Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
764 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009
00:01

ΓΔ: πώς βαθμολογείται σήμερα από το 3F2009;

Όταν το Δεκέμβριο του 1999 το 3F έδωσε μακροπρόθεσμο σήμα εξόδου στο ΓΔ στις 5500 μονάδες, για 1η φορά από το τελευταίο μακροπρόθεσμο σήμα εισόδου στις 2350, ήταν ελάχιστοι αυτοί που έδωσαν σημασία στη μηχανική τεχνική ανάλυση και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που περίμεναν ότι αυτό το σήμα θα ήταν η αρχή μία πτώσης που θα κατέληγε στις 1462 μονάδες, 3 χρόνια αργότερα. Με το ΓΔ να ενισχύεται από την αρχή του 1999 μέχρι το Δεκέμβριο κατά 83%, τους επενδυτές να κερδίζουν το ένα limit up μετά το άλλο και την ψυχολογία να βρίσκεται στο ζενίθ, ποιος είχε χρόνο να ασχοληθεί με τις αρνητικές προβλέψεις ενός “μαύρου κουτιού”;

Και όμως, από την ημέρα του μακροπρόθεσμου σήματος πώλησης, το Δεκέμβριο του 1999, μέχρι το χαμηλό του Μαρτίου του 2003, ο ΓΔ έχασε περισσότερο από το 70% της αξίας του και εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτών κατέγραψαν καταστροφικές απώλειες.

Περίπου 10 χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 2009, η επενδυτική ψυχολογία βρισκόταν στο ναδίρ και κανείς δεν ήθελε να ακούσει για σήματα αγοράς και επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά μετοχών. Εν μέσω του χειρότερου χρηματιστηριακού κραχ από το 1929 και μίας διεθνούς οικονομικής κρίσης ιστορικών διαστάσεων, όμως, το 3F είχε και πάλι αντίθετη άποψη από την πλειοψηφία. Έτσι, στην ανάλυση μας μετά το κλείσιμο της 10ης Μαρτίου 2009 γράψαμε τα εξής: “Στα μέσα της συνεδρίασης της Τρίτης το μηχανικό σύστημα τεχνικής ανάλυσης 3F2009 έδωσε την 1η θετική βαθμολόγηση για το ΓΔ μετά από 18 διαδοχικές συνεδριάσεις όπου οι τιμές παρέμεναν αρνητικές. Το διάστημα αρνητικής βαθμολόγησης που ολοκληρώθηκε χτες ήταν το 2ο μεγαλύτερο από την αρχή του 2008. Αντίστοιχα μεγάλο πτωτικό ράλι βρίσκουμε πίσω στον Αύγουστο του 2007 και το αμέσως επόμενο εντοπίζεται στο 2003.”

Το 3F συνέχισε να βαθμολογεί θετικά την τάση και στις 10 Απριλίου γράψαμε σχετικά τα εξής: “Το σήμα αγοράς της 10ης Μαρτίου είναι το πρώτο, διεθνώς, που δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ. Στη συνέχεια το 3F διέκοψε τη θετική βαθμολόγηση της βραχυπρόθεσμης τάσης για 2 συνεδριάσεις, ακριβώς στη σύντομη κορύφωση και με το νέο σήμα αγοράς το σύστημα “συνέλαβε” και το υπόλοιπο της ανόδου. Η μεσοπρόθεσμη βαθμολόγηση παρέμεινε θετική για 4η διαδοχική εβδομάδα και η τιμή της την Πέμπτη, έφτασε στο +41,7% που είναι και η μεγαλύτερη από την αρχή του ράλι. Η μηχανική τεχνική ανάλυση εξακολουθεί να βαθμολογεί θετικά τη μεσοπρόθεσμη τάση και πέρα από ένα σήμα κατοχύρωσης κερδών συνεχίζει να διακρίνει συνθήκες διακράτησης μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων. Στο ΧΑ το μηχανικό σύστημα 3F2009 δε διέκοψε καθόλου τη θετική βαθμολόγηση της μεσοπρόθεσμης τάσης από την αρχή της ανόδου.”

Τον Απρίλιο, μετά από ένα, μόλις, μήνα ανόδου του ΓΔ όπου η μηχανική τεχνική ανάλυση παρείχε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σήμα αγοράς, ήρθε η ώρα για το μακροπρόθεσμο αγοραστικό σήμα. Φτάνοντας στο Σεπτέμβριο, διαπιστώνουμε ότι το 3F2009 έχει διατηρήσει τη θετική του βαθμολογία σε όλο αυτό το διάστημα, διακρατώντας τις μακροπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις.

Η άνοδος από τα μέσα της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου μέχρι και σήμα είναι πάνω από 70% και η μηχανική τεχνική ανάλυση τη συνέλαβε στο 99% της. Η σημερινή βαθμολογία της μακροπρόθεσμης τάση του ΓΔ είναι στο +19,49% και αν και μικρότερη από το +56,88% του Μαΐου, παραμένει θετική με μία απόσταση ασφαλείας από το 0%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί διαδοχικών μηνών με θετική βαθμολόγηση από το 3F, από το 2006, ενώ στην τρέχουσα δεκαετία υπήρξαν μόλις άλλες 3 φορές που ο ΓΔ πέτυχε αντίστοιχο σερί, στο ράλι του 2003 – 2004, στο ράλι του τέλους του 2004 με αρχές 2006 και στο ράλι των μέσων του 2006 με τέλη του 2007. Το 2003 το σερί μηνών θετικής βαθμολόγησης έφτασε τους 14, δηλαδή 8 πάνω από το σημερινό. Το 2006 το σερί έφτασε τους 19 μήνες και ήταν το μεγαλύτερο της δεκαετίας ενώ το 2007 το σερί διαδοχικών μηνών με θετική βαθμολόγηση έφτασε τους 17. Έτσι αν και ο ΓΔ έχει πολύ δρόμο, ακόμη, μπροστά του για να ισοφαρίσει τα προηγούμενα μακροπρόθεσμα ρεκόρ του, σίγουρα έχει κάνει μία πολύ καλή αρχή και η μηχανική τεχνική ανάλυση τη σηματοδότησε και την προέβλεψε 1η.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

10/09 09:24  jorgos
Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτό το 3F, και εάν και πως μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αποτελέσματά του; Ευχαριστώ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις