή αντιπληθωριστική σπείρα, η οποία αποτελεί απαραίτητο συστατικό του οικονομικού συστήματος που έχει δημιουργήσει το έξυπνο χρήμα. Το σύστημα αυτό για να επιβιώσει, χρειάζεται μεγάλες περιόδους αύξησης της ρευστότητας και δημιουργίας πλασματικού πλούτου με τη μορφή υπεραξιών και στη συνέχεια περιόδους αφαίρεσης της ρευστότητας και των υπεραξιών, ώστε να επέλθει μίας μορφής ισορροπία, υπό την έννοια της σύγκλισης της πλασματικής αξίας του κόσμου με αυτήν της πραγματικής αξίας του.”

Στο ίδιο άρθρο είχαμε περιγράψει τη διαδικασία αύξησης και μείωσης της ρευστότητας αναφέροντας μεταξύ άλλων: “μπορούμε να φανταστούμε το σύστημα σαν ένα μεγάλο μπαλόνι το οποίο περιλαμβάνει μικρότερα μπαλόνια. Όταν από το στόμιο του κεντρικού μπαλονιού μπαίνει αέρας τότε βρίσκει το δρόμο του προς τα στόμια των μικρότερων μπαλονιών και αρχίζει να τα φουσκώνει. Όσο αυτά φουσκώνουν τόσο αρχίζει να φουσκώνει και το μεγάλο μπαλόνι.

Μπορούμε να ονομάσουμε τα μικρότερα μπαλόνια “αγορές” (“αγορά κατοικίας”, “αγορά μετοχών”, “αγορά πετρελαίου και χρυσού”, “αγορά ασφαλίστρων πτώχευσης” κλπ) και τον αέρα να τον βαπτίσουμε “ρευστότητα”. Όσο περισσότερος αέρας (δηλαδή ρευστότητα) μπαίνει από το στόμιο του κεντρικού μπαλονιού, τόσο περισσότερο φουσκώνουν αυτά που περιλαμβάνει και συνάμα και το ίδιο. Όσο αυτά φουσκώνουν, τόσο περισσότερες υπεραξίες δημιουργούνται, δηλαδή πλασματικός πλούτος. Ο πλούτος αυτός χρησιμοποιείται για τη δημιουργία περαιτέρω πλούτου, τόσο πραγματικού όσο και πλασματικού, με την πλάστιγγα, πάντα, να κλίνει προς τη δημιουργία περισσότερου πλασματικού απ' ότι πραγματικού πλούτου. Έτσι, ο αέρας, όχι μόνο δημιουργεί περισσότερο αέρα άμεσα αλλά και βοηθά στη δημιουργία και συντήρηση νέων μηχανισμών δημιουργίας αέρα, υπό τη μορφή νέων υπεραξιών....

Κάποια στιγμή όλα τα εσωτερικά μπαλόνια αρχίζουν να φουσκώνουν φτάνοντας κοντά στα όρια αντοχής τους και μαζί με αυτά φτάνει στα όρια του και το σύστημα. Τότε, το έξυπνο χρήμα κλείνει το στόμιο και εμποδίζει την εισροή περισσότερου αέρα. Για λίγο διάστημα οι εσωτερικοί μηχανισμοί τροφοδοσίας των επιμέρους μπαλονιών (αγορών) με αέρα (ρευστότητα) συνεχίζουν να λειτουργούν από κεκτημένη ταχύτητα. Σιγά, σιγά, όμως, ασφυκτιούν και τελικά παύουν να λειτουργούν. Τότε, σταματά η παροχή ρευστότητας προς τις επιμέρους αγορές από όλες τις πηγές και μπαίνει σε λειτουργία η διαδικασία της αποσυμπίεσης. Τα μπαλόνια αρχίζουν να ξεφουσκώνουν και το κεντρικό μπαλόνι ανοίγει το στόμιο του αλλά αυτή τη φορά για να επιτρέψει στον αέρα να εξέλθει και όχι να εισέλθει στο σύστημα. Σταδιακά, οι υπεραξίες μειώνονται, ο αέρας φεύγει και το σύστημα επιστρέφει πιο κοντά σε συνθήκες “ισορροπίας” Αυτός ο τρόπος αποσυμπίεσης είναι, σχετικά, ήπιος. Σε ένα άλλο σενάριο, τα μπαλόνια αφήνονται να ξεπεράσουν τα όρια αντοχής τους και να σκάσουν. Τότε, η αποσυμπίεση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και επώδυνα και οι υπεραξίες εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Όσα περισσότερα μπαλόνια ξεπεράσουν τα όρια της αντοχής τους, τόσο πιο μεγάλη και δριμεία θα είναι η αποσυμπίεση.”

Από το χαμηλό του Μαρτίου μέχρι σήμερα, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών μετοχών αυξήθηκε κατά 18,31 τρις, φτάνοντας, συνολικά στα 43,9 τρις. Αυτό σημαίνει πως αν οι αγορές κατορθώσουν να καταγράψουν αντίστοιχη άνοδο με αυτήν που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 6 μήνες θα καλύψουν όλες τις απώλειες που κατέγραψαν κατά την περίοδο του χειρότερου χρηματιστηριακού κραχ στη μοντέρνα ιστορία τους.

Στις ΗΠΑ, η κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί κατά 4,88 τρις από το χαμηλό της στα 8,09 τρις που είχε φτάσει το Μάρτιο. Στην κορυφή του 2007 η συνολική κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν 19,14 τρις και η σημερινή κεφαλαιοποίηση του είναι 12,97 τρις. Οι ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 29,5% της διεθνούς κεφαλαιοποίησης.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα γράφονται παραπάνω για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η τροφοδότηση του συστήματος με ρευστότητα μπορούμε να πούμε πως εντοπίζουμε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά στις τρέχουσες συνθήκες: τα επιτόκια βρίσκονται και διατηρούνται εδώ και καιρό σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα κράτη έχουν δανειστεί υπέρογκα ποσά τα οποία διοχετεύουν στις οικονομίες τους. Οι ΗΠΑ έχουν τυπώσει αλλά και δανειστεί τρις δολαρίων τα οποία χρησιμοποίησαν ως πακέτα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Η αγορά μετοχών απογειώθηκε και λίγο αργότερα η αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών αντέδρασε ανοδικά. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε από τα 35 στα 75 δολάρια και πολλά εμπορεύματα τον ακολούθησαν ανοδικά. Τέλος, ο Μπερνάνκι φρόντισε να μας ενημερώσει πως η κρίση, τεχνικά, ολοκληρώθηκε και η FED παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση του πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών για 1η φορά στα τελευταία 2 χρόνια.

Έτσι το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό και με τί ταχύτητα επιθυμεί το έξυπνο χρήμα να γίνει η ανατροφοδότηση της διεθνούς οικονομίας με ρευστότητα. Προς το παρόν πάντως, με μία επιπλέον αύξηση της διεθνούς χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης κατά 18,67 τρις, δηλαδή σχεδόν όσο έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής το ισοζύγιο απωλειών - κερδών από την κορυφή του 2007 θα έχει μηδενιστεί.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις