Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Διεθνής αγορά μετοχών: η "εξίσωση" της ανόδου της Δευτέρας
572 αναγνώστες
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009
23:33

Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης είχαμε γράψει πως η εικόνα αδυναμίας παραμένει στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, “ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως το πετρέλαιο πλησιάζει σε δοκιμασία του ΚΜΟ του 200 ημερών την ώρα που οι μετοχές δοκιμάζουν τις πρώτες στηρίξεις τους.”

Επίσης, σε ανάλυση της περασμένης Πέμπτης στο 3FVIP.com διαβάζουμε σχετικά με τη δοκιμασία στηρίξεων στη διεθνή αγορά μετοχών: “Ο S&P 500 δοκιμάζει στήριξη και ταυτόγχρονα και τον ΚΜΟ 200 ημερών του ενώ οι Nasdaq και Dow Jones δοκιμάζουν στηρίξεις τους, τις οποίες, όμως, έχουν διαπεράσει οριακά. Στην Ευρώπη, ο DAX πέρασε κάτω από τη στήριξη του αλλά παραμένει κοντά σε αυτήν, ενώ δοκιμάζει και τον ΚΜΟ 200 ημερών του. Ο CAC έχει τη χειρότερη συμπεριφορά ενώ ο FTSE συνεχίζει να δοκιμάζει στήριξη έχοντας περάσει, οριακά, κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Δοκιμασία στήριξης και για το δείκτη τραπεζών στις ΗΠΑ, όπως και για τον κλάδο μετοχών κατοικίας και τον κλάδο ενέργειας. Ο ΓΔ παραμένει αδύναμος αλλά πάνω από τη στήριξη των 2100 μονάδων.

Μόλις το 28% των μετοχών του S&P 500 βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους και ο σχετικός δείκτης συνεχίζει την πτωτική του τάση. Πριν από 1 μήνα περισσότερο από το 80% των μετοχών του S&P 500 βρισκόταν πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους. Στον κλάδο ενέργειας, μόλις το 5% των μετοχών του βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών του, τιμή που είναι υποτιμημένη. Οι 6 από τους 10 κλαδικούς δείκτες, βλέπουν το 80% των μετοχών τους να βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους.”

Στην ίδια ανάλυση διαβάζουμε ότι “στα τέλη του 2008 με αρχές αρχές 2009 η αμυντική στάση των έξυπνων κεφαλαίων αναθεωρήθηκε και μαζί με αυτήν υποχώρησε και το ιαπωνικό νόμισμα. Από το υψηλό στις 114 μονάδες διόρθωσε στις 100, στα μέσα Απριλίου και έκτοτε κινείται ανοδικά έχοντας καταλήξει στη δημιουργία ενός μεσομακροπρόθεσμου πλάγιου σχηματισμού. Στις τελευταίες συνεδριάσεις το γεν πιέζει το άνω όριο αυτού του σχηματισμού, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει καταφέρει να το διασπάσει.”

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, η εικόνα των διεθνών συσχετισμών θέλει το πετρέλαιο να βρίσκεται σε μία ασταθή ισορροπία λίγο κάτω από τη στήριξη των 60 δολαρίων και λίγο πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του (σημαντικότερη στήριξη του βρίσκεται χαμηλότερα μεταξύ 55 και 45 δολαρίων), τους περισσότερους από τους βασικούς διεθνείς δείκτες μετοχών να δοκιμάζουν στηρίξεις τους και το γεν να δοκιμάζει αντίσταση. Το παζλ συμπληρώνει η δοκιμασία αντίστασης από τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αρνητική συσχέτιση με την αγορά μετοχών, δηλαδή η πτώση τους λειτουργεί θετικά για αυτές.

Ακολουθώντας αυτήν τη χρηματιστηριακή “εξίσωση”, παρατηρούμε πως τη Δευτέρα το γεν έκλεισε με απώλειες (επηρεάζοντας θετικά τις μετοχές), το πετρέλαιο κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις και να παραμείνει κοντά στα 60 δολάρια (θετική εξέλιξη για τις μετοχές) και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να κλείσουν με απώλειες από αντίσταση (θετικό για τις μετοχές).

Επιπλέον, ο δείκτης μετοχών ενέργειας στις ΗΠΑ έκλεισε με κέρδη (θετικό για τις μετοχές) και τόσο ο δείκτης τραπεζών ΗΠΑ όσο και αυτός του χρηματοοικονομικού κλάδου αντέδρασαν ανοδικά από τις στηρίξεις για τις οποία μιλήσαμε νωρίτερα επηρεάζοντας, επίσης, θετικά την αγορά μετοχών.

Οι μετοχές που κατ' αποκλειστικότητα έχουμε δείξει ότι συνδέονται άμεσα με το έξυπνο χρήμα, όπως η J.P. Morgan, η Bank of America και η IBM (μεγαλύτερη βαρύτητα στον Dow Jones από όλες τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη), έκλεισαν με μεγάλα κέρδη της τάξης του 6,31% , 8,16% και 2,76%, αντίστοιχα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δοκιμασία στηρίξεων από τους ίδιους τους βασικούς διεθνείς δείκτες μετοχών, οδήγησαν σε μία σημαντική ημερήσια ανοδική αντίδραση. Στο ΧΑ, ο ΓΔ έκλεισε με οριακές απώλειες αλλά πάνω από τη στήριξη των 2100 μονάδων. Το τεστ των στηρίξεων στην αγορά μετοχών και οι εξελίξεις στις υπόλοιπες αγορές που αναφέραμε, θα είναι αυτά που αναμένεται να μας απασχολήσουν περισσότερο στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις