Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Πόσο ελεγχόμενο είναι το δολάριο;
748 αναγνώστες
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009
23:58


Στο βιβλίο του κυρίου Παναγιώτου, “Πόλεμος Παρέμβασης” παρουσιάζονται αποκλειστικά στοιχεία σχετικά με τους παρεμβατικούς πολέμους που λαμβάνουν χώρα στην αγορά νομισμάτων. Μέσα σε αυτό, διαφαίνεται καθαρά πως το σημαντικότερο ρόλο στον καθορισμό της κατεύθυνσης της τιμής του δολαρίου, διαδραματίζει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Μελετώντας την κίνηση του δολαρίου τα τελευταία 20 χρόνια, είναι εύκολο να εντοπίσουμε τις πολυετείς τάσεις, όπως αυτήν μεταξύ 1990 και 1995, με το δείκτη δολαρίου να κινείται από τις 80 ως τις 100 μονάδες, περίπου. Ξεχωρίζουν, ωστόσο, 2 εντυπωσιακές τάσεις: η πρώτη έφερε το δολάριο από το χαμηλό των 80 δολαρίων, το 1995, στο υψηλό των 121 δολαρίων, το 2001. Η δεύτερη έστειλε το δολάριο πίσω στις 80 μονάδες και ακόμη παρακάτω, στις 70,70, πριν αντιδράσει ανοδικά για να φτάσει στη σημερινή του τιμή, τιμή, των 80 δολαρίων, δηλαδή εκεί που βρισκόταν σε κάποια στιγμή του έτους και το 1991, το 1992, το 1995, το 2005, το 2006, το 2007 και το 2008.

Αν η τιμή των 80 μονάδων αποτελεί, ίσως, την πιο χαρακτηριστική μεγάλων πυθμένων για το δολάριο, αυτή των 85 είναι ενδεικτική της πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ όσον αφορά το νόμισμά τους. Μελετώντας την πορεία του δείκτη δολαρίου από το 1987 μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε πως αν και στο διάστημα αυτό των 22 ετών η τιμή του διακυμάνθηκε από τις 70,70 μέχρι τις 121,29 μονάδες, στα 15 από αυτά, σε κάποιο σημείο του έτους το δολάριο βρέθηκε στις 85 μονάδες.

Ξεκινώντας από το 1987 και φτάνοντας μέχρι το 1997, παρατηρούμε ένα σερί “επισκέψεων” του δολαρίου στις 85 μονάδες σε κάποια στιγμή κάθε έτους, το οποίο διακόπηκε μόνο το 1989. Το σερί αρχίζει ξανά από το 2004 και δεν διακόπτεται μέχρι και σήμερα. Έτσι μένει ένα διάστημα από το 1998 μέχρι το 2003 που είναι το μοναδικό στα τελευταία 22 χρόνια όπου η τιμή του δείκτη δολαρίου πραγματοποίηση σερί “απουσίας” της από τις 85 μονάδες. Τί το τόσο σημαντικό συνέβη σε αυτήν την 5αετία που έκανε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να απομακρυνθεί από την πολιτική του φθηνού δολαρίου και να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από το σημείο ισορροπίας των 85 μονάδων;

Η απάντηση είναι, σε μία πρόταση, η εναλλαγή του χρηματιστηριακού κλίματος μεταξύ αγοράς εμπορευμάτων και αγοράς μετοχών. Στην κρίσιμη αυτή 5αετία το καλοκαιρινό κλίμα της αγοράς μετοχών, ολοκληρώθηκε και μετατράπηκε σε χειμερινό (κάτω πλευρά του διαγράμματος: S&P 500) και το χειμωνιάτικο κλίμα στα εμπορεύματα ανατράπηκε και μεταβλήθηκε σε καλοκαιρινό.

Στο διάστημα αυτό το πετρέλαιο κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή της περιόδου χειμωνιάτικου κλίματος, στα 10,35 δολάρια το βαρέλι και ο S&P κατέγραψε την υψηλότερη τιμή της περιόδου καλοκαιρινού κλίματος, λίγο πάνω από τις 1500 μονάδες.

Το 2003 η τιμή του S&P 500 βρισκόταν 10% κάτω από αυτήν του 1998 ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου είχε καταγράψει κέρδη 76,87%.

Λίγους μήνες πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες σε αυτήν, κατά 37,16%, ενώ το πετρέλαιο καταγράφει κέρδη 138,28% και ο χρυσός ακόμη περισσότερα, της τάξης του 222,96%. Στο ίδιο διάστημα, ο δείκτης εμπορευμάτων έχει βγει νικητής, με άνοδο 15,34%, η οποία, ωστόσο, παρέμεινε σε λογικά επίπεδα, χωρίς να έχει διατηρήσει τις τιμές βασικών εμπορευμάτων στα ύψη. Για όλα αυτά, χρειάστηκε μία πτώση του δολαρίου της τάξης του 20,09% στη δεκαετία

Για να φτάσουμε στο 2009 όπου το δολάριο πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι στιγμής, φλερτάροντας με τις 2 τιμές ορόσημο στην πορεία του, αυτήν κοντά στις 85 (Ιανουάριος με Μάιο) και κοντά στις 80 μονάδες (Ιούνιος με σήμερα: τιμή κλεισίματος Παρασκευής: 80,24 μονάδες.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις