Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Πιθανό τέλος της ύφεσης με προβλέψεις σοκ για ανεργία
590 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009
00:01

“Πιθανό τέλος της ύφεσης” με προβλέψεις σοκ για ανεργία

Μετά την ανακοίνωση από τη FED, δια στόματος Μπερνάνκι , ότι η ύφεση στις ΗΠΑ 'μάλλον τελείωσε', έχει ενδιαφέρον να δούμε σχετική ανάλυση του 3FVIP.com σχετικά με το ποιες είναι οι τρέχουσες, επίσημες, προβλέψεις της FED για την οικονομία των ΗΠΑ σήμερα και στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και ποιες είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις των οικονομολόγων.

Η FED δε φημίζεται για το σωστό των προβλέψεών της ούτε για το γρήγορο ή το αποτελεσματικό των αντιδράσεών της όταν οι προβλέψεις της δεν επαληθευτούν. Δυστυχώς, ούτε και οι προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων επαληθεύονται κατά κανόνα και έτσι οι επενδυτές καλούνται κάθε φορά να αποφασίσουν ποιον να πιστέψουν και γιατί, καταλήγοντας συχνά να μην μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν.

Ωστόσο, μελετώντας τις οικονομικές προβλέψεις τόσο της FED όσο και των οικονομολόγων και συγκρίνοντας τα συμπεράσματά τους, αποκτά κανείς μία εικόνα της κατάστασης μέσα από τα δικά τους μάτια, κάτι το οποίο είναι, πάντα, χρήσιμο ενώ, επιπλέον, μπορεί να διαπιστώσει σε ποιους τομείς οι απόψεις του διίστανται ή συγκλίνουν και τί βαθμού είναι αυτές οι συγκλίσεις ή αποκλείσεις, ώστε να προσπαθήσει να βρει τη τομή τους ή κατά κάποιον τρόπο, ένα μέσο όρο τους.

Στην τρέχουσα φάση οι απόψεις της FED και των οικονομολόγων φαίνεται να διαφέρουν αρκετά. Με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, η FED υπολογίζει πως ο πραγματικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι -1,25% το 2009, δηλαδή αρνητικός, ενώ προβλέπει επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από την ερχόμενη χρονιά, προβλέποντας πως αυτός θα φτάσει το 2010 στο +2,7%.

Αντίθετα, η πρόβλεψη των οικονομολόγων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ (στοιχεία από Bloomberg), τοποθετεί το ρυθμό ανάπτυξης κατά το 2009 στο -2,6% και την επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,3% το 2010. Επομένως, υπάρχει διαφωνία αναφορικά με το πόσο άσχημο είναι το παρόν, συμφωνία πως το κοντινό μέλλον θα είναι καλύτερο και διαφωνία ως προς το βαθμό που θα λάβει το “καλύτερο”.

Προχωρώντας στο 2011 η FED προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 4,2% ενώ η πρόβλεψη των οικονομολόγων της έρευνας είναι πως το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί στο 2,8%, διαφορά η οποία είναι αξιοσημείωτη.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, η FED τον τοποθετεί στο 1,5% το 2010 και στο 1,55% το 2011 θεωρώντας ότι το πρόβλημα του αντιπληθωρισμού θα παραμείνει ζωντανό στα επόμενα χρόνια, ενώ οι οικονομολόγοι της έρευνας προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού και μικρότερο πρόβλημα αντιπληθωρισμού, περιμένοντας πληθωρισμό στο 1,9% για το 2010 και στο 2,45% για το το 2011 (μέσος όρος προβλέψεων).

Όσον αφορά στο καυτό θέμα της απασχόλησης και τις ανεργίας τόσο οι προβλέψεις της FED όσο και των οικονομολόγων της έρευνας είναι απογοητευτικές. 'Έτσι, για το 2009 η πρόβλεψη είναι πως το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα φτάσει το 9,95% και πως δε θα αγγίξει ούτε θα ξεπεράσει το ορόσημο του 10% (αν αυτό έχει κάποια σημασία), ενώ η πρόβλεψη για το 2010 είναι πως η ανεργία θα μειωθεί ελάχιστα, στο 9,65% και θα φτάσει στο 8,6% το 2011. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι το 2009 η ανεργία θα καταλήξει να είναι 9,2% (λιγότερο από την πρόβλεψη της FED) αλλά στο 2010 θα παρουσιάσει αύξηση και όχι μείωση, φτάνοντας στο 9,8%. Τέλος για το 2011 η πρόβλεψη των οικονομολόγων της έρευνας είναι πως η ανεργία στις ΗΠΑ θα κυμανθεί στο 8,85%.

Συμπερασματικά, τόσο η FED όσο και οικονομολόγοι της έρευνας μας προετοιμάζουν για 2,5 χρόνια 'ανάρρωσης' από την κρίση, στο τέλος των οποίων η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, θα κυμαίνεται στις ΗΠΑ μεταξύ 8,6% και 8,85%. Για να γίνει αντιληπτό πόσο τραγική είναι αυτή η πρόβλεψη, αντίστοιχα υψηλό ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί από το 1948 και μετά μόνο σε 3 περιπτώσεις: μετά την ύφεση του 1974 και την “απελευθέρωση” των τιμών του πετρελαίου, και κατά την ύφεση των αρχών του '80, όταν η ανεργία κατέγραψε και το ιστορικό υψηλό της στο 11%. Αυτό σημαίνει πως, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, όταν θα μπαίνουμε στο 2012, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το χειρότερο επίπεδο ανεργίας των τελευταίων, τότε, 20 ετών και το τρίτο χειρότερο από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν αυτό συνηγορεί με τη δήλωση Μπερνάνκι πως η ύφεση μάλλον τελείωσε, τότε φοβόμαστε να σκεφτούμε τί θα συνέβαινε αν η ύφεση δεν είχε τελειώσει.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις