Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΗΠΑ: πιέσεις στις τράπεζες-ΧΑ ανοδικά
584 αναγνώστες
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009
10:50

ΕΚΤΑ:Σχόλιο της 1-9-2009

Σε πρόσφατη ανάλυση μας είχαμε γράψει πως το τελευταίο ράλι στις ΗΠΑ έχει στηριχτεί στις τράπεζες και ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις των hedge funds, των αμοιβαίων κεφαλαίων, των συνταξιοδοτικών ταμείων, κλπ στις ΗΠΑ μέχρι και στο κλείσιμο του Ιουνίου, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων τους ήταν τοποθετημένο στο χρηματοοικονομικό / τραπεζικό κλάδο, από τον οποίο και ξεκίνησε το ράλι του Μαρτίου.

Είδαμε τότε, πως, με ποσοστό 18,5%, ο χρηματοοικονομικός κλάδος ήταν αυτός που προσέγγισε τα περισσότερα κεφάλαια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον κλάδο τεχνολογίας, ο οποίος συγκέντρωσε το 16,8% των κεφαλαίων. Εξετάζοντας τις αποδόσεις των επιμέρους κλάδων των ΗΠΑ είχαμε διαπιστώσει πως ο απόλυτος πρωταθλητής κερδών ήταν, πράγματι, ο χρηματοοικονομικός, επιβεβαιώνοντας ότι η παρέμβαση από τα οργανωμένα κεφάλαια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην άνοδο του.

Στην ίδια ανάλυσης (22 Αυγούστου) είχαμε προσθέσει πως “κατά κανόνα, ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη στην άνοδο καταγράφει και τις περισσότερες απώλειες στη διόρθωση”.Μετά από 2 συνεδριάσεις σχετικής αδυναμίας, ο κανόνας αυτός φάνηκε να επιβεβαιώνεται την Τρίτη, με το Σεπτέμβριο να ανοίγει με απώλειες στις ΗΠΑ και το χρηματοοικονομικό κλάδο να παίζει το ρόλο του αρνητικού πρωταγωνιστή.

Μελετώντας την ενδοημερήσια απόδοση όλων των βασικών επιμέρους κλάδων μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, διαπιστώνουμε πως τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση καταγράφει ο χρηματοοικονομικός, με 4,03% και ακολουθούν οι πρώτες ύλες και ο βιομηχανικός μαζί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μεγάλες μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο τελευταίο ράλι και που ανήκουν σε αυτές του έξυπνου χρήματος, κατέγραψαν πολύ σημαντικές απώλειες την Τρίτη, με τη Citigroup να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και τη μετοχή της να χάνει περισσότερο από 6%. Απώλειες πάνω από 3% κατέγραψε η J.P. Morgan, ενώ κοντά στο 6% ήταν οι απώλειες της Bank of America.

Στο ΧΑ ο ΓΔ μπόρεσε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα της έναρξης της συνεδρίασης και να κλείσει με σημαντικά κέρδη. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε τη μεγάλη θετική συσχέτιση του δείκτη με τις διεθνείς αγορές αλλά και το γεγονός πως το 3F2009 βαθμολόγησε αρνητικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ τη Δευτέρα με τιμή -12,72%, μετά από ένα σερί 9, διαδοχικών, ανοδικών βαθμολογήσεων.

Συμπερασματικά, στην ερώτηση αν είναι περίοδος για αγορές, πωλήσεις ή διακράτηση η απάντηση είναι αρνητική όσον αφορά στις τοποθετήσεις στο ΧΑ και την αγορά μετοχών με βραχυπρόθεσμη προοπτική και υιοθέτηση μίας πιο αμυντικής στρατηγικής, ενόψει και του Σεπτεμβρίου που είναι, κατά παράδοση, αρνητικός μήνας.

Όσον αφορά στις πωλήσεις, δεν υπάρχει, προς το παρόν, λόγος να ενεργοποιηθούν οι εντολές πώλησης μακροπρόθεσμων θέσεων αλλά είναι λογικό να γίνουν κατοχυρώσεις βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κερδών. Όσον αφορά στη διακράτηση αγοραστικών θέσεων που άνοιξαν το Μάιο, αυτή πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο και ειδικές τεχνικές.

Τέλος στο ερώτημα αν οι τρέχουσες τιμές είναι ακριβές ή φτηνές η απάντηση είναι πως, με πολυετή προοπτική οι τιμές είναι αρκετά φθηνές αλλά με βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη, όχι.

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις