Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ημέρα ανακοίνωσης επιτοκίων=ημέρα ανόδου μετοχών;
650 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009
22:29

Σε παλαιότερες αναλύσεις μας παρουσιάσαμε τεχνικά στατιστικά στοιχεία για την απόδοση της αμερικανικής και διεθνούς αγοράς μετοχών τις ημέρες ανακοίνωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (FED) και είχαμε δείξει πως η τεχνική στατιστική ανάλυση φανερώνει μία ιδιαίτερη δυναμική της αγοράς στις σχετικές συνεδριάσεις.

Σε πρόσφατη έρευνα του 3FVIP.com όπου εξετάστηκαν όλες οι περιπτώσεις από την αρχή της πτώσης, τον Οκτώβριο του 2007, διαβάζουμε ότι ο μέσος όρος κερδών του S&P 500 στις συνεδριάσεις που συνέπεσαν με ημέρες ανακοίνωσης των επιτοκίων από τη FED, είναι +1,4%, όταν σε όλο αυτό το διάστημα, η συνολική πτώση του S&P 500 είναι 36,29%. Αν έλλειπαν οι ημέρες συνεδρίασης της FED ο S&P 500 θα είχε καταγράψει πτώση της τάξης του 47,38% και όχι 36,29%.

Στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις της FED ο μέσος όρος κερδών για τον S&P 500 είναι 2,68% ενώ από τις 14 φορές που ανακοινώθηκαν επιτόκια από τη FED, από την αρχή της κρίσης και μετά, στις 10 ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη.

Θετική, όμως, είναι η επιρροή και στο ΓΔ του ΧΑ παρά το γεγονός ότι κλείνει πολύ νωρίς και δε μπορεί να επωφεληθεί από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ παρά μόνο εμμέσως, από την άνοδο των futures. Έτσι, στην προηγούμενη ημέρα ανακοίνωσης επιτοκίων από τη FED (24/06 2009) ο ΓΔ έκλεισε στο +1,50% ενώ την αμέσως προηγούμενη (29/04) είχε κλείσει με άνοδο 4,39%.

Εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις από το 1994, όταν η FED άρχισε να ανακοινώνει την απόφαση για τα επιτόκια την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων της και όχι μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο S&P 500 έχει καταγράψει μέση απόδοση +0,37% με άνοδο στο 61% των περιπτώσεων.

Συμπερασματικά, ο S&P 500 τείνει να ενισχύεται τις ημέρες ανακοίνωσης επιτοκίων από τη FED με μία μέση απόδοση που είναι πολύ αξιόλογη, ιδιαίτερα από την αρχή της πτώσης, τον Οκτώβριο του 2007. Επιπλέον και η συχνότητα ανόδου είναι πολύ αξιόλογη με αποτέλεσμα να αξίζει τον κόπο να λάβει κανείς υπόψη του αυτά τα στοιχεία στο trading, ιδιαίτερα αν τον ενδιαφέρει ο βραχυπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας.

Περνάμε στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ όπου τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ήταν πολύ καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις των οικονομολόγων και προκάλεσαν πολλά σχόλια για μία επικείμενη έξοδο από την ύφεση και την αρχή μίας ουσιαστική ανάρρωσης της οικονομίας

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 550 χιλιάδες για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, κάτω από το αναμενόμενο νούμερο των 588 χιλιάδων, το οποίο, ωστόσο είχε προκύψει από ανοδική προσαρμογή την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Αν και το νέο νούμερο των 550 χιλιάδων, ήταν το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2009, ο συνολικός αριθμός αυτών που αιτούνται επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 69 χιλιάδες, φτάνοντας τα 6,3 εκ, ενώ τις 3 προηγούμενες εβδομάδες είχε σημειώσει πτώση. Λαμβάνοντας υπόψη και τις επείγουσες επεκτάσεις επιδομάτων ανεργίας, οι οποίες δεν προσμετρώνται στα κανονικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός σκαρφάλωσε στα 9,35 εκ, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το 3FVIP.com σε ένα “τυπικό” καλοκαίρι, οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες απολύουν, προσωρινά, χιλιάδες εργαζόμενους τον Ιούλιο καθώς προβαίνουν στις προγραμματισμένες εργασίες στα εργοστάσια τους για την κατασκευή των επόμενων, νέων, μοντέλων τους. Το αποτέλεσμα είναι οι χιλιάδες αυτοί απολυόμενοι να ζητήσουν επίδομα ανεργίας και το νούμερο των νέων επιδομάτων να αυξηθεί.

Ωστόσο, φέτος, η Chrysler και η General Motors έκλεισαν τα εργοστάσια τους νωρίτερα, καθώς το απόθεμα των απούλητων αυτοκινήτων τους είναι τεράστιο και προσπαθούν να το προωθήσουν με προσφορές και εμπορικές συμφωνίες, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον υπαρκτό κίνδυνο χρεωκοπίας τους. Έτσι, οι προσωρινές απολύσεις που αναμένοντας τον Ιούλιο ήρθαν νωρίτερα, το Μάιο και τον Ιούνιο, συμβάλλοντας ώστε τα στοιχεία για τον αριθμό νέων επιδομάτων ανεργίας να αυξηθούν τότε και να παρουσιάσουν μείωση τώρα.

Το συμπέρασμα είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, ακόμη, πριν μπορέσουμε με ασφάλεια να διαπιστώσουμε αν η μείωση του αριθμού νέων επιδομάτων ανεργίας συνεπάγεται και ουσιαστική βελτίωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Μέχρι τότε, το μόνο σίγουρο είναι πως η βλάβη που έχει δεχτεί η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αποτυπώνεται εντονότατα στην αγορά εργασίας, η οποία περνά τη μεγαλύτερη κρίση της των τελευταίων δεκαετιών.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις