Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Dow Jones: εποχιακή απόδοση Σεπτεμβρίου και 3ου 4αμήνου
639 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009
00:08

Λίγο πριν συμπληρωθεί ο 8ος μήνας του 2009, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 5,03%. Στις πρώτες συνεδριάσεις του 2009 ο δείκτης ξεκίνησε με κέρδη, τα οποία γρήγορα απώλεσε για να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος για το έτος, όπου και παρέμεινε μέχρι και τα τέλη του Ιουλίου.

Καθώς έκλεισε και παρέμεινε πάνω από τις 9000 μονάδες, μπόρεσε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος και φτάνοντας στο σήμερα να καταγράφει φειδωλά ετήσια κέρδη της τάξης του 5,03%. Καθώς απέχουμε λίγο από τον 9ο μήνα του 2009 και με τον Dow Jones να τελεί υπό δοκιμασία 2 στηρίξεων του, έχει ενδιαφέρον να δούμε τί συνέβη από το Σεπτέμβριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στα προηγούμενα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας.

Στα τελευταία 9 χρόνια ο Dow Jones έκλεισε το Σεπτέμβριο οριακά θετικά ή θετικά σε 5 περιπτώσεις, με μέγιστη άνοδο 5%, το 2007%. Σε τρεις από τις 5 περιπτώσεις τα κέρδη ήταν οριακά και σε μία έφτασαν το 3%. Σε 2 από αυτές τις περιπτώσεις, ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας κορύφωσης, παρά το γεγονός ότι μπόρεσε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα 8 από τα τελευταία 9 χρόνια, το πρόσημο του Σεπτεμβρίου ήταν ίδιο με αυτό του 3ου 4αμήνου έκαστου έτους και μόνο το 2001, όταν και έλαβε χώρα το χτύπημα των δίδυμων πύργων, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με απώλειες ενώ το 3ο 4άμηνο με κέρδη. Έτσι, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, το πρόσημο του Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτικό του πρόσημου του τελευταίου 4αμήνου του έτους.

Τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και το 3ο 4άμηνο ακολουθούν το πρόσημο του μικροκλίματος στο οποίο βρίσκονται τα έτη όπου ανήκουν. Δηλαδή, από το 2000 μέχρι 2003 που το μικροκλίμα ήταν χειμερινό για τις μετοχές, Σεπτέμβριος και 4άμηνα έκλεισαν με απώλειες με μόνη εξαίρεση το +1,88% του 3ου 4αμήνου του 2001. Αντίστοιχα, από το 2003 μέχρι και το 2007, όταν το μικροκλίμα ήταν καλοκαιρινό, Σεπτέμβριος και 3α 4άμηνα έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Με εξαίρεση τα κραχ του 2001 και του 2008, η μέγιστη πτώση κατά το Σεπτέμβριο ήταν 8%, το 2002, ενώ με εξαίρεση το 2008 η μέγιστη πτώση του 3ου 4αμήνου ήταν 4,15% και πάλι το 2002.

Το 3ο 4άμηνο των ετών από το 2000 μέχρι και το 2007 ήταν θετικό 6 από τις 8 φορές, ενώ το συνολικό εύρος της ποσοστιαίας κίνησης όλων των ετών ήταν από -4,15% μέχρι +11,03%.

Συμπερασματικά, ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο καλύτερος μήνας του έτους για τον Dow Jones αλλά ούτε και ο χειρότερος. Τείνει να είναι μήνας κορύφωσης και να δίνει τη σκυτάλη στον Οκτώβριο για περαιτέρω πτώση αλλά συνολικά, το τελευταίο 4άμηνο του έτους δεν έχει καταγράψει καμία μεγάλη πτώση στην τρέχουσα δεκαετία, πέρα από αυτήν του 2008, ενώ στα 6 από τα προηγούμενα του 2008 έτη, το 3ο 4άμηνο έκλεισε με κέρδη.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
 www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις