Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΓΔ 21/04/1998-21/09/2009:χρηματιστηριακό deja vou
604 αναγνώστες
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009
23:31

ΓΔ 21/04/1998-21/09/2009:χρηματιστηριακό deja vou

Στις 21/04/1998 ο ΓΔ είχε βρεθεί για πρώτη φορά στις 2527,90 μονάδες. Κοιτώντας το ταμπλό  της Σοφοκλέους περισσότερο από 11 χρόνια αργότερα, ζούμε μία κατάσταση deja vou με την τιμή να βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο. Το φαινόμενο της χαμένης δεκαετίας είναι μπροστά μας ισχυρότερο από ποτέ. Στο 3FVIP διαβάσαμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σχετικό άρθρο και παραθέτουμε εδώ την εισαγωγή του, αυτούσια:

"Σκεφτείτε πως ξυπνάτε το πρωί της Τρίτης 21/04/1998, πίνετε τον καφέ σας, διαβάζετε τον πρωινό οικονομικό τύπο και λίγο αργότερα ξεκινάτε να παρακολουθείτε τη συνεδρίαση του ΧΑ. Είναι ένα πολύ ευχάριστο πρωινό χρηματιστηριακά, με το ΓΔ να ανοίγει στις 2448 μονάδες και να κινείται πάνω από αυτές για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η συνεδρίαση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με το ΓΔ να κατακτά και νέο ιστορικό υψηλό στις 2527,90 μονάδες και κάπου εκεί, λίγο πριν το κλείσιμο, μετράτε τα κέρδη της ημέρας στο χαρτοφυλάκιο σας και φεύγετε ενθουσιασμένος για ψώνια.

Το βράδυ της 21ης Απριλίου 1998 κοιμάστε χαρούμενος και ονειρεύεστε πώς θα είναι η ζωή σας μετά από 10 χρόνια, αν ο ΓΔ συνεχίσει να ανεβαίνει με τους ίδιους ρυθμούς και εύχεστε να ερχόταν εκείνη η στιγμή άμεσα και αν γινόταν να ξυπνούσατε πάμπλουτος στο τέλος της .. επόμενης δεκαετίας.

Ένας χρηματιστηριακός δαίμονας που ακούει την ευχή σας, αποφασίζει να παίξει ένα παιχνίδι μαζί σας και έτσι, όταν ξυπνάτε το επόμενο πρωί, βλέπετε τον κόσμο γύρω σας, βάζετε τηλεόραση, μιλάτε με συγγενείς και φίλους και διαπιστώνετε πως σχεδόν τίποτα δεν είναι όπως το θυμόσαστε. Σαν ένα κλασικό θρίλερ, κοιτάτε την ημερομηνία στο ημερολόγιο του τοίχου και διαβάζετε: '21 Σεπτεμβρίου 2009'. Η ευχή σας πραγματοποιήθηκε!

Μετά το πρώτο σοκ αναζητάτε την τιμή του ΓΔ στις χρηματιστηριακές ειδήσεις: άραγε έχει φτάσει στις 5000 ή μήπως στις 10000 μονάδες; Έτσι όπως ανέβαινε τότε, ποιος ξέρει, μπορεί και στις 15000 ή στις 20000 μονάδες.. Λίγα δευτερόλεπτα μένουν από το να μάθετε πόσο πλούσιος γίνατε αλλά όταν κοιτάτε την τιμή του ΓΔ ζείτε μία κατάσταση deja vou καθώς το ταμπλό στο κλείσιμο της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου 2009 γράφει: “2527,90 μονάδες” - ο ΓΔ είναι όπου ακριβώς τον είχατε αφήσει περισσότερο από 11 χρόνια νωρίτερα!

Πεπεισμένος πως αυτό δε μπορεί να ισχύει τηλεφωνείτε στη χρηματιστηριακή σας αλλά δυστυχώς σας το επιβεβαιώνουν. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς σας ενημερώνουν πως ενώ οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές που συμπεριλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο σας δεν έχουν απώλειες, αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης και αρκετές της μεσαίας έχουν βουλιάξει και έτσι καταγράφετε πολύ μεγάλες ζημιές. Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Στο 2009 που ξυπνήσατε η διεθνής οικονομία διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 80 ετών από την οποία η χώρα σας, η Ελλάδα, έχει πληγεί βαθιά και ο κόσμος είναι φοβισμένος και απαισιόδοξος ενώ το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Νιώθετε τα πάντα να γυρίζουν γύρω σας, τον αέρα να λιγοστεύει, τα μάτια σας να κλείνουν και ξαφνικά, όταν τα ανοίγετε, βρίσκεστε στο κρεβάτι σας. Κοιτάτε το ημερολόγιο στον τοίχο και διαβάζετε: '22 Απριλίου 1998'. Ήταν απλά ένας απαίσιος εφιάλτης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον ξεχάσετε και να επιστρέψετε στις επενδύσεις και τις καλές σας αποδόσεις. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται στην πραγματικότητα. Είναι αδύνατον το χρηματιστήριο να βρεθεί κάποια στιγμή στην ίδια τιμή με αυτήν που βρισκόταν 11 χρόνια νωρίτερα. Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι έτσι φτιαγμένες που να ανεβαίνουν για πάντα. Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί;"


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις