Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


2003 vs 2009: πότε ήταν πιο "φθηνός" ο S&P 500;
707 αναγνώστες
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009
23:48

Σε παλαιότερη ανάλυση σχετικά με τα εταιρικά κέρδη του 4ου τριμήνου του 2008 για τον S&P 500 είχαμε γράψει πως “ το 4ο τρίμηνο του 2008 ήταν το χειρότερο από το 1992 .. η ποσοστιαία μείωση των κερδών έναντι των αντίστοιχων ενός έτους νωρίτερα, ήταν της τάξης του 65% ποσοστό που είναι, με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη, η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ύφεσης της τρέχουσας δεκαετίας, το ποσοστό είχε φτάσει μέχρι το -39% που φαίνεται μικρό μπροστά στο τρέχον.”

Ταυτόγχρονα με τα καταστροφικά στοιχεία για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, είδαμε να δημοσιεύονται προβλέψεις για εντυπωσιακή βελτίωση, οι οποίες εντάθηκαν ιδιαίτερα εξαιτίας τις ανάρρωσης της χρηματιστηριακή οικονομίας, όσο το πετρέλαιο και οι μετοχές κινούνταν ανοδικά. Το δυνατό μακροπρόθεσμο ανοδικό ράλι του S&P 500 έφερε κέρδη της τάξης του 50% και προκάλεσε εκτίναξη του p/e του (τιμή / κέρδη), που χρησιμοποιείται ευρέως ως ενδεικτικός δείκτης του πόσο 'ακριβό' είναι ένα χρηματιστήριο.

Μελετώντας το γράφημα του p/e του S&P 500 διαπιστώνουμε πως η τρέχουσα τιμή του είναι η υψηλότερη από το 2004, που σημαίνει πως, σύμφωνα με αυτόν το δείκτη, ο S&P 500 είναι πιο ακριβός σήμερα απ' ότι στα τελευταία 5 χρόνια. Θεωρητικά, σε μία 'υγιή' αγορά, ο δείκτης p/e μειώνεται παρά το γεγονός πως οι τιμές των μετοχών αυξάνονται, καθώς τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό συνέβη από τα τέλη του 2003 μέχρι και τα τέλη του 2007.

Ωστόσο, η τεχνική στατιστική ανάλυση δείχνει πως στην 1η φάση μίας σημαντικής πολυετούς ανοδικής κίνησης, ο δείκτης p/e απογειώνεται, καθώς η χρηματιστηριακή ανάρρωση προηγείται και τελικά οδηγεί την πραγματική ανάρρωση. Όπως γράφει ο κύριος Παναγιώτου σε ανάλυση της στήλης στις 13 Μαρτίου “Στη χρηματιστηριακή αρένα το αποτέλεσμα της θετικής παρέμβασης είναι αμέσως ορατό μια που το ζητούμενο είναι απλό: η μεταβολή των τιμών προς τα πάνω. Καθώς ένας μεγάλος αριθμός των σημαντικότερων και με μεγαλύτερη βαρύτητα μετοχών ανήκει, ελέγχεται ή επηρεάζεται από το έξυπνο χρήμα και δεδομένου ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν οργανωθεί η δημοσίευση μίας είδησης που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την άνοδο, τα ΜΜΕ θα σκεφτούν δημιουργικά και θα βρουν μία αφορμή, η άσκηση συντονισμένης, έξυπνης θετικής παρέμβασης είναι, σχεδόν, βέβαιο, ότι θα φέρει άμεσα και εμφανή χρηματιστηριακά αποτελέσματα. Στην πραγματική οικονομία, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Εκεί, η ουσιαστική και έξυπνη παρέμβαση για την αντιστροφή μίας πτωτικής τάσης, απαιτεί τεράστια κεφάλαια, συντονισμένη πολιτική και οικονομική δράση, έξυπνο και αποτελεσματικό μακροοικονομικό πλάνο και .. πολύ δουλειά και υπομονή. “

Σύμφωνα με το 3FVIP.com, τον Οκτώβριο του 2002, όταν στις ΗΠΑ σχηματίζονταν ο πολυετής πυθμένας για την αγορά μετοχών, το p/e του S&P 500 ήταν στις 17 μονάδες και περίπου ένα χρόνο αργότερα, στα τέλη του 2003, είχε φτάσει στις 21 μονάδες, κάνοντας το αμερικανικό χρηματιστήριο 'ακριβότερο' κατά 23,5%. Τον Οκτώβριο του 2008, το p/e του S&P 500 ήταν στις 10 μονάδες και σήμερα έχει φτάσει στις 18,35 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 83,5%, δηλαδή πολλαπλάσια αυτής του 2003.

Τότε, ο S&P 500 είχε καταγράψει το πολυετές χαμηλό του στις στις 768 μονάδες, στις αρχές Οκτωβρίου του 2002, και μέχρι τον Ιούνιο (8 μήνες) κατέγραφε άνοδο της τάξης του 25% έχοντας φτάσει στις 1000 μονάδες όπου και σταμάτησε για 2,5 μήνες, κινούμενος πλάγια, για να συνεχίσει την άνοδο του από το Σεπτέμβριο κλείνοντας το έτος στις 1111 μονάδες.

Το μακροπρόθεσμο χαμηλό της πρόσφατης πτώσης ήρθε το Μάρτιο του 2009 στις 666,79 μονάδες, 100 μονάδες χαμηλότερα από αυτό του 2002 και ο στόχος των 1000 μονάδων επετεύχθη μέσα σε 5 και όχι 8 μήνες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πυθμένας που σχηματίστηκε από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα είναι πολύ πιο εντυπωσιακός από αυτόν του 2002 – 2003, γεγονός το οποίο δικαιολογείται, απόλυτα, τεχνικά, καθώς το 1ο κραχ της δεκαετίας είχε διάρκεια τριών, περίπου, ετών, και το 2ο κραχ, μόλις, ενός.
Επίσης, παρά την απογείωση του p/e του S&P 500, αυτό, στο 2009, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 2,65 μονάδες από το αντίστοιχο στα τέλη του 2003, που συνεπάγεται πως το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι, με βάση αυτόν το δείκτη, φθηνότερο σήμερα απ' ότι τότε.

Ωστόσο, η τρέχουσα άνοδος του p/e του S&P 500 κατά 83,5% από τα χαμηλά του, έναντι της ανόδου του κατά 23,5% στο αντίστοιχο διάστημα από τα χαμηλά του 2002, δείχνει πως οι προσδοκίες για ταχεία οικονομική ανάρρωση είναι, σήμερα, πολύ μεγαλύτερες από αυτές το 2003. Και το κακό με τις προσδοκίες είναι ότι δεν επαληθεύονται πάντα.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

19/08 10:22  TARAZIS
Ασχετο,μήπως μπορεί κάποιος φίλος να με πληροφορήσει αν και κατά πόσο επηρεάζονται τα αποτελέσματα 12μήνου της DT με μία τιμή του ΟΤΕ πχ στα 10Ε;
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις