Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από ΕΚΤΑ-ΠΗΓΑΣΟΣ
669 αναγνώστες
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2009
12:08

ΧΑ-διεθνείς αγορές: κάτω από την 'προ Lehman' τιμή τους παρά το μεγάλο ράλι

Η Lehman Brothers ήταν μία από τις Ναυαρχίδες του έξυπνου χρήματος και μέσα στην υπηρεσία έχουμε δημοσιεύσει πολλές αποκλειστικές πληροφορίες αναφορά με αυτήν. Η κατάρρευσή της το Σεπτέμβριο του 2008 πολλαπλασίασε εκθετικά τις συνέπειες του χρηματιστηριακού κραχ και προκάλεσε ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματιστηριακές αγορές από το οποίο δε γλίτωσε κανένας δείκτης ή μετοχή εντός ή εκτός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του 3FVIP.com, ένα χρόνο μετά, 2 αμερικανικές τράπεζες έχουν καταφέρει όχι μόνο να καλύψουν τις απώλειες από το κραχ που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008 αλλά και να καταγράφουν κέρδη έναντι της, “προ Lehman”, τιμής τους στο ταμπλό.

Ίσως δεν πρέπει να προκαλέσει εντύπωση πως οι δύο αυτές τράπεζες ανήκουν στον στενό κύκλο των άμεσα συσχετισμένων με το έξυπνο χρήμα και δεν είναι άλλες από τις Goldman Sachs και J.P.Morgan. Από την τιμή της κοντά στα 145 δολάρια η Goldman βούλιαξε στα 47 δολάρια μετά την κατάρρευση της Lehman ενώ η J.P.Morgan προσγειώθηκε από τα 40 στα 14,91 δολάρια.

Η 1η έφτασε να καταγράψει μέγιστες απώλειες 69,26% μετά την κατάρρευση της Lehman ενώ για τη 2η οι απώλειες έφτασε το 63,66%. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν, καθώς με ένα ράλι της τάξης του 245% από τα χαμηλά της για την Goldman και του182,75% για την J.P.Morgan οι δύο αυτές εταιρίες έγιναν οι πρώτες μεταξύ των χρηματιστηριακών κολοσσών των ΗΠΑ είδαν τις μετοχές τους να καλύπτουν όλες τις απώλειες και του επιπλέον να καταγράφουν και κέρδος έναντι της τιμής τους στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008.

Παρά το εντυπωσιακό μακροπρόθεσμο ράλι των αμερικανικών δεικτών μετοχών, δεν έχει συμβεί, όμως, το ίδιο και με αυτούς καθώς όλοι τους απέχουν, ακόμη, από την, προ Lehman, τιμή τους. Ο S&P 500 έφτασε να χάνει 46,7% από τις 12 Σεπτεμβρίου ενώ το μέγιστο ποσοστό απωλειών για τον Dow Jones ήταν 43,4% και για τον Nasdaq 44%. Αν και τα ποσοστά ανόδων τους κυμαίνονται από 47% (Dow) μέχρι και πάνω από 60% (Nasdaq), οι βασικοί δείκτες θέλουν μία περαιτέρω άνοδο της τάξης του 10 – 20% προκειμένου να ισοσταθμίσουν τις απώλειες που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman.

Όμως και από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες των ΗΠΑ κανείς δεν έχει καταφέρει να φτάσει την τιμή που είχε πριν την κατάρρευση της Lehman. Μάλιστα ο χρηματοοικονομικός κλάδος απέχει, ακόμη, περίπου 47,5% από την προ Lehman τιμή του (παρά το ράλι του πάνω από 144% από τα χαμηλά του), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις βιομηχανίες είναι 36%, και για την ενέργεια 29%. Ο μόνος κλάδος που απέχει μία ανάσα από το να επουλώσει όλες τις πληγές της κατάρρευσης Lehman, τουλάχιστον στο ταμπλό, είναι αυτός της τεχνολογίας, που έχοντας καταγράψει ένα ράλι μεγαλύτερο του 64% από τα χαμηλά του θέλει λιγότερο από 2% για να ισοφαρίσει την τιμή που είχε στις 12 Σεπτεμβρίου 2008.

Στο ΧΑ, ο ΓΔ έχει ενισχυθεί από τα χαμηλά του κατά 70,85% ενώ το ποσοστό αυτό για τις τράπεζες είναι 172,43%. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετρά κέρδη 66,26% και της μικρής 31,1%. Παρόλα αυτά, ο ΓΔ απέχει κατά 19,83% από την προ Lehman τιμή του, ο Δείκτης Τραπεζών 26,86%, ο FTSEM 25,77% και ο FTSES 32,59%.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
10-9-2009

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επέτειος 6 μηνών από την αρχή του ράλι των μετοχών

Κάθε επέτειος έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία γι' αυτούς που τη μοιράζονται και όταν μία επέτειος αφορά σε χρηματιστηριακό γεγονός, τότε τα συναισθήματα αγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έτσι, μετά από ένα εξουθενωτικό 2008 και μία βασανιστική αρχή στο 2009, η αγορά μετοχών ξεκίνησε ένα διεθνές ανοδικό ράλι στις 9 Μαρτίου, το οποίο, στις 9 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε, αισίως, 6 μήνες.

Στο διάστημα αυτό ο S&P 500 και ο DAX κατέγραψαν άνοδο πάνω από 50%, ο Nasdaq πάνω από 60% ενώ ο ΓΔ του ΧΑ ενισχύθηκε περισσότερο από 70%. Την ημέρα της επετείου 6 μηνών από την αρχή του ράλι, το ETF των αναδυόμενων αγορών κατέγραφε άνοδο 80%, περισσότερο από κάθε διεθνή δείκτη.

Όπως είχαμε προβλέψει πριν την αρχή του ράλι, αυτό στηρίχτηκε στις τράπεζες και το χρηματοοικονομικό κλάδο, που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με το έξυπνα χρήμα από τους υπόλοιπους κλάδους.

Έτσι, τόσο ο δείκτης τραπεζών των ΗΠΑ όσο και ο χρηματοοικονομικός δείκτης, ενισχύθηκαν πάνω από 130% από τις 09 Μαρτίου αφήνοντας πολύ πίσω άλλους κλαδικούς δείκτες όπως αυτός της βιομηχανίας, με άνοδο 70,18%, των πρώτων υλών, με άνοδο 68,80% και της τεχνολογίας, με άνοδο 63,73%. Αν υπήρξε ένας κλάδος ουραγός στις ΗΠΑ, αυτός ήταν των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος αρκέστηκε σε κέρδη 19,40% από την αρχή του ράλι.

Όσον αφορά στο ΧΑ, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση ότι κινήθηκε, λίγο – πολύ, όπως και το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν κερδίζοντας 173,49% και τις τηλεπικοινωνίες να αποτελούν τον ουραγό με άνοδο, μόλις, 9,38%.

Στην επέτειο των 6 μηνών του ράλι δεν έχουν αλλάξει πολλά στην πραγματική οικονομία η οποία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 80 ετών αλλά στις χρηματιστηριακές αγορές έχουν υπάρξει κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές. Μία από αυτές έχει να κάνει με την εντυπωσιακή άνοδο μετοχών που πρωταγωνίστησαν αρνητικά την περίοδο της κλιμάκωσης της χρηματιστηριακής κρίσης και οι οποίες κατέγραψαν τεράστια κέρδη στην πορεία.

Εξ αυτών ξεχωρίζει η AIG (American International Group) που ενισχύεται κατά 455,57% από τις 09 Μαρτίου και βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας με τις ανοδικότερες μετοχές του S&P 500 στο διάστημα αυτό. Άλλη μετοχή με τεράστια κέρδη είναι αυτή της Bank of America (354,40%), τα κέρδη της Citigroup έφτασαν το 343,81% και της πολύπαθης Ford το 324,71%.

Στο ΧΑ η ALPHA κατέγραψε άνοδο 214,86% από το χαμηλό της του Μαρτίου, με την Πειραιώς να την ξεπερνά οριακά με άνοδο 214,92% και την ΚΥΠΡΟΥ να ακολουθεί με άνοδο 208,02%. Εντυπωσιακά και τα κέρδη της ΕΤΕ (157,27%) αλλά και της Eurobank (166,67%) ενώ και η MARFIN έσπασε το φράγμα του +100% κερδίζοντας 105,93% από τα χαμηλά της.

Μία άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή που συνέβη στο διάστημα αυτό των τελευταίων 6 μηνών, έχει να κάνει με τα επίπεδα αστάθειας στην αγορά μετοχών. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του κραχ του 2008 με αρχές 2009 ήταν η απογείωση της αστάθειας σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 1932 στις ΗΠΑ. Στις 8 Δεκεμβρίου 2008 η μέση απόλυτη ημερήσια ποσοστιαία αλλαγή του S&P 500, στο διάστημα των τελευταίων 50 συνεδριάσεων του, χτύπησε ρεκόρ της τάξης του 4,02%. Με άλλα λόγια η αμερικανική αγορά μετοχών ως σύνολο, έχανε ή κέρδιζε σε ημερήσια βάση (συνήθως έχανε) 4% με 5% της αξίας της.

Αν και η αστάθεια άρχισε να υποχωρεί μετά την έναρξη του ράλι που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου, φτάνοντας στο Μάρτιο εξακολουθούσε να παραμένει κοντά στο 2,5%. Μέσα στο τελευταίο, αυτό, εξάμηνο, ωστόσο, έχει υποχωρήσει στο 0,87%, επίπεδο απόλυτα φυσιολογικό. Εντυπωσιακή ήταν η μείωση της αστάθειας και στο ΧΑ. Το Δεκέμβριο η απόλυτη τιμή της ήταν στο 2,5%, ενώ τώρα έχει μειωθεί στο 0,25%.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
11-9-2009
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σε στάση αναμονής

Με εβδομαδιαία άνοδο 4,2% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2.527,11
μονάδες με μειωμένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά 4% που κινήθηκαν κοντά στα 252
εκ. ευρώ σε σχέση με τα 263,7 εκ. ευρώ της προηγούμενης ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 4,27
εκ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία μειώνοντας τις συνολικές εισροές στα 82,1 εκ. ευρώ από την
αρχή του έτους.
Συνεχίστηκαν οι διακυμάνσεις πέριξ των υψηλών έτους την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ με
κύριο φορέα της τάσης την πορεία των διεθνών αγορών. Η ψυχολογική τόνωση της αγοράς
από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της FED αλλά και οι σημαντικές αποδόσεις που
καταγράφονται στις αγορές προσελκύουν καθημερινά νέα ρευστότητα καθώς τα επιτόκια
καταθέσεων δεν μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά από τους επενδυτές. Αναλογικά με άλλες
αξίες (ακίνητα, εμπορεύματα, ομόλογα) οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει τους τελευταίους έξι
μήνες γεγονός το οποίο έχει λειτουργήσει διαφημιστικά σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αγορές δεν διορθώνουν ιδιαίτερα καθώς
υπάρχει ακόμα «πλάτη ρευστότητας» που απορροφά την προσφορά. Ωστόσο η εικόνα της
οικονομίας δεν αποτυπώνεται κατά την εκτίμηση μας στο βαθμό που οι αβεβαιότητες και το
ρίσκο των αποτιμήσεων επιβάλλουν. Μετά από ένα ράλι έξι μηνών και μέσες αποδόσεις
μεταξύ 50% – 60% οι πιθανότητες διόρθωσης αφενός είναι αυξημένες αφετέρου τα
θεμελιώδη παραμένουν ακόμα αδύναμα, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στους
ισολογισμούς εξαμήνου. Επιπλέον το εγχώριο περιβάλλον δεν εμπνέει ακόμα εμπιστοσύνη ως
προς το περιεχόμενο των εξαγγελιών των δύο κομμάτων αφού σε γενικές γραμμές το μέλλον
περιγράφεται δύσκολο σε επίπεδο γενικής οικονομίας. Ως εκ τούτου η επέκταση αυτού του
ανοδικού ράλι, το οποίο έχει σαν βασικό επιχείρημα την τάση των ξένων αγορών, είναι
χρήσιμη για όσα χαρτοφυλάκια δεν έχουν ρευστότητα, ειδικά σε περιπτώσεις εταιριών που
έχουν αμφίβολα θεμελιώδη και απλώς κινούνται στην λογική μιας προσδοκίας που συνδέεται
με την επικράτηση του ενός ή του άλλου κόμματος.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε τα βραχυπρόθεσμα σήματα πωλήσεων που δόθηκαν από
τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών χωρίς ακόμα να «πείσει» και τον MACD ο οποίος
διατήρησε το σήμα πώλησης που είχε ενεργοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Η
δυναμική της ανόδου έχει μερικώς αποφορτιστεί και η αγορά επιστρέφει σε ένα ευαίσθητο
επίπεδο ισορροπίας (2.530 – 2.580) όπου η πίεση από την προσφορά δεν είναι καθόλου
αμελητέα και αφορά το 61,8% επίπεδο διόρθωσης από τα υψηλά της περυσινής κορυφής
των 3.207 μονάδων έως τα χαμηλά του φετινού Μαρτίου. Η διάσπαση αυτής της ζώνης θα
αλλάξει το χαρακτήρα της κίνησης και θα δώσει σαφώς πολύ υψηλό ανοδικό περιθώριο.
Ωστόσο για τους λόγους που περιγράψαμε εκτιμούμε ότι το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες
πιθανότητες επίτευξης. Επικρατέστερο σενάριο για το άμεσο μέλλον θα ήταν μια διορθωτική
κίνηση ενδεχομένως προς την περιοχή των 2.360 μονάδων όπου θα ελεγχθούν και πάλι τα
αντανακλαστικά της αγοράς. Προς το παρόν συνιστούμε υπομονή και αποχή από βεβιασμένες
κινήσεις τοποθετήσεων και αυξημένη παρουσία μετρητών σε ποσοστό άνω του 50% στο
χαρτοφυλάκιο. Τέλος επισημαίνουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές
παραγώγων και μετοχών για το μήνα Σεπτέμβριο.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις