Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ράλι δεικτών ή και μετοχών;
622 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009
23:46

Ράλι δεικτών ή και μετοχών;

Είναι σημαντικό να ανεβαίνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αλλά είναι ακόμη σημαντικότερο να τους ακολουθούν και οι επιμέρους μετοχές. Γενικότερα, μία τάση έχει τόσο περισσότερες πιθανότητες να εδραιωθεί και να αντέξει στο χρόνο, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος της, δηλαδή ο αντίκτυπος που έχει στο σύνολο των μετοχών. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση της ανόδου αλλά είναι γεγονός και κατά τη διάρκεια της πτώσης.

Για παράδειγμα, με στοιχεία από το 3FVIP.com γράφαμε από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και το Μάρτιο του 2009 πως οι δείκτες κατέγραφαν νέα χαμηλά αλλά οι μετοχές δεν τους ακολουθούσαν και πως αυτό ήταν θετικό σημάδι και επιβεβαιωτικό της επερχόμενης παύσης της πτώσης. Σύμφωνα με το δείκτη που μετρά το ποσοστό των μετοχών του S&P 500 που καταγράφουν νέο υψηλό ή νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, είχε υπάρξει σημαντική βελτίωση στις επιμέρους μετοχές από τον Οκτώβριο και μετά. Στο χαμηλό του Οκτωβρίου το 84% αυτών κατέγραφαν νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, ποσοστό που ήταν και το μεγαλύτερο της περιόδου του κραχ του 2008 – 2009.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 μετοχές του S&P 500, υπήρχαν, μόλις, 14 που δε βρίσκονταν χαμηλότερα απ' ότι ένα χρόνο νωρίτερα. Προχωρώντας μπροστά στο χρόνο, και φτάνοντας στο χαμηλό των αρχών Μαρτίου 2009, το ποσοστό των μετοχών που κατέγραφαν νέο χαμηλό 52 εβδομάδων είχε μειωθεί στο 36%, δείχνοντας ότι παρά την πτώση των βασικών δεικτών οι μετοχές είχαν αρχίσει να μπαίνουν σε μία πορεία ανάρρωσης.

Τί συνέβη, όμως, από την αρχή του ράλι μέχρι σήμερα; Ακολουθούν οι μετοχές τους δείκτες ή πρόκειται για ένα ράλι των δεικτών που περιορίζεται στις μετοχές που τους απαρτίζουν;

Έξι μήνες μετά την έναρξη του ράλι, βλέπουμε πως ο δείκτης των μετοχών του S&P 500 που καταγράφουν νέο υψηλό ή νέο χαμηλό 52 εβδομάδων όχι μόνο έχει καλύψει όλες τις απώλειες του αλλά και έχει περάσει σε θετικό έδαφος και πλέον ένας μικρός αριθμός μετοχών του S&P 500 έχει κατακτήσει νέο υψηλό 52 εβδομάδων.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, μάλιστα, για την οποία έχουμε και τα τελευταία στοιχεία του σχετικού δείκτη, 23 μετοχές 'χτύπησαν' νέο υψηλό 52 εβδομάδων και μεταξύ αυτών βρίσκονταν κολοσσοί όπως η Apple, η EBAY, η Google η Goldman Sachs και η Motorola. Μελετώντας όλους τους επιμέρους κλάδους του S&P 500 παρατηρούμε πως η άνοδος της αγοράς μετοχών ήταν ευρεία, με τα σημάδια της ανάρρωσης να έχουν αποτυπωθεί σε μεγάλο ποσοστό των επιμέρους μετοχών. Την πιο θετική μέτρηση λαμβάνουμε από τον κλάδο τεχνολογίας ενώ ακόμη και στο χρηματιστηριακό κλάδο δεν υπάρχουν, σχεδόν, καθόλου μετοχές που να βρίσκονται, σήμερα, χαμηλότερα απ' ότι πριν από 52 εβδομάδες.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετοχών φαίνεται καλύτερα όταν μελετούμε το δείκτη της διαφοράς νέων υψηλών και νέων χαμηλών στο σύνολο των μετοχών του NYSE. Τον Οκτώβρη του 2008 ο σχετικός δείκτης έδωσε τιμή κάτω από το -2400, όταν το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν λίγο κάτω από το 1000. Με την τρέχουσα τιμή του να είναι στο +219 η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι η μεγαλύτερη από το 1994, όταν και ξεκινούν τα δεδομένα για το συγκεκριμένο δείκτη. Η τρέχουσα τιμή, επίσης, είναι η μεγαλύτερη από τα τέλη του 2007, όταν και κορύφωσε η αγορά μετοχών.

Βέβαια, οι 52 εβδομάδες μας πηγαίνουν πίσω, μόλις, ένα χρόνο και αν δούμε τις απώλειες του S&P 500 από την αρχή της πτώσης αυτές εξακολουθούν να ξεπερνούν το 30%. Το χτύπημα που έχει δεχτεί η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά είναι τεράστιο και τίποτα δε μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η τρέχουσα δεκαετία παραμένει “χαμένη”. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί μία σημαντική πρόοδος και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσαμε αυτή δεν αφορά μόνο σε μία χούφτα μετοχών αλλά έχει αγγίξει σημαντικό φάσμα του συνόλου των μετοχών.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις