Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
675 αναγνώστες
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009
23:04

Φως στο τούνελ για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ;

Το απόγευμα της Τρίτης δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τη μεταβολή των τιμών του δείκτη κατοικίας Case Shiller στις ΗΠΑ, κατά το μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφηκε άνοδος στις τιμές για 2ο διαδοχικό μήνα. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ ήταν το καλοκαίρι του 2006, στο τέλος της φούσκας στην αγορά κατοικίας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το αξιόλογο αλλά και το ότι η αύξηση κατά 1,4% σε μηνιαία βάση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2005.

Καθώς η σημασία της αγοράς κατοικίας για την οικονομία ως σύνολο είναι εξαιρετικά μεγάλη, είναι πολύ ενδιαφέρον να μελετήσουμε αν αυτή η άνοδος είναι ένα δείγμα αρχής ουσιαστικής ανάρρωσης ή οφείλεται σε άλλους παράγοντες που υποβαθμίζουν τη σημασία της. Αν, πράγματι, η αγορά κατοικίας έχει δει τον πυθμένα της και έχει μπει σε έναν κύκλο σταθεροποίησης, τότε αυτό θα σημαίνει πως μία από τις τρεις πληγές της διεθνούς κρίσης έχει αρχίσει να επουλώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το 3FVIP.com, μελετώντας την εποχικότητα των τιμών κατοικίας διαπιστώνουμε πως ο Ιούνιος είναι, κατά παράδοση, θετικός μήνας. Από το 2000 μέχρι και το 2006 ο Ιούνιος έφερε άνοδο για τις τιμές κατοικίες στις ΗΠΑ, η οποία το κυμάνθηκε από 0,3% (2006), μέχρι και το 2,00% σε μηνιαία βάση, το 2004, ενώ το 2000, το 2002 και το 2005 έφτασε, τουλάχιστον, το 1,5%. Από τον Αύγουστο του 2006, όταν και άρχισε η πτώση των τιμών κατοικίας και όχι απλά η επιβράδυνση της ανόδου τους και κατά το 2007 και το 2008, ο Ιούνιος κατέγραψε έφερε μαζί του μικρή πτώση, της τάξης του 0,3 και 0,5%.

Έτσι, η φετινή άνοδος κατά 1,4% είναι μεν ένα πολύ σημαντικό και θετικό γεγονός αλλά δεν παύει να είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες των 4 από τις προηγούμενες 6 αντίστοιχες ανόδου της τρέχουσας δεκαετίας.

Η ανάλυσή μας, όμως, δεν πρέπει να περιοριστεί στην εποχικότητα της αγοράς κατοικίας αλλά να προχωρήσει στη σύνδεσή της με την αγορά μετοχών. Η αγορά κατοικίας αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της πραγματικής οικονομίας και είναι άμεση συνδεδεμένη με την αγορά κατασκευαστικών υλικών, την αγορά επίπλων, την αγορά εργασίας κλπ. Είναι, όμως, σφιχτά δεμένη και παράλληλα εξαρτημένη και από τη χρηματιστηριακή οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι για να καταγραφεί ο 1ος ουσιαστικός μήνας ανόδου των τιμών κατοικίας στις ΗΠΑ, χρειάστηκε ο S&P 500 να σημειώσει ένα ράλι της τάξης του 35,11% από τα χαμηλά του.

Η άνοδος του S&P 500 και των υπόλοιπων βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, οδήγησε σε άνοδο το δείκτη μετοχών κατοικίας, ο οποίος, μέχρι το τέλος Ιουνίου είχε ενισχυθεί κατά 46,58% από τα χαμηλά του.

Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης των μετοχών real estate στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 53,93% από τα χαμηλά του, του Μαρτίου. Η χρηματιστηριακή αυτή άνοδος σε συνδυασμό με τις αυξήσεις κεφαλαίων από εταιρίες του κατασκευαστικού χώρου δημιούργησαν υπεραξίες και έφεραν πολύτιμα κεφάλαια τα οποία επενδύθηκαν σε αγοραστικές ευκαιρίες που είχαν προκύψει από την κρίση τόσο στην αγορά κατοικίας όσο και στην οικονομία, συνολικά.

Έτσι, φαίνεται πως η άνοδος των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ, δεν προέκυψε χάρη στην πραγματική ανάρρωση της αμερικανικής οικονομίας και πως οι νέες αγορές δεν έγιναν από τον ανυπόμονο μέσο καταναλωτή, ο οποίος περίμενε το πρώτο φως στο τούνελ προκειμένου να σπεύσει να αγοράσει σπίτι αλλά από τις επενδύσεις από εταιρίες κολοσσούς, οι οποίες, επί τη ευκαιρία της χρηματιστηριακής ανόδου και της δημιουργίας υπεραξιών και πάντα υπό το φως των μηδενικών επιτοκίων, προέβησαν στην επιλεκτική αγορά κατοικιών από το τεράστιο απόθεμα που έχει συγκεντρωθεί.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις