Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Αγοράζει ή πουλά το έξυπνο χρήμα;
652 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2009
23:31

Αγοράζει ή πουλά το έξυπνο χρήμα;

Η άνοδος ή η πτώση της διεθνούς αγοράς μετοχών δεν είναι η αρχή αλλά το τέλος ενός έργου το οποίο έχει παιχτεί νωρίτερα. Άνοδος, για παράδειγμα, συνεπάγεται θετική παρέμβαση και αυτή χρειάζεται κεφάλαια. Προκειμένου να προβλέψει κανείς αν μεγάλα οργανωμένα κεφάλαια ετοιμάζονται να τοποθετηθούν στη διεθνή αγορά μετοχών πρέπει να μπορεί να καταγράφει και να κατανοεί τον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς χρηματιστηριακής και πραγματική οικονομίας και επιπλέον τις ανάγκες, τα συμφέροντα και τις επιλογές των συμμετεχόντων σε αυτές.

Περίπου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει την άποψη του κυρίου Πάνου Παναγιώτου πως η διεθνής αγορά μετοχών ήταν μία πτωτική φούσκα. Στη συνέχεια υποδείξαμε δύο πηγές από τις οποίες θα εισέρρεαν κεφάλαια στις μετοχές: τα ομόλογα και το πετρέλαιο. Τελικά, εισέρρευσαν, πράγματι κεφάλαια από την αγορά ομολόγων και την αγορά πετρελαίου στην αγορά μετοχών και αν ναι, συνεχίζεται αυτή η τάση και σήμερα.

Το πιστωτικό κραχ στα τέλη του 2007 με αρχές του 2008 προκάλεσε οξεία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ιδιαίτερα αυτού μέσω εταιρικών ομολόγων και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 η απόσταση ανάμεσα στα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων και τα επιτόκια βάσης των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, είχε τριπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα των αρχών του 2007. Η κατάρρευση της Lehman, ήταν το τελειωτικό χτύπημα και οδήγησε σε νέα αύξηση της απόστασης από τις 854 μονάδες βάσης στις 2182 μέσα σε 3 μήνες.

Πριν την πιστωτική κρίση μία κατασκευαστική εταιρία χωρίς καθόλου επενδυτική βαθμολογία μπορούσε να δανειστεί κεφάλαια με επιτόκιο της τάξης των 100, το μέγιστο, μονάδων βάσης πάνω από τα αντίστοιχα των κρατικών ομολόγων, δηλαδή, φθηνά. Από την έναρξη της κρίσης και μέχρι το Δεκέμβριο του 2008 η κατάσταση στην αγορά πίστωσης είχε γίνει τόσο τραγική, που οι τράπεζες χρέωναν η μία την άλλη 5 φορές περισσότερο απ' ότι χρέωναν, πριν την κρίση, μία τυχαία κατασκευαστική εταιρία προκειμένου να της δανείσουν κεφάλαια.

Από το Δεκέμβριο και μετά η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και ο δανεισμός έχει γίνει πολύ φθηνότερος απ' ότι στο ζενίθ της κρίσης χάρη στα πολλά κρατικά προγράμματα και τις κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες, ουσιαστικά, υποθηκεύουν το οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ (και των υπόλοιπων χωρών) προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία στο σήμερα. Πριν συμβεί, όμως, αυτό και όσο στις πιστωτικές αγορές επικρατούσε μία κατάσταση πανικού, οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια της αγοράς ομολόγων σπρώχνοντας τα επιτόκια τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (η τιμή των ομολόγων και των επιτοκίων κινούνται αντίθετα).

Έτσι, δημιουργήθηκε, ταχύτατα, μία νέα φούσκα εκεί. Η ανάκαμψη της αγοράς πίστωσης χάρη στην υπερχρέωση και τις κρατικές εγγυήσεις εντός και εκτός ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη μείωση της εμπιστοσύνης στις ίδιες τις οικονομίες των υπερχρεωμένων κρατών, οδήγησε τα οργανωμένα κεφάλαια, από το Δεκέμβριο του 2008 και μετά, στη μείωση του αποθέματος τους σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Σύμφωνα με το 3FVIP.com σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από αυτή την πώληση ομολόγων, κατευθύνθηκε στη διεθνή αγορά μετοχών, η οποία βρισκόταν σε πολυετή χαμηλά επίπεδα και έτσι εκτιμήθηκε ως επενδυτική ευκαιρία χαμηλού ρίσκου, παρά τη μεγάλη αστάθεια που τη διέκρινε. Το αποτέλεσμα ήταν τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων να αρχίσουν να ανεβαίνουν και μέχρι το Μάιο να περάσουν πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους.

Τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν προς τις μετοχές τις έκαναν να ακολουθήσουν την πορεία των επιτοκίων και από το Μάρτιο του 2009 κινήθηκαν παράλληλα με τα μακροπρόθεσμα επιτόκια (και αντίστροφα από τα ομόλογα). Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αλλά και στις περιφερειακές, όπως, το ΧΑ. Εξετάζοντας το διάγραμμα του ΓΔ σε αντιπαράθεση με το διάγραμμα του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαπιστώνουμε πως κινήθηκαν παράλληλα.

Η 2η πηγή από την οποία άντλησε κεφάλαια η αγορά μετοχών ήταν η αγορά πετρελαίου. Πετρέλαιο και μακροπρόθεσμα επιτόκια κινήθηκαν παράλληλα (με άλλα λόγια πετρέλαιο και ομόλογα κινήθηκαν αντίστροφα).

Ενώ, όμως, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια και το πετρέλαιο έβαλα παύση στην άνοδο τους τον Ιούνιο και έκτοτε κινούνται πλάγια, οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν, έστω και με μειωμένη δυναμική. Αυτό σημαίνει πως η άνοδος από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα δε στηρίζεται σε κεφάλαια που προέρχονται από τα ομόλογα και το πετρέλαιο και τα οποία ήταν αυτά που προκάλεσαν την έναρξη της μακροπρόθεσμης ανόδου. Με απλά λόγια, από τον Ιούνιο και μετά δεν έχει εισρεύσει νέο έξυπνο χρήμα στην αγορά μετοχών αλλά ούτε και έχει αποχωρήσει. Τα έξυπνα κεφάλαια παραμένουν εντός απολαμβάνοντας την άνοδο που προκαλείται από 2ης και 3ης κατηγορίας κεφάλαια (αμοιβαία, ταμεία, επενδυτικές εταιρίες, ιδιώτες επενδυτές).


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις