Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
615 αναγνώστες
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009
00:05

Η “εξίσωση” της διεθνούς ανοδικής αντίδρασης σε εξέλιξη

Η παλιά τεχνική ανάλυση επικεντρώνεται στη μελέτη ενός τίτλου και ξεχνά τη μεγάλη εικόνα, το περιβάλλον του οποίου αυτός είναι, τελικά, τμήμα. Είναι σα να μελετά κανείς την κίνηση αυτοκινήτου από μέσα, καταγράφοντας την ταχύτητα, την επιτάχυνση, τις χρονικές στιγμές που στρίβει , την κατάσταση του οδηγού κλπ, μέχρι που πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο ένα φορτηγό και η μελέτη σταματά άδοξα και αποδεικνύεται ανούσια. Όλα καλά αλλά κάποιος έπρεπε να μελετά και τί συμβαίνει έξω από το αυτοκίνητο.

Η λαϊκή ρήση “κοιτά το δέντρο και χάνει το δάσος” εξηγεί ακριβώς αυτό, ότι η προσκόλληση στη μικρή εικόνα και η αδυναμία αναγνώρισης της μεγάλης, οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Έτσι, ενώ φαινομενικά δεν είχε αλλάξει κάτι στην κίνηση της διεθνούς αγοράς μετοχών και η διόρθωση συνεχίζονταν ήπια αλλά κανονικά, μία σειρά παραμέτρων στο ευρύτερο περιβάλλον μας έκαναν να μιλήσουμε για την “εξίσωση της ανόδου”, η οποία θα επέτρεπε την πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση μετά την πρόσφατη κορύφωση.

Στην ανάλυση της Δευτέρας, γράψαμε, σχετικά, τα εξής: “.. η εικόνα των διεθνών συσχετισμών θέλει το πετρέλαιο να βρίσκεται σε μία ασταθή ισορροπία λίγο κάτω από τη στήριξη των 60 δολαρίων και λίγο πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του, τους περισσότερους από τους βασικούς διεθνείς δείκτες μετοχών να δοκιμάζουν στηρίξεις τους και το γεν να δοκιμάζει αντίσταση. Το παζλ συμπληρώνει η δοκιμασία αντίστασης από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αρνητική συσχέτιση με την αγορά μετοχών, δηλαδή η πτώση τους λειτουργεί θετικά για αυτές. Ακολουθώντας αυτήν τη χρηματιστηριακή “εξίσωση”, παρατηρούμε πως τη Δευτέρα το γεν έκλεισε με απώλειες (επηρεάζοντας θετικά τις μετοχές), το πετρέλαιο κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις και να παραμείνει κοντά στα 60 δολάρια (θετική εξέλιξη για τις μετοχές) και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να κλείσουν με απώλειες από αντίσταση (θετικό για τις μετοχές).”

Από τη Δευτέρα και μετά, το γεν κατέγραψε 2 σημαντικές πτωτικές συνεδριάσεις. Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα κατέγραψαν μεγάλη πτώση από την αντίσταση που αναφέρεται παραπάνω και το πιο σημαντικό απ' όλα, το πετρέλαιο αντέδρασε ανοδικά από τη στήριξη των 60 δολαρίων, αγγίζοντας, τη Δευτέρα, τα 62.

Πέρα από αυτά, στην ανάλυση της Δευτέρας, είχαμε επισημάνει και τα εξής, δευτερεύοντα, στοιχεία της εξίσωσης: “.. ο δείκτης μετοχών ενέργειας στις ΗΠΑ έκλεισε με κέρδη (θετικό για τις μετοχές) και τόσο ο δείκτης τραπεζών ΗΠΑ όσο και αυτός του χρηματοοικονομικού κλάδου αντέδρασαν ανοδικά από τις στηρίξεις για τις οποία μιλήσαμε νωρίτερα επηρεάζοντας, επίσης, θετικά την αγορά μετοχών. Οι μετοχές που κατ' αποκλειστικότητα έχουμε δείξει ότι συνδέονται άμεσα με το έξυπνο χρήμα, όπως η J.P. Morgan, η Bank of America και η IBM (μεγαλύτερη βαρύτητα στον Dow Jones από όλες τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη), έκλεισαν με μεγάλα κέρδη της τάξης του 6,31% , 8,16% και 2,76%, αντίστοιχα.”

Την Τρίτη ο δείκτης μετοχών ενέργειας ενισχύθηκε σημαντικά και την Τετάρτη απογειώθηκε κατά 3,61%. Το ίδιο συνέβη και με το δείκτη τραπεζών των ΗΠΑ. Όσον αφορά στις μετοχές του έξυπνου χρήματος που είχαμε αναφέρει, την Τετάρτη η IBM ενισχύθηκε κατά 3,76%, η Bank of America κατά 4,57% και η J.P. Morgan κατά 4,90%.

Το ΧΑ έχει αντιδράσει θετικά αλλά χλιαρά, απομακρυνόμενο, ωστόσο , ελαφρά, από τη στήριξη των 2100 μονάδων.

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις