Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΗΠΑ:Κραχ στις...θέσεις short-ΧΑ: ρεκόρ 2ετίας στη θετική ψυχολογία
671 αναγνώστες
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009
23:43

ΗΠΑ:Κραχ στις...θέσεις short-ΧΑ: ρεκόρ 2ετίας στη θετική ψυχολογία

Στα εκπαιδευτικά τμήματα της ΕΚΤΑ ο κύριος Παναγιώτου συνηθίζει να λέει πως η καλύτερη διαφήμιση για ένα χρηματιστήριο δεν είναι ούτε η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων, ούτε τα καλά εταιρικά αποτελέσματα ή οι θετικές ειδήσεις αλλά η ίδια η άνοδος του.

Από τα χαμηλά του, του Μαρτίου, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 50,47% και στο διάστημα αυτό η επενδυτική ψυχολογία αλλά και η συμπεριφορά των traders και των επενδυτών στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αλλάξει δραματικά.

Πριν την άνοδο οι θέσεις που ποντάρουν σε πτώση του S&P 1500 στις ΗΠΑ (θέσεις short), βρίσκονταν σε επίπεδο πολυετούς ρεκόρ, πάνω από το 12% επί του συνόλου των θέσεων στην αμερικανική αγορά μετοχών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες, όμως, το ποσοστό των short θέσεων έχει μειωθεί στο 6,9% που είναι και το χαμηλότερο από το Φεβρουάριο του 2007. Αυτό συνεπάγεται πως αν η αγορά διατηρήσει την ανοδική της πορεία, δε θα υπάρχει σημαντικό ποσοστό επενδυτών που θα αναγκαστούν να κλείσουν τη θέση τους αγοράζοντας τις μετοχές που είχαν πωλήσει short και έτσι δε θα υπάρξει ανατροφοδότηση της τάσης χάρη σε αυτούς. Με απλά λόγια, το μεγάλο ποσοστό short θέσεων είναι θετικό στην περίπτωση ανόδου ενώ το μικρό, όπως δηλαδή είναι στην τρέχουσα φάση, δε βοηθά ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, το μικρό ποσοστό short θέσεων δεν παύει να δείχνει πως η ψυχολογία των traders έχει βελτιωθεί δραματικά στο τελευταίο 6άμηνο.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι επαγγελματίες traders που φαίνεται να είναι πολύ πιο αισιόδοξοι απ' ότι πριν από 6 μήνες αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την επενδυτική ψυχολογία στις ΗΠΑ, αυτή έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, όταν και ξεκίνησε το κραχ της αγοράς μετοχών. Αλλά ακόμη και οι δημοσιογράφοι χρηματιστηριακών και επενδυτικών άρθρων έχουν γίνει πολύ πιο αισιόδοξοι σήμερα απ' ότι πριν από 6 μήνες με τα τελευταία στοιχεία από το σχετικό δείκτη να δείχνουν τη χαμηλότερη αρνητική τιμή από τα τέλη του 2007.

Με το ΓΔ του ΧΑ να έχει ενισχυθεί περισσότερο από 70% από τα χαμηλά του Μαρτίου, θα ήταν παράδοξο να μην έχει υπάρξει βελτίωση και στην ψυχολογία των Ελλήνων επενδυτών.

Συμπερασματικά, δεν ήταν ούτε τα πακέτα βοήθειας αλλά ούτε και τα πολλά μέτρα που βοήθησαν στη βελτίωση της ψυχολογίας των traders και των επενδυτών εντός και εκτός ΗΠΑ αλλά η ίδια η παρέμβαση από το έξυπνο χρήμα η οποία προκάλεσε ένα πολύ δυνατό μακροπρόθεσμο ανοδικό ράλι αλλάζοντας ριζικά το επενδυτικό κλίμα και φέρνοντας και πάλι την αισιοδοξία στους επενδυτές ανά τον κόσμο.

Το ερώτημα είναι πως αν των αρνητικών ρεκόρ στην ψυχολογία των επενδυτών και των traders ακολούθησε άνοδος τότε τί αναμένεται να ακολουθήσει των θετικών; Η απάντηση είναι πως τα θετικά αυτά ρεκόρ σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για το άμεσο μέλλον της αγοράς μετοχών αλλά αποτελούν θετική ένδειξη για τον πολυετή ορίζοντα.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις