Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


US Economy: Φώς στο Τούνελ; Άρθρο του Γιώργου Κουμπάρου
680 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009
19:02

Τα νούμερα για την οικονομία πλέον έχουν φτάσει στο σημείο που κατά κανόνα δείχνουν ότι η οικονομία σε πάρα πολλούς τομείς δείχνει σημαντική βελτίωση αλλά έχουμε και τακτικές υπενθυμίσεις ότι σε συγκεκριμένους και σημαντικούς  τομείς τα πράγματα έχουν δρόμο πριν δουν βελτίωση.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού Ιουνίου (14-07) με την ανάκαμψη του πετρελαίου, σήκωσε κεφάλι δίνοντας 1,8% έναντι αναμενόμενου 0,8% και 0,5% έναντι 0,1% χωρίς τρόφιμα και ενέργεια.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Ιουνίου όμως (15-07) έδωσε το αναμενόμενο 0,7% και 0,2% έναντι αναμενόμενου 0,1% δείχνοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς στις αυξήσεις των τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Η βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου (15-07) έπεσε κατά -0,4% ενώ το αναμενόμενο ήταν –0,7%.
Τα leading indicators Ιουνίου (20-07) βγήκαν στο 0,70%, πάνω από το αναμενόμενο 0,50% κάτι που συμβαίνει για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά Ιουνίου (29-07) είχαν σημαντική πτώση -2,5% ενώ αναμέναμε πτώση -0,5%.
Το προκαταρκτικό ΑΕΠ 2ου 3μήνου (31-07) στο-1% βγήκε πολύ καλύτερο από το τελικό -5,5% του τελικού του 1ου 3μήνου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Ιουλίου (03-08) ανέβηκε στο 48,9% ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 46,5%.  Αντίθετα ο μη βιομηχανικός δείκτης Ιουλίου (05-08) κατέβηκε στο 46,4% ενώ αναμενόταν στο 48,2%
Το ατομικό εισόδημα Ιουνίου (04-08) μειώθηκε -1,3% έναντι αναμενόμενου -1,1%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι αναμενόμενου 0,3.  Τα στοιχεία του 12μήνου έδειξαν μείωση ατομικού εισοδήματος -3,4% και μείωση καταναλωτικών δαπανών -2,2%.
Οι εργοστασιακές παραγγελίες Ιουνίου (05-08) αυξήθηκαν κατά 0,4% εκεί που περιμέναμε μείωση κατά -0,9%.
Τα non farm payrolls Ιουλίου (07-07) με -247,000 χαμένες θέσεις εργασίας έναντι αναμενόμενων -300000, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη με την ανεργία να πέφτει στο 9,4%.  Η βελτίωση είναι σχετική με τα πολύ άσχημα νούμερα της τελευταίας διετίας και δεν αποτελεί λόγο για πανυγυρισμούς.

Η αγορά πάντως δείχνει να ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στα όποια θετικά στοιχεία, ενώ δεν δίνει και πολλή σημασία στα κάποια επίμονα αρνητικά   Σε αυτό βοήθησαν και τα εταιρικά αποτελέσματα που σε γενικές γραμμές ήταν καλύτερα από ότι περιμέναμε με αρκετές όμως σημαντικέ εξαιρέσεις.  Χρειάζεται σίγουρα κάποια προσοχή, γιατί σε αυτά τα επίπεδα και μετά οπό μια αρκετά μεγάλη ανοδική κίνηση, νομίζω ότι πλησιάζουμε το βραχυπρόθεσμο ταβάνι.  Όπως ήδη επισημάναμε στο τέταρτο σχόλιο της προηγούμενης ενότητας
"US Economy, Έφτασε το Ιππικό": ( www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi ) όταν τα πράγματα πάνε καλύτερα και εμφανίζεται κάποιος ενθουσιασμός ταυτόχρονα αυξάνονται και τα περιθώρια απογοήτευσης.  Στις αρχές Ιουλίου είχαμε πει για ένα εύρος καλοκαιρινής κίνησης του S&P500 μεταξύ 745 και 1005 το οποίο πιθανώς να διευρύνουμε μέχρι το 1050 ή το 1100 προς τα πάνω, αλλά η διόρθώση γίνεται ακόμα πιο πιθανή και αναγκάια από τη στιγμή που μας λείπουν ακόμα δύο βασικά στοιχεία από την όλη εικόνα    
Αυτά που εξακολουθούν να μας λείπουν είναι να σταματήσει η επιδείνωση της αγοράς εργασίας και έστω κάποια μικρή βελτίωση της αγοράς κατοικίας.  Όπως είπε και ο επικεφαλής του εθνικού οικονομικού συμβουλίου Larry Summers στα μέσα Ιουλίου η ανάκαμψη έρχεται με αργά και σταθερά βήματα αλλά η βελτίωση στην ανεργία θα έρθει μόνο με την απορρόφηση των πόρων του δημοσιονομικού πακέτου των $787 δισ. που πέρασε τον Φεβρουάριο, αλλά ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό.  Νέες θέσεις εργασίας δεν περιμένουμε να δούμε πριν το 2ο 3μηνο΄του 2010 και δεν θα είναι έκπληξη η ανεργία να φτάσει στο 10% πριν δούμε κάποια βελτίωση κάτι που αναφέρουν συχνά πυκνά και ο Helicopter Ben και ο πρόεδρος Obama.  Η αγορά κατοικίας δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να νοιώσει ο μέσος αμερικάνος κάποια ασφάλεια για το μέλλον.  Οι μικρότερες περιφερειακές τράπεζες που βασίζονται στην στεγαστική πίστη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα  Από την αρχή του χρόνου το FDIC έχει επέμβει σε 64 περιπτώσεις με 19 από αυτές να έρχονται τον Ιούλιο.  Λέγεται ότι ο υπουργός οικονομικών (και πρώην πρόεδρος της New York Fed) Tim Geithner έριξε αρκετά «μπινελίκια» στη συνάντηση που είχε στις 31 Ιουλίου με την ομάδα που έχει αναλάβει την αναδιάρθρωση των ρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.  Αυτό πρέπει να προχωρήσει άμεσα γιατί πέρα από τις τράπεζες αναμένεται και ένα κύκλος μη τραπεζικών χρεοκοπιών στον βιομηχανικό και εμπορικό τομέα ο οποίος μόλις έχει αρχίσει και πιθανών να κορυφωθεί μέσα στο 2010 αφού ακολουθεί από 6 ως 9 μήνες μετά τον πάτο μιας ύφεσης.  

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία εξακολουθεί να είναι ένα αδιαμφισβήτητο αρνήτικό δεδομένο, αλλά αν σκεφτούμε το -6,3% του 4ου 3μήνου του 2008 και το -5,5% του 1ου 3μήνου του 2009, η βελτίωση της κατάστασης είναι πολύ σημαντική.  Οι πιθανότητες να δούμε έστω και ασθενές θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου αγγίζουν την βεβαιότητα.  
Το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά μέχρι στιγμής θέτει ένα ερώτημα για την διάθεση σημαντικών πόρων,  αλλά έχω την αίσθηση ότι τελικά από δημοσιονομικής πλευράς δεν θα χρειαστούν και τα σχεδόν $787 δισ. για να συνέλθει η οικονομία και μακροπρόθεσμα καλό θα είναι να μην διατεθούν όλα αυτά τα κονδύλια (ούτε να εκτραπούν σε άλλα προγράμματα).  Οι πολιτικοί ναι μεν ανταποκρίθηκαν άμεσα, γενναιόδωρα και κατά πως φαίνεται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά, στην έντονη κρίση.  Τώρα όμως που ο άμεσος κίνδυνος έχει υποχωρήσει νοιώθουν άνεση να ξαναρχίσουν τα πολιτικά παζάρια και αυτές οι τεράστιες προγραμμένες δαπάνες είναι μεγάλος πειρασμός.  Ευχής έργο θα ήταν να γίνουν οι απαραίτητες δημοσιονομικές και νομισματικές προβλέψεις έτσι ώστε αυτή η απίστευτη ρευστότητα που μας έσωσε από την ύφεση και την δοκιμασία των ορίων του χρηματοπιστωτικού συστήματος να μην γίνει η βάση για μια μελλοντική πληθωριστική έκρηξη ή μια νέα φούσκα.  Ήδη η Fed μελετά πως θα επαναφέρει τα τραπεζικά διαθέσιμα στα προ κρίσης επίπεδα χωρίς να διακινδυνεύσει την επαναφορά μας σε ρυθμούς ανάκαμψης.  Η αγορά των fed fund futures στο CBOT μετά τα στοιχεία της ανεργίας «βλέπει» ότι κάπου στα μέσα του 1ου 3μήνου του 2010 θα δούμε το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και μεχρι το τέλος του 2ου 3μήνου του 2010 θα είμαστε στο 1%.  Περιμένουμε να δούμε αν η δίήμερη FOMC της 11ης και 12ης Αυγούστου θα μας πει κάτι διαφορετικό.


Γιώργος Κουμπάρος
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi


Σχόλια

11/08 19:44  fostiras
Συγχαρητήρια, εξαιρετικά καλό άρθρο που δίνη μία πλήρη εικόνα της σημερινής κατάστασης της Οικονομίας των ΗΠΑ.
12/08 16:02  PREMIUM

Εκ πρώτης όψεως στην καθημερινή...ΖΩΗ μάλλον "χλωμά" τα πράγματα !

Θερμούς χαιρετισμούς !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις