Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η "εξίσωση της διόρθωσης" παρούσα και πάλι στις αγορές
695 αναγνώστες
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009
23:18

Σε ανάλυση μας στις 25 Ιουνίου με στοιχεία από το 3FVIP.com και τίτλο “Η εξίσωση της διόρθωσης”, είχαμε γράψει πως “η εξίσωση της ανόδου φαίνεται καθαρά, πως συμπεριλαμβάνει το πετρέλαιο ως το βασικό οδηγό και τις μετοχές του έξυπνου χρήματος ως τις πρώτες προσλαμβάνουσες θετική παρέμβαση, ώστε να επηρεαστούν θετικά οι δείκτες που επηρεάζονται από αυτές. Το αντίστροφο σενάριο ισχύει στην περίπτωση της τρέχουσας διόρθωσης, με το πετρέλαιο να διορθώνει πρώτο, τις μετοχές του έξυπνου χρήματος δεύτερες και τους βασικούς δείκτες να ακολουθούν.”

Σε ανάλυση μας στις 03 Αυγούστου είχαμε γράψει πως “με το πετρέλαιο να δοκιμάζει το υψηλό του, του Ιουνίου, είναι ενδιαφέρον να δούμε όλα τα τελευταία σχετικά στοιχεία της “εξίσωσης” της ανόδου” και στην ανάλυση της 4ης Αυγούστου είχαμε συμπληρώσει: “ΓΔ και ευρώ, έχουν τεράστια θετική συσχέτιση (και καθώς το ευρώ κινείται αντίθετα από το δολάριο, ΓΔ και δολάριο έχουν κινηθεί αντίθετα στο 2009 αλλά και στο 2008 – έτσι όταν ο ΓΔ έπεφτε, μπορούσε κανείς να αγοράσει, για παράδειγμα, δολάρια ή ομόλογα). Ο ΓΔ και το πετρέλαιο έχουν ακόμη μεγαλύτερη θετική συσχέτιση ενώ αντίθετα, ΓΔ και μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν πολύ μεγάλη αρνητική συσχέτιση. Έτσι, για παράδειγμα, όταν το πετρέλαιο πλησιάζει σε αντίσταση μετά από μεγάλη άνοδο, το δολάριο δοκιμάζει στήριξη μετά από μεγάλη πτώση και τα ομόλογα κινούνται πλάγια στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επίσης, μετά από μεγάλη πτώση, λαμβάνουμε ένα σήμα για αυξημένη προσοχή στην αγορά μετοχών, της οποίας η κίνηση εξαρτάται από τα κεφάλαια που συνδέονται με όλες τις παραπάνω αγορές.”

Στην ανάλυση της 08 Αυγούστου είχαμε γράψει πως: “ Στην αγορά μετοχών ο S&P 500 κινείται σε νέο υψηλό έτους με το 87% των μετοχών του να βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους, ποσοστό το οποίο είναι λίγο κάτω από αυτό του Ιουνίου. Οι 8 από τους 10 κλάδους βλέπουν περισσότερο από το 80% των μετοχών του να βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους ενώ για τον χρηματοοικονομικό κλάδο το ποσοστό αυτό είναι 96%, τιμή εξαιρετικά ακραία. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας κλάδος σε υποτιμημένα επίπεδα, ούτε στο βραχυπρόθεσμο αλλά ούτε και στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.”

Σε ανάλυση του κυρίου Παναγιώτου στο 3FVIP.com στις 13 Αυγούστου, διαβάζουμε τα εξής σχετικά με την εξίσωση της διόρθωσης: “από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα τα ομόλογα έβαλαν παύση στην πτώση τους και το πετρέλαιο έβαλε παύση στην άνοδό του. Το πρόβλημα είναι πως αυτοί είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοι της αγοράς μετοχών και η νέα κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο δίμηνο δεν είναι ιδανική. ...Στην παρούσα φάση, όμως, και το δολάριο δοκιμάζει τη σημαντικότερη στήριξη του των τελευταίων 12 μηνών και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη στην ανάλυσή μας.”

Στην ίδια ανάλυση ο διευθυντής της ΕΚΤΑ προσθέτει: “Η παρέμβαση του έξυπνου χρήματος δεν ασκείται απευθείας στους δείκτες μετοχών αλλά στις μετοχές που τους απαρτίζουν και η 1η σε βαρύτητα μετοχή του Dow Jones είναι η IBM. Η τιμή τις απογειώθηκε από τα 68,45 δολάρια στα 119,29 και πλέον, είναι πολύ κοντά στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη αντίστασή της. Κοντά σε αντιστάσεις τους, όμως, έχουν φτάσει και μία σειρά από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Όσον αφορά στην ψυχολογία της αγοράς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι απ' όσο στα τελευταία 2 χρόνια. Ο δείκτης των “στοιχημάτων” πτώσης έναντι αυτών της ανόδου φαίνεται να έχει βάλει στόχο για το χαμηλό του Μαρτίου, γεγονός που δείχνει μεγάλη αισιοδοξία.”

Με το πετρέλαιο να έχει υποχωρήσει από την αντίσταση του Ιουνίου και τα 73 δολάρια στα 67, το δολάριο να έχει αντιδράσει ανοδικά από τη στήριξη του χαμηλού του του Δεκεμβρίου, τα ομόλογα να έχουν κρατήσει τη στήριξη του Ιουνίου και να καταγράφουν κέρδη και τις μετοχές του έξυπνου χρήματος να διορθώνουν από αντιστάσεις τους, η 'εξίσωση της διόρθωσης', για την οποία διαβάσατε σε διεθνή αποκλειστικότητα μέσω της στήλης, βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα της ήταν να φέρει πτώση στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά μετοχών και το ΧΑ.

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Σχόλια

18/08 22:55  O ΤΑΥΡΟΣ
Ράλι του αργού πάνω από τα $69 (upd)
19/08 21:48  O ΤΑΥΡΟΣ
στα 73 ...τι τιμη για γδ βγαζει η εξισωση
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις