Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από ΕΚΤΑ-ΠΗΓΑΣΟΣ
697 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009
03:26

Μπορεί να χειραγωγηθεί η τιμή του πετρελαίου;

Ήταν το καλοκαίρι του 2003 όταν η στήλη δημοσίευσε πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΚΤΑ, κυρίου Πάνου Παναγιώτου, για άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στα επόμενα χρόνια, με ανώτερο στόχο ακόμη και τα 180 δολάρια. Με την τιμή του, εκείνη την περίοδο, να βρίσκεται λίγο κάτω από τα 35 δολάρια, εκείνη η πρόβλεψη είχε φανεί απίθανη.
Στα τέλη του 2007 το πετρέλαιο άγγιξε, όντως, τα 100 δολάρια και ήταν στις 10 Ιουλίου του 2008 που έφτασε να κοστίζει 147,90 δολάρια το βαρέλι, κατακτώντας ένα πολύ μεγάλο ιστορικό ανοδικό ρεκόρ. Όσο το πετρέλαιο, ωστόσο, πλησίαζε προς τα 145 δολάρια και αφού τα ξεπέρασε , η στήλη προέβλεπε την επικείμενη κορύφωση της τιμής του, επαναλαμβάνοντας πως, σύμφωνα με τη θεωρία της επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης η πτώση του θα ήταν και τελική επιβεβαίωση ότι η διεθνής οικονομία διάνυε μία περίοδο κρίσης.

Σε ανάλυση της 22ας Ιουλίου του 2008 με την τιμή του μαύρου χρυσού στα 132 δολάρια, είχαμε γράψει τα εξής: “Ο δείκτης τραπεζών(ΗΠΑ) κορύφωσε στις αρχές του 2007. Η πτώση των τραπεζών ακολούθησε αυτήν των κατοικιών και ήταν η αρχή του τέλους του θετικού μικροκλίματος στις μετοχές και την οικονομία. Ο S&P 500 κορύφωσε μετά τις τράπεζες, στο β' εξάμηνο του 2007. Οι μετοχές πετρελαίου κορύφωσαν τελευταίες, στα τέλη του 2007 και μέχρι σήμερα δεν έχουν υποστεί κραχ, ενώ στην παρούσα φάση δοκιμάζουν σημαντική στήριξη. Η κορύφωση, όμως, είναι δεδομένη και μάλιστα σε ορίζοντα 9 μηνών.

Απομένει, η αγορά πετρελαίου. Με τις κατοικίες και τις τράπεζες να έχουν σημάνει το τέλος της περιόδου οικονομικής ανάπτυξης και την αρχή της επιβράδυνσης και πιθανώς της ύφεσης, με τις υπόλοιπες μετοχές να έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την εξέλιξη καταγράφοντας μία από τις ταχύτερες και μεγαλύτερες πτώσεις στη χρηματιστηριακή ιστορία και με τις μετοχές πετρελαίου να κορυφώνουν την ώρα που ο μαύρος χρυσός διανύει τη χρυσή του περίοδο, το βάρος πέφτει σε αυτόν εξ' ολοκλήρου για την απόλυτη επιβεβαίωση μίας παγκόσμιας επιβράδυνσης. Είναι το πετρέλαιο τόσο δυνατό χρηματιστηριακά που θα μπορέσει να αψηφήσει όλες τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και να κρατήσει τα κέρδη του ή θα ακολουθήσει τη θεωρία (της επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης) και θα διορθώσει; “

Μερικούς μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 2008, η τιμή του είχε καταρρεύσει στα 35 δολάρια το βαρέλι, στην ταχύτερη και μεγαλύτερη πτώση που κατέγραψε ποτέ ο μαύρος χρυσός. Σε ανάλυση στις 12 Δεκεμβρίου 2008, λίγο πριν τον απόλυτο πυθμένα, είχαμε γράψει τα εξής: “ Σύμφωνα με τη τεχνική στατιστική ανάλυση του 3FVIP.com, από τις 05 Δεκεμβρίου και μετά, η τιμή του πετρελαίου αναμενόταν να αντιδράσει ανοδικά. Σήμερα, πλέον, η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει τα 40 δολάρια το βαρέλι και όπως είδαμε και σε προηγούμενες αναλύσεις στο επίπεδο αυτό εντοπίζεται πολύ σημαντική στήριξη.

Το επίπεδο των 40 δολαρίων υπήρξε ορόσημο τόσο στην τρέχουσα όσο και στην προηγούμενη δεκαετία. Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε ένα βασικό λόγο της σπουδαιότητας της περιοχής των 30 με 40 δολαρίων (ο πίνακας δεν δημοσιεύεται εδώ). Πρόκειται για τις τιμές κόστους για μερικές βασικές χώρες παραγωγής πετρελαίου. Από την Παρασκευή, το Μπαχρέιν και το Ομάν δεν έχουν καθόλου κέρδος από την πώληση του πετρελαίου. Το κέρδος της Σαουδικής Αραβίας είναι της τάξης των 10 δολαρίων ανά βαρέλι και αν η τιμή φτάσει στα 30 αυτό θα μηδενιστεί. Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αντέχουν (επίπονα) και με τιμές στα 30 δολάρια καθώς το κόστος γι' αυτά είναι 25. Αυτό που προκύπτει τιμές κόστους είναι ότι η πιο κρίσιμη περιοχή για τις χώρες παραγωγούς, είναι μεταξύ των 30 και 40 δολαρίων. Σε αυτήν μπήκαμε επισήμως, από την Παρασκευή.”

Σε πολλές αναλύσεις της περιόδου επιμέναμε πως το πετρέλαιο θα ανέβαινε και θα ήταν αυτό που θα τροφοδοτούσε και την ανοδική αντίδραση των μετοχών. Από το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2009 το πετρέλαιο, πράγματι, εκτοξεύτηκε από τα 35 στα 73,90 δολάρια το βαρέλι και οι μετοχές ακολούθησαν. Φτάνοντας στον Ιούνιο, γράψαμε πως αναγνωρίσαμε μεσοπρόθεσμη φούσκα στο πετρέλαιο η οποία θα προκαλούσε πτώση και θα σταματούσε και την άνοδο των μετοχών. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουμε μέχρι και σήμερα.

Στις 10 Ιουλίου 2009, στην επέτειο του ενός έτους από το ιστορικό ανοδικό ρεκόρ των 147,90 δολαρίων, το πετρέλαιο βρίσκεται, οριακά, χαμηλότερα από τα 60 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες, περίπου, κατά 57% από τότε. Όπως είδαμε παραπάνω συνέβησαν πολλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την επίτευξη αυτού του ρεκόρ.

Μία ματιά, ωστόσο, σε ένα πολυετές γράφημα του πετρελαίου σε αντιπαράθεση με αυτό του S&P 500, μας δείχνει πως εδώ και 7 χρόνια το πετρέλαιο αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές ρευστότητας για τη διεθνή αγορά μετοχών. Η άνοδος του πετρελαίου το 2002 βοήθησε στον πυθμένα των μετοχών στα τέλη του 2002 με αρχές 2003. Έκτοτε, πετρέλαιο και μετοχές κινούνται με τεράστια θετική συσχέτιση. Το οριστικό τέλος της ανόδου και το απόλυτο κραχ στην αγορά μετοχών, ήρθε με την κατάρρευση του πετρελαίου το καλοκαίρι του 2008. Η ανοδική αντίδραση στις μετοχές, το 2009, ήρθε μετά την άνοδο του πετρελαίου από τα τέλη του 2008.

Μία ματιά, όμως, στο γράφημα του πετρελαίου με αυτό του δολαρίου μας δείχνει την, σχεδόν, απόλυτη αρνητική συσχέτιση των δύο τους. Από το 2002 μέχρι το καλοκαίρι του 2008 ο δείκτης δολαρίου κατέρρευσε από τις 120 στις 72 μονάδες. Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2008 το δολάριο απογειώθηκε καταγράφοντας την ταχύτερη ανοδική του κίνηση στην τρέχουσα δεκαετία, πυροδοτώντας, έτσι, την κατάρρευση του πετρελαίου. Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για την αντικατάσταση του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα από κάποιο νέο, που να συμπεριλαμβάνει όλα τα βασικά νομίσματα. Δεν είναι της ώρας να μιλήσουμε σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο και για το ποια είναι η πηγή αυτών των προτάσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το παγκόσμιο νόμισμα είναι το δολάριο και ο έλεγχος του συνεπάγεται την καταλυτική επιρροή της κίνησης της τιμής του πετρελαίου και κατ' επέκταση, όπως είδαμε παραπάνω, της κίνησης των μετοχών. Με απλά λόγια, αυτός που ελέγχει το δολάριο επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την παγκόσμια χρηματιστηριακή σκακιέρα.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

--------------------------------------------------------------------------------------

Θα σπάσουν τα αποτελέσματα την μονοτονία;

Με απώλειες 4,74% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την
Παρασκευή στις 2.106,13 μονάδες μειώνοντας την συνολική απόδοση από την αρχή του
έτους στο 17,89%. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 19,68% και
διαμορφώθηκαν στα 125,7 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 3,49 εκ. ευρώ αυξάνοντας
τις συνολικές εισροές στα 87,19 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία
ισορρόπησε μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων τριμήνου και της ουσιαστικής έναρξης της
αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής. Η έως τώρα πορεία της αγοράς θα μπορούσε να
χαρακτηριστεί αναμενόμενη καθώς η έλλειψη εγχώριων καταλυτών αφήνει εκτεθειμένη την
πορεία του Γενικού Δείκτη στις διακυμάνσεις των ξένων αγορών αλλά και στην προσφορά
που εκδηλώνεται σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους είτε λόγω της αδυναμίας συμμετοχής
στις αυξήσεις κεφαλαίου είτε λόγω της ανάγκης εξεύρεσης ρευστότητας για την συμμετοχή
στις αυξήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ακολουθούν. Ακόμα η αίσθηση φθήνιας ή
απομάκρυνσης από τα πρόσφατα υψηλά να μην έχει εμπεδωθεί και σε αυτό ρόλο έχει παίξει
και η αργή πλαγιοκαθοδική πορεία του Γ. Δείκτη η οποία κάθε άλλο παρά την αίσθηση
ευκαιριών δίνει στους ημερήσιους traders. Από την άλλη πλευρά η επόμενη εβδομάδα θα έχει
περισσότερο υλικό από πλευράς νέων με τις ανακοινώσεις β’ τριμήνου των κυριότερων
τραπεζών στην Αμερική να δημοσιεύονται στο διάστημα 14 – 17 Ιουλίου (14 Goldman, 16 JP
Morgan, 17 Citigroup – Bank of America) δίνοντας περισσότερα εναύσματα τάσης, στοιχείο
το οποίο θα βρει αντιστοιχίες και συσχετισμούς και στην εγχώρια αγορά.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πορεία φθοράς προς το προηγούμενο τοπικό χαμηλό
των 2.100 μονάδων. Αν και η πτωτική τάση έχει εξασθενίσει η μειωμένη συναλλακτική
δραστηριότητα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς απαιτείται επιστροφή των
συναλλαγών πάνω από τα 150 εκ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει «διέγερση» του
επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι ταλαντωτές συνέχισαν να υποχωρούν προς τις υποτιμημένες
ζώνες χωρίς ωστόσο να έχουν εισέλθει σε αυτές. Ο χώρος που μεσολαβεί μεταξύ του
εκθετικού και απλού κινητού μέσου των 200 ημερών (2.270 – 2.010 μονάδες) φαίνεται ότι
αποτελεί τον ζωτικό χώρο κίνησης της αγοράς αυτή την περίοδο και όσο ο Γενικός Δείκτης
κινείται εντός του εύρους η εμπλεκόμενοι τηρούν περισσότερο στάση αναμονής. Εκτιμούμε
ότι η διόρθωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αν και η ταχύτητα της έχει εμφανίσει
σαφέστατα δείγματα κόπωσης. Ιδανικά η περιοχή των 1.950 – 2.000 μονάδων θα μπορούσε
να αποτελέσει έναν «αξιοπρεπή» τοπικό βυθό σε μια ενδεχόμενη χρονική επέκταση της
εικόνας αδυναμίας εώς το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Προς το παρόν διατηρούμε την
συντηρητική στάση σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις και θα επανεξετάσουμε την στάση μας
μόνο σε ενδεχόμενη μεταβολή των συναλλακτικών συνθηκών ή προσέγγισης κομβικών
τεχνικών σημείων.
Τεχνική εικόνα

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις