Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ώρα για διάλειμμα στο πάρτι των αναδυόμενων;
747 αναγνώστες
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009
23:05

Οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό αλλά και άκρως ενδιαφέρον κομμάτι της διεθνούς αγοράς μετοχών. Λόγω της μεγάλης θετικής συσχέτισης που έχουν με τους διεθνείς δείκτες των αναπτυγμένων αγορών, η συμπεριφορά τους είναι παρόμοια με αυτούς και έτσι υπόκεινται στις ίδιες χρηματιστηριακές “εξισώσεις” ανόδου και πτώσης.

Ωστόσο, εξαιτίας της μεγαλύτερης αστάθειας που παρουσιάζουν, παρέχουν μεγάλες ευκαιρίες για κέρδη προς την κατεύθυνση της γενικότερης τάσης, καθώς η μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών τους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, είναι, τεχνικοστατιστικά, δεδομένη.

Κατά την τρέχουσα δεκαετία, όμως, η μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς των ETFs, έκανε δυνατή την επένδυση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη αγορά του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως νόμισμα το δολάριο. Αν και αυτό δεν έχει εξαλείψει τον παράγοντα του νομισματικού κινδύνου, ωστόσο είναι εύκολο να ακολουθηθεί μία απλή στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των μεταβολών του δολαρίου, ώστε να ουδετεροποιηθεί η οποιαδήποτε μεταβολή του έναντι του ευρώ και να μείνει ως μόνη μέριμνα για το διεθνή trader η μεταβολή των τιμών στις αγορές μετοχών και όχι σε αυτές των νομισμάτων.

Με πληροφορίες από το 3FVIP.com αρχίσαμε να γράφουμε για τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές μετοχών από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2008. Σε ανάλυσή του στις 28/10/2008 με τίτλο “αγόρασα ETFs μετοχών” ο κύριος Παναγιώτου έγραψε πως είχε ξεκινήσει, ήδη, να τοποθετείται σε ETFs αναδυόμενων αγορών ενώ στη συνέχεια αναφερθήκαμε ιδιαίτερα σε αυτά των μεγαλύτερων χωρών, όπως της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας.

Από τον πυθμένα της 20ης Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου το ETF της Βραζιλίας κατέγραψε άνοδο της τάξης του 123,03%, με αυτό της Ινδίας να ενισχύεται κατά 111,71%, της Ρωσίας κατά 114,78%, της Νότιας Αφρικής κατά 103,84% και της Κίνας κατά 84,38%.

Η μεγάλη αυτή συνολική άνοδος των αναδυόμενων αγορών χρηματοδοτήθηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό από κεφάλαια που προήλθαν από την αγορά πετρελαίου, όπως ακριβώς συνέβη και με τις αναπτυγμένες αγορές. Μάλιστα, εξετάζοντας τη συσχέτιση του πετρελαίου με τα χρηματιστήρια των βασικότερων αναδυόμενων χωρών, όπως για παράδειγμα με αυτό της Βραζιλίας, διαπιστώνουμε πως είναι ίση και σε μερικές περιπτώσεις και ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν μεταξύ του πετρελαίου και των αναπτυγμένων αγορών. Έτσι, το πετρέλαιο καταγράφει από την αρχή του έτους άνοδο 52,08% και η Βραζιλία άνοδο 63,87%, με την Ινδία να ενισχύεται κατά 63,21%, τη Ρωσία κατά 74,52% και την Κίνα κατά 33,21% (τα ETFs αυτών των χωρών).

Σε πρόσφατο άρθρο μας γράψαμε για την άνοδο του χρηματιστηρίου της Τουρκίας, η οποία, επίσης, είναι μία από τις σημαντικότερες αναδυόμενες αγορές. Από τις 20 Νοεμβρίου το σχετικό ETF της χώρας ενισχύεται κατά 34,67%. Από την αρχή του έτους τα κέρδη της Τουρκίας είναι 75,59%, όταν στο ίδιο διάστημα ο ΓΔ του ΧΑ έχει ενισχυθεί κατά 40,47%. Πιο εντυπωσιακά, όμως, είναι τα κέρδη της Τουρκίας από την αρχή της ανόδου του Μαρτίου, καθώς αυτά έφτασαν, την 1η Σεπτεμβρίου στο 141,97%. Παρά τη μεγάλη άνοδο του ΓΔ κατά 70,21% στο ίδιο διάστημα, τα κέρδη του είναι τα μισά από τα αντίστοιχα του ETF της Τουρκίας, στοιχείο ενδεικτικό του πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι μία επένδυση στις αναδυόμενες αγορές.

Μελετώντας την τάση στο τελευταίο διάστημα, ωστόσο, φαίνεται πως είναι η ώρα για ένα διάλειμμα στο πάρτι των αναδυόμενων αγορών. Μάλιστα, το διάλειμμα αυτό μοιάζει να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου καθώς καμία από τις 4 βασικότερες αναδυόμενες αγορές δεν έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από την κορυφή της του Ιουνίου. Αυτή η εξέλιξη δεν προκαλεί έκπληξη καθώς συνάδει με την κίνηση του πετρελαίου. Όπως και στην περίπτωση των αναδυόμενων, το πετρέλαιο εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το υψηλό του, του Ιουνίου, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες διάσπασης του.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις