Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
675 αναγνώστες
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009
23:47

Η άνοδος των μετοχών βοηθά την αγορά κατοικίας αλλά όχι και τις προβλέψεις των διεθνών οίκων

Είδαμε σε προηγούμενες αναλύσεις από το 3FVIP.com την ανάρρωση της χρηματιστηριακής οικονομίας να επηρεάζει θετικά και την πραγματική με τελευταίο παράδειγμα τη μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας. Η αγορά που προστέθηκε σε αυτές που επηρεάστηκαν θετικά από το ράλι των μετοχών είναι, ίσως, η πιο πονεμένη απ' όλες, δηλαδή αυτή της κατοικίας των ΗΠΑ. Οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ, με βάση το δείκτη Case Shiller κατέγραψαν μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,5% από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο του 2009. Πρόκειται για την πρώτη άνοδο από τον Ιούλιο του 2006.

Για διάστημα, περίπου, 3 ετών, ο δείκτης κατέγραφε μία αδιάκοπη πτώση, η οποία οδήγησε σε ένα σερί 34 διαδοχικών μηνών μείωσης των τιμών κατοικίας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον από το 1965.

Όπως και με άλλες περιπτώσεις της πραγματικής οικονομίας, αυτό που δεν κατάφεραν τα πακέτα βοηθείας ήρθε να πετύχει η χρηματιστηριακή άνοδος και αν και το ποσοστό αύξησης των τιμών κατά 0,5% είναι ελάχιστο μπροστά στην πτώση που καταγράφηκε την τελευταία τριετία, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δύναμης της χρηματιστηριακής οικονομίας στην πραγματική.

Προς το παρόν, πάντως, ο δείκτης τιμών κατοικίας εξακολουθεί να καταγράφει πτώση 17,1% σε ετήσια βάση μέσα στο 2009, ενώ η τιμή του βρίσκεται στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2003 έχοντας ακυρώσει την άνοδο από το 2004 και μετά.

Μπορεί η παρέμβαση στη χρηματιστηριακή οικονομία να έχει βοηθήσει πολλούς κλάδους αλλά σίγουρα δεν κατάφερε το ίδιο και για τα τμήματα ανάλυσης των διεθνών επενδυτικών οίκων, τα οποία φάνηκαν να εκπλήσσονται από την άνοδο των μετοχών( ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι δημοσιευμένες προβλέψεις τους). Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs αύξηση το στόχο της για το κλείσιμο του S&P 500 στο τέλος του 2009 αλλά όπως έχουμε δει σε πολλές προηγούμενες σχετικές αναφορές η επιτυχία των προβλέψεων της Goldman αλλά και των υπολοίπων επενδυτικών οίκων είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, δύο ακόμη επενδυτικοί οίκοι αύξησαν τις τιμές στόχους του S&P 500 για το κλείσιμο του έτους. Πρόκειται για την Credit Suisse και την HSBC, η αλλαγή στην πρόβλεψη των οποίων αύξησε τη μέση τιμή στόχο όλων των προβλέψεων στις 1022 μονάδες, ποσοστό κατά 4,05% υψηλότερο από αυτό της προηγούμενης πρόβλεψης.

Όπως και με στην περίπτωση της Goldman, η πρόβλεψη αποδείχτηκε δύσκολη και για τις Credit Suisse και HSBC. Η πρώτη, στην αρχή του έτους είχε δώσει τιμή στόχο τις 1050 μονάδες για τον S&P 500 ή μία ετήσια άνοδο της τάξης του 16,25%. Στις 2 Μαρτίου, (8 ημέρες πριν την αρχή του μεγάλου ανοδικού ράλι) και ενώ η στήλη δημοσίευε τη μία μετά την άλλη ένδειξη ακραία υποτιμημένης κατάστασης στην αγορά μετοχών και ο κύριος Παναγιώτου είχε μιλήσει ανοιχτά για “αρνητική φούσκα”, η Credit Suisse προχώρησε σε μείωση του στόχου της στις 920 μονάδες. Τώρα που ο S&P 500 έχει καταγράψει ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων 10 ετών, η Credit Suisse προχώρησε σε αύξηση του στόχου της στις 1050 μονάδες, δηλαδή εκεί όπου ήταν και η αρχική της πρόβλεψη.

Η πρόβλεψη της HSBC είναι, μάλλον, λίγο χειρότερη από αυτήν της Credit Suisse, καθώς προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου του S&P 500 στις 900 από τις 1000 μονάδες, στις 23 Μαρτίου του 2009, δηλαδή αφού είχε αρχίσει το μεγάλο ανοδικό ράλι! Τώρα που ο S&P 500, όμως, έφτασε κοντά στον αρχικό στόχο της HSBC, ο επενδυτικός οίκος τον ξέθαψε από το συρτάρι και τον υιοθέτησε ξανά.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις