Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


S&P 500: το 90% των μετοχών του σε υπερτιμημένα εδάφη;
661 αναγνώστες
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009
23:00

S&P 500: το 90% των μετοχών του σε υπερτιμημένα εδάφη;

Σύμφωνα με το 3FVIP.com, στην αρχή μίας μακροπρόθεσμα ανοδικής αγοράς ο κανόνας θέλει τους δείκτες των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους να παραμένουν σε ακραία ανοδικά επίπεδα (κοντά ή πάνω από το 90%) για αρκετό διάστημα. Καθώς οι βόμβες θετικής παρέμβασης πέφτουν η μία μετά την άλλη στην αγορά, αυτή επηρεάζεται σε βάθος και το αποτέλεσμα δε φαίνεται μόνο στους βασικούς της δείκτες αλλά και στις ίδιες τις μετοχές της. Η διάσπαση και παραμονή πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών (2,5 μηνών), είναι μία απλή τεχνική επιβεβαίωση της μεσοπρόθεσμης δυναμικής που αναπτύσσει μία μετοχή. Η παραμονή πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών αποτελεί μία (απλή) επιβεβαίωση της διατήρησης της μεσοπρόθεσμης δυναμικής.

Όταν ξεκίνησε η άνοδος του Μαρτίου ο δείκτης των μετοχών του S&P 500 που βρίσκονταν πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών του, είχε αγγίξει το 0%, δηλαδή και οι 500, σχεδόν, μετοχές του δείκτη βρίσκονταν κάτω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους. Το ίδιο είχε συμβεί και στο χαμηλό του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Τότε, το ράλι που κράτησε μέχρι την αρχή του Ιανουαρίου, έφερε το σχετικό δείκτη κοντά στο 90%, καθώς όλες οι μετοχές αντέδρασαν μεσοπρόθεσμα ανοδικά. Η αντίδραση, αυτή, ωστόσο, δεν είχε διάρκεια και μέχρι το Μάρτιο ο δείκτης είχε επιστρέψει κοντά στο 0%.

Κατά την άνοδο του Μαρτίου, όμως, ο δείκτης πέρασε πάνω απ' την προηγούμενη κορυφή του και το κυριότερο, παρέμεινε πάνω από το 90% για όλο το διάστημα μέχρι και τη διόρθωση του Ιουνίου, όταν και έφτασε στο 25%. Στο τελευταίο ράλι, ο δείκτης έφτασε και ξεπέρασε το 90%, παραμένοντας από τα μέσα Ιουλίου και για όλο, σχεδόν, το διάστημα μέχρι σήμερα, σε αυτά τα επίπεδα. Έτσι, στους 4, σχεδόν, από τους 6 τελευταίους μήνες ο δείκτης των μετοχών του S&P 500 που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους, έχει διατηρήσει τιμή κοντά ή πάνω από το 90%. Αυτό, αποτελεί μία επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης δυναμικής που έχει αναπτύξει η αγορά μετοχών ως σύνολο και αποτελεί θετικό σημάδι για το πολυετή ορίζοντα.

Όταν, όμως, υπάρχει υποψία κορύφωσης των βασικών δεικτών, ή αρχή απώλειας δυναμικής τους, τότε το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιμέρους μετοχών βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους, αποτελεί ένα στοιχείο για αυξημένη προσοχή, καθώς, στην περίπτωση της αρχής μίας διορθωτικής κίνησης, η, οιονεί, υπερτιμημένη αυτή κατάσταση μπορεί να ενισχύσει την πτώση.

Από την αρχή της ανόδου του μέχρι και την Παρασκευή ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 52,58%. Τα 4/5, σχεδόν, αυτής της ανόδου επετεύχθησαν μέχρι την αρχή του Μαΐου όταν ο δείκτης κέρδιζε, ήδη, περίπου 40% από τα χαμηλά του. Ακολούθησε μία περίοδος πλάγιας κορύφωσης και στη συνέχεια η 2η ουσιαστική άνοδος ήρθε από τις αρχές Ιουλίου μέχρι την αρχή του Αυγούστου, όταν πια ο S&P 500 είχε ενισχυθεί κατά ένα επιπλέον 10%, φτάνοντας το συνολικό του ποσοστό στο +50% από το χαμηλό του. Από την αρχή του Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχει ακολουθήσει μία 2η πλάγια κίνηση, η οποία, την περασμένη εβδομάδα, κατέληξε, οριακά, σε νέο υψηλό έτους, παρέχοντας ένα επιπλέον 2,5% κέρδος, περίπου, στον S&P 500.

Έτσι, στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια εξόδου από την 2η πλάγια τάση, η οποία τέθηκε σε αμφισβήτηση την Παρασκευή και σίγουρα δεν έχει, ακόμη, επιβεβαιωθεί. Σε σχέση, λοιπόν, με την 2η ανοδική κίνηση, ο S&P 500 βιώνει μία απώλεια δυναμικής της θετικής τάσης του και το ζητούμενο της νέας εβδομάδας είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει το νεοαποκτηθέν του υψηλό έτους, ή αν θα επιστρέψει εντός των ορίων της 2ης πλάγιας τάσης του. Σε αυτό το σημείο το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των μετοχών του είναι πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους δεν αποτελεί σύμμαχο για τον S&P 500.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις