Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΧΑ: 29ο σε απόδοση στο 2009-2η στον κόσμο η Τουρκία
531 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009
23:22

Η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά παρέχει ασταμάτητα ευκαιρίες για κέρδη, αρκεί να έχει κανείς τη διάθεση και τις βασικές γνώσεις ώστε να τις εκμεταλλευτεί. Σε γενικές γραμμές ο μέσος επενδυτής τείνει να επενδύει στην τοπική του χρηματιστηριακή αγορά μετοχών και ποτέ στην επενδυτική του ζωή δεν κάνει το μεγάλο άλμα για να κατακτήσει τις διεθνείς ή άλλες περιφερειακές αγορές.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, χάνει μία σειρά πλεονεκτημάτων όπως αυτό της δυνατότητας διασποράς του χαρτοφυλακίου του, της δυνατότητας για hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) αλλά το κυριότερο, στερείται της ευκαιρίας να εκμεταλλευτεί τις καλύτερες τάσεις, αυτές που μπορούν, τελικά, να του αποδώσουν τα περισσότερα κέρδη.

Σε παλαιότερο άρθρο του ο κύριος Παναγιώτου είχε γράψει σχετικά με την “εμμονή” των επενδυτών να επενδύουν στην τοπική τους αγορά τα εξής: “.. η αλήθεια είναι πως εμμονή με το ΧΑ έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων ενασχολούμενων με το χρηματιστήριο. Η επιστημονική τεχνική ανάλυση εξηγεί ότι αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο και παρατηρείται σε όλους τους λαούς και όχι μόνο στον ελληνικό. Για παράδειγμα, σε στατιστική έρευνα που έκανε η ΕΚΤΑ στη κινέζικη περιοχή του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανόδου του 2007, το 90% των Κινέζων που ασχολούνταν με το χρηματιστήριο έκαναν αγοραπωλησίες στην Κίνα, μέσω Λονδίνου, αποφεύγοντας να επενδύσουν στην αγγλική αγορά, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν μερικά χιλιόμετρα μακριά της.

Ο ψυχολογικός σύνδεσμος με την αγορά της χώρας του επενδυτή, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, την οποία έχει, πάντα, το γνωστό. Ο μέσος επενδυτής αισθάνεται πως το να επενδύσει σε μία ξένη αγορά, κρύβει πολλούς και μεγάλους κινδύνους και ότι, τελικά, θα βρεθεί να χάσει το κεφάλαιό του. Δυστυχώς, όμως, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν κάνουν διακρίσεις και όταν αρχίσουν να πέφτουν δεν παίρνουν μαζί τους μόνο το κεφάλαιο των αλλοδαπών επενδυτών αλλά και των εγχώριων. Γι' αυτό το λόγο η επιστημονική τεχνική ανάλυση προτείνει την μέθοδο trading με την ονομασία ζάπινγκ. “

Έτσι, λίγο μακριά από τη χώρας μας, στην Τουρκία, το χρηματιστήριο είναι αναδυόμενο και μπορεί να παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για κέρδη κατά τις ανοδικές περιόδους. Αυτό, γιατί ενώ ακολουθεί τη διεθνή τάση, τείνει να υπερβάλλει ως προς το ποσοστό αυξομείωσης στην άνοδο ή την πτώση.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η απόδοση του στο 2009, η οποία, σύμφωνα με το 3FVIP.com,  έφτασε το 69,91% στις 19 Αυγούστου, έναντι του 31,56% του ΧΑ, και είναι η 2η μεγαλύτερη απόδοση στον κόσμο μέχρι στιγμής για φέτος.

Πώς, όμως, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την κίνηση της Τουρκίας όταν βρίσκεται στην Ελλάδα; Η στήλη ήταν η 1η στην Ελλάδα που παρουσίασε τα ETFs στο επενδυτικό κοινό, εδώ και 3, περίπου, χρόνια, εξηγώντας πως αποτελούν ένα σημαντικό όπλο για τον επενδυτή που επιθυμεί, σχετικά εύκολα, να μετατραπεί από τοπικός σε διεθνή. Τα ETFs )διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια)είναι παθητικά επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν ένα δείκτη ή ένα προϊόν αναφοράς με σκοπό την αναπαραγωγή της απόδοσης του. Κινούνται και ανεβοκατεβαίνουν σαν απλοί δείκτες ή μετοχές και μπορεί κανείς να τα αγοράσει όπως αγοράζει μία μετοχή. Έτσι, το σχετικό ETF της Τουρκίας όχι μόνο έχει αποδώσει κέρδη ανάλογα του ΓΔ της χώρας αλλά και ακόμη μεγαλύτερα αφού από την αρχή του έτους η απόδοση του έχει φτάσει στο 83,36%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση πίσω από μία σειρά πολύ σημαντικών αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κλπ.

Από τον Ιούνιο μέχρι τις 19 Αυγούστου ο ΓΔ έχει ενισχυθεί κατά 0,98% ενώ το ETF της Τουρκίας κατά 36,35%. Θέτοντας το μηχανικό σύστημα 3F2009 στον αυτόματο πιλότο, τα κέρδη από το σήμα του συστήματος στα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα, είναι  για το ETF της Τουρκίας 136,07%. Καθόλου άσχημα αν σκεφτεί κανείς πως προέρχονται από μία και μόνο πράξη..

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Σχόλια

21/08 19:01  CANYON
Αυξημένα δικαιώματα για τους μετόχους μειοψηφίας με κοινοτική οδηγία
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1044417&lngDtrID=251
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις