Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Α' μισό Σεπτεμβρίου: άνοδος ρεκόρ 9ετίας για ΓΔ
649 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009
23:36

Α' μισό Σεπτεμβρίου: άνοδος ρεκόρ 9ετίας για ΓΔ

Ο Σεπτέμβριος μπήκε με πτώση αλλά συνέχισε ανοδικά και στη συνεδρίαση της Τρίτης, συμπληρώθηκε το πρώτο μισό του με κέρδη 2,66% για το ΓΔ. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο Σεπτέμβριος, παραδοσιακά, δεν είναι καλός μήνας, πόσο δυνατή είναι αυτή η άνοδος των πρώτων 15 ημερών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Επιπλέον, τί έχει συμβεί στο παρελθόν κατά το β μισό του μήνα, ιδιαίτερα όταν το α μισό είχε αποφέρει κέρδη;

Σύμφωνα με το 3FVIP.com, μελετώντας το κινηματογράφημα των βασικών δεικτών του ΧΑ για το πρώτο ήμισυ του Σεπτεμβρίου από το 2008 μέχρι και το 1990, πρέπει να φτάσουμε πίσω στο Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι να βρούμε άνοδο μεγαλύτερη της τρέχουσας. Αυτό σημαίνει πως με εξαίρεση το 2000 (όταν ο ΓΔ ενισχύθηκε στο α μισό του Σεπτεμβρίου κατά 16,73%), η τρέχουσα είναι η μεγαλύτερη άνοδος της δεκαετίας.

Ακόμη και στο 2003, έτος που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το 2009, η απόδοση του ΓΔ στο αντίστοιχο διάστημα ήταν αρνητική (-6,79%) με τις τράπεζες να χάνουν 6,6%.

Η προηγούμενη θετική απόδοση καταγράφηκε στο α μισό του Σεπτεμβρίου του 2006, με το ΓΔ να κερδίζει 0,97% και το δείκτη τραπεζών 1,85%. Ενδιαφέρον έχει πως όπως και τώρα έτσι και το 2006 ο δείκτης με την καλύτερη απόδοση στο α μισό του Σεπτεμβρίου ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών.

Ανοδικό ήταν και το πρώτο μισό του 2005 με το ΓΔ να κερδίζει 1,02%, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2004 κέρδισε 1,28%. Στα τελευταία 20 χρόνια, σε 10 περιπτώσεις το α' μισό του Σεπτεμβρίου έκλεισε ανοδικά και σε 10 με πτώση ενώ απόλυτα μοιρασμένες είναι οι άνοδοι και οι πτώσεις και στα τελευταία 10 χρόνια. Η άνοδος, λοιπόν, του πρώτου μισού του 2009 είναι ιδιαίτερα σημαντικά και σχετικά πολύ μεγάλη. Υπάρχει, όμως, κάποια ένδειξη για το β μισό από το παρελθόν της απόδοσης του ΓΔ; Αυτό εξετάζουμε στη συνέχεια μετά από την ολοκλήρωση του κινηματογραφήματος του α μισού του Σεπτεμβρίου.

Κατά το διάστημα της τρέχουσας δεκαετίας και μέχρι και το 2008, καθώς στο 2009 το β μισό του Σεπτεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί, το ποσοστό των περιπτώσεων που ο ΓΔ έκλεισε να άνοδο είναι παραμένει το ίδιο με αυτό του πρώτου μισού του μήνα. Όσον αφορά στην απόδοση του β μισού του Σεπτεμβρίου όταν το α μισό ήταν θετικό, στις 3 από τις 4 περιπτώσεις που έλαβαν χώρα στην τρέχουσα δεκαετία ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη και στο δεύτερο μισό του μήνα ενώ μόνο το 2000 το πρώτο μισό ήταν θετικό και το δεύτερο αρνητικό αλλά τότε η απόδοση στις πρώτες 15 ημέρες του μήνα ήταν πάνω από 18% όπως είδαμε παραπάνω και επιπλέον ήταν έτος κορύφωσης.

Η εικόνα αλλάζει άρδην όταν εξετάζουμε τη δεκαετία του '90 καθώς τότε από τις 5 περιπτώσεις που το α μισό του Σεπτεμβρίου έκλεισε με κέρδη μόνο στις 4 το β' μισό έκλεισε με απώλειες. Έτσι, συνολικά, από τις 9 περιπτώσεις στα τελευταία 19 χρόνια (εξαιρείται το 2009) όπου ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη το α μισό του Σεπτεμβρίου στις 4 συνέχισε με κέρδη και στο β μισό και στις 5 κινήθηκε διορθωτικά στο υπόλοιπο του μήνα.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις