Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
657 αναγνώστες
Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009
23:47

Η χρηματιστηριακή κυριαρχία των τραπεζών

Σε παλαιότερη ανάλυσή μας σχετικά με τη χρήση των τραπεζών στη διαδικασία ανόδου και πτώσης των μετοχών είχαμε γράψει πως η μελέτη των ποσοστών βαρύτητας όλων των κλάδων στον S&P 500 ανά έτος, ξεκινώντας από το 1990, μας δείχνει πως κατά τη διάρκεια των πτώσεων ο τραπεζικός κλάδος συρρικνώνεται ταχύτητα και κατά τη διάρκεια των ανοδικών ετών αναπτύσσεται πάρα πολύ. Ένα παράδειγμα που είχαμε εξετάσει τότε, ήταν από την ύφεση του 1990 όταν η βαρύτητά του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ στον S&P 500 ήταν, μόλις, 7,5%. Ωστόσο, 6 χρόνια αργότερα, στην αρχή της δημιουργίας της χρηματιστηριακής μεγαφούσκας, το 1996, η βαρύτητά του τραπεζικού κλάδου και συνάμα η επιρροή του στον S&P 500 είχε διπλασιαστεί στο 15%.

Παρατηρώντας τους άλλους κλάδους βλέπουμε ότι αυτή η ταχύτητα ανάπτυξη δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. Για παράδειγμα μεταξύ 1990 και 1996 η βαρύτητα του κλάδου υγείας στον S&P 500 είχε παραμείνει σταθερή στο 10,4%, αυτή του κλάδου ενέργειας είχε μειωθεί από το 13,4% στο 9,2% ενώ μείωση είχαν καταγράψει και η βιομηχανία από το 13,6% στο 12,7% και οι πρώτες ύλες από το 7,2% στο 5,8% κλπ.

Κλάδοι της πραγματικής οικονομίας, λοιπόν, όπως της βιομηχανίας και των πρώτων υλών, όχι μόνο δε μπόρεσαν να αυξήσουν την επιρροή τους στον S&P 500 στην περίοδο της “οικονομικής ακμής” αλλά αντίθετα, την είδαν να ελαττώνεται. Οι πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής οικονομίας, όμως, δηλαδή οι τράπεζες, φούσκωσαν ταχύτητα και παρέσυραν μαζί τους το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς. Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ανάλυση οι τράπεζες φαίνεται να “χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση, είτε για να προκαλέσουν αποσυμπίεση και να οδηγήσουν στη συνολική πτώση της αγοράς μετοχών, είτε για να βοηθήσουν στην παύση της πτώσης, την αρχή και συντήρηση της ανόδου και τέλος στη συντήρηση υπερτιμημένων καταστάσεων.”

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και κατά τη διάρκεια της ανόδου του Μαρτίου η οποία και ξεκίνησε από τις τράπεζες. Μέσα σε διάστημα 2 μηνών οι τιμές μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι οποίες, σύμφωνα με όσα στοιχεία ανακοινώνονται, δε βρίσκονται και στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους, απογειώθηκαν, παρασύροντας μαζί τους και τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο, οι τράπεζες άρχισαν να πουλούν μετοχές τους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και για ακόμη μία φορά η χρηματιστηριακή ανάπτυξη χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη. Ο επηρεασμός της χρηματιστηριακή οικονομία στην πραγματική αποτυπώθηκε και στο δείκτη των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, ο οποίος κατέγραψε πτώση για 3η διαδοχική εβδομάδα και έτσι, από το υψηλό των 674 χιλιάδων αιτήσεων στα τέλη του Μαρτίου ο δείκτης υποχώρησε κατά 152 χιλιάδες.

Το φαινόμενο της χρηματιστηριακής κυριαρχίας των τραπεζών στις περιόδους αντιστροφής τάσεων εντοπίζεται και στο ΧΑ. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της ανόδου του Μαρτίου όπου οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν άνοδο πάνω από 100% με μερικές να αγγίζουν το 150%. Μα ακόμη και στην τελευταία ανοδική αντίδραση είναι οι τράπεζες που πήραν το ΧΑ στην πλάτη τους. Από τις 13 Ιουλίου ο Δείκτης Τραπεζών καταγράφει άνοδο της τάξης του 17,04% όταν ο ΓΔ έχει ενισχυθεί κατά 7,83%.

Έτσι, είναι οι τράπεζες που έφτασαν πρώτες κοντά στο υψηλό τους, του Ιουνίου και στις επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν ως αντίσταση.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις