Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ώρα δοκιμασίας αντιστάσεων στη διεθνή αγορά μετοχών
611 αναγνώστες
Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009
23:32

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Στην ανάλυση της 13ης Ιουλίου με τίτλο “η 'εξίσωση' της ανόδου της Δευτέρας” είχαμε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: “ακολουθώντας τη χρηματιστηριακή “εξίσωση”, παρατηρούμε πως τη Δευτέρα 1) το γεν έκλεισε με απώλειες (επηρεάζοντας θετικά τις μετοχές), 2) το πετρέλαιο κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις και να παραμείνει κοντά στα 60 δολάρια (θετική εξέλιξη για τις μετοχές) και 3) τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να κλείσουν με απώλειες από αντίσταση (θετικό για τις μετοχές).

Επιπλέον,4) ο δείκτης μετοχών ενέργειας στις ΗΠΑ έκλεισε με κέρδη (θετικό για τις μετοχές) και 5) τόσο ο δείκτης τραπεζών ΗΠΑ όσο και 6) αυτός του χρηματοοικονομικού κλάδου αντέδρασαν ανοδικά από τις στηρίξεις για τις οποία μιλήσαμε νωρίτερα επηρεάζοντας, επίσης, θετικά την αγορά μετοχών. 7) Οι μετοχές που κατ' αποκλειστικότητα έχουμε δείξει ότι συνδέονται άμεσα με το έξυπνο χρήμα, όπως η J.P. Morgan, η Bank of America και η IBM (μεγαλύτερη βαρύτητα στον Dow Jones από όλες τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη), έκλεισαν με μεγάλα κέρδη της τάξης του 6,31% , 8,16% και 2,76%, αντίστοιχα.

8) Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δοκιμασία στηρίξεων από τους ίδιους τους βασικούς διεθνείς δείκτες μετοχών, οδήγησαν σε μία σημαντική ημερήσια ανοδική αντίδραση. Στο ΧΑ, ο ΓΔ έκλεισε με οριακές απώλειες αλλά πάνω από τη στήριξη των 2100 μονάδων. Το τεστ των στηρίξεων στην αγορά μετοχών και οι εξελίξεις στις υπόλοιπες αγορές που αναφέραμε, θα είναι αυτά που αναμένεται να μας απασχολήσουν περισσότερο στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας. “

Στο κλείσιμο της εβδομάδας η εξίσωση εξελίχθηκε παραδειγματικά και το πετρέλαιο έκλεισε με άνοδο 7,40% (θετικό για τις μετοχές). Πρόκειται για την 1η εβδομάδα ανόδου μετά από 4 πτωτικές (προς το παρόν αποτελεί μία ανοδική αντίδραση στη διορθωτική κίνηση.)

Το γεν έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες, (θετικό για τις μετοχές) μετά από μία προπερασμένη εβδομάδα μεγάλων κερδών, η οποία είχε θέσει σε δοκιμασία το 100% της αντίστασης από το υψηλό του Μαρτίου και του Μαΐου. Η πιο εντυπωσιακή κίνηση ήταν αυτή του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ, το οποίο έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 10,80%, μετά από 3 διαδοχικές εβδομάδες απωλειών καθώς τα ομόλογα υπέστησαν μεγάλη πτώση (θετικό για τις μετοχές). Το δολάριο έκλεισε την εβδομάδα με μέτριες απώλειες της τάξης του 0,91% (θετικό για τις μετοχές).

Τα εβδομαδιαία διαγράμματα παζλ των διεθνών δεικτών μετοχών κάνουν την εικόνα πολύ καθαρή για την αγορά μετοχών. Για τους βασικότερους δείκτες το μεγάλο τεστ παραμένει το υψηλό του Ιανουαρίου του 2009, το οποίο δοκιμάζεται σε μεγάλο βαθμό και πάλι, μετά το τρέχον ανοδικό ράλι. Οι τράπεζες των ΗΠΑ απέχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό από το υψηλό τους, του Ιανουαρίου. Μεγάλη εξαίρεση στον κανόνα ο οδηγός Nasdaq ο οποίος έχει περάσει σε νέο υψηλό έτους από τον Απρίλιο και δοκιμάζει, πλέον, την κορυφή του Ιουνίου που είναι και το υψηλό από τον Οκτώβριο, έχοντα, μάλιστα, ήδη, περάσει, οριακά και σε νέο υψηλό έτους. Παρόμοιο σκηνικό και σε Ευρώπη και Ασία με τον DAX με το υψηλό του Ιανουαρίου να παραμένει το σημείο ορόσημο για όλους τους δείκτες.

Δεύτερη μεγάλη εξαίρεση μετά από το Nasdaq οι αναδυόμενες αγορές που έχουν περάσει σε υψηλό έτους από τον Απρίλιο, όπως και ο Nasdaq και στη χτεσινή συνεδρίαση πέρασαν και σε νέο υψηλό για το 2009.

Ο ΓΔ κράτησε τη στήριξη των 2100 μονάδων και ακολούθησε τις διεθνείς αγορές στο ανοδικό ράλι. Μέχρι στιγμής έχει συμπληρώσει 44 συνεδριάσεις πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του, περίοδος που είναι η μεγαλύτερη από την κορυφή του Οκτωβρίου του 2007. Οι τράπεζες βρίσκονται, μόλις, 16 ημέρες πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους καθώς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διορθωτικής τους κίνησης βρέθηκαν κάτω από αυτόν, προσωρινά. Ο FTSEM παραμένει πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του για 44 συνεδριάσεις ενώ ο FTSES είναι ο μόνος που βρίσκεται κάτω από αυτόν, για διάστημα 13 συνεδριάσεων.

Ο ίδιος δείκτης για μερικές βασικές μετοχές του ΧΑ μας δείχνει την ΕΤΕ να παραμένει πάνω από τον ΚΜΟ 200 για 41 συνεδριάσεις, την ΚΥΠΡΟΥ για 44, τη ΔΕΗ για 41 και τον ΟΤΕ να βρίσκεται κάτω από αυτόν για 16 συνεδριάσεις.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Nasdaq, ο Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν πάνω από το υψηλό του Ιουνίου αλλά, θεωρητικά και πρακτικά, τα δοκιμάζουν ως αντίσταση στο 100% του βαθμού τους. Την ίδια στιγμή το δολάριο δοκιμάζει στήριξη από το χαμηλό του Ιουνίου ενώ τη Δευτέρα τα ομόλογα ενισχύθηκαν και το γεν έκλεισε με οριακές απώλειες, την ώρα που το πετρέλαιο ενισχύονταν σθεναρά.

Συμπερασματικά, η χρηματιστηριακή “εξίσωση” που διαβάσατε στη στήλη σε αποκλειστικότητα, επέτρεψε την καταγραφή μίας πολύ σημαντικής ανοδικής αντίδρασης η οποία, ωστόσο, έχει φέρει τους περισσότερους βασικούς δείκτες μετοχών κοντά στη μεγάλη δοκιμασία της κορυφής τους του Ιουνίου, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τη δοκιμασία στήριξης του δολαρίου πρέπει να τα λάβουμε υπόψη στην ανάλυσή μας.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις