Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
563 αναγνώστες
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009
00:54

Πολυετής διακράτηση μετοχών: πότε μπορεί να αποφέρει κέρδη;

Στο 3FVIP.com διαβάζουμε μία ενδιαφέρουσα έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο η πολυετής διακράτηση μετοχών, αντί να αποβεί παγίδα για τον επενδυτή, μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη με χαμηλό ρίσκο. Στη σχετική έρευνα, όπου εξετάζονται δεδομένα του Dow Jones από το 1950 μέχρι σήμερα, αναφέρεται πως στο διάστημα αυτό των 60, περίπου, ετών, υπάρχουν 2, μόλις, περίοδοι καλοκαιρινού κλίματος, από το 1950 μέχρι το 1966 και από το 1982 μέχρι το 2000. Αντίστοιχα, υπάρχουν 2 περίοδοι χειμερινού κλίματος, από 1966 μέχρι το 1982 και από το 2000 μέχρι σήμερα. Ενδιάμεσα υπάρχουν μικρότερες πολυετείς κινήσεις, (μικροκλίμα) και πολλές μακροπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και φυσικά βραχυπρόθεσμες τάσεις.

Η στρατηγική της πολυετούς διακράτησης μετοχών μπορεί να αποφέρει κέρδη μόνο αν η τοποθέτηση λάβει χώρα όσο το δυνατόν πιο νωρίς στην αρχή ενός καλοκαιρινού κλίματος. Μπορεί, επίσης, να αποφέρει και κέρδη αν λάβει χώρα κοντά στο τέλος ενός χειμωνιάτικου κλίματος.

Το χειμωνιάτικο κλίμα μεταξύ 1966 και 1982 κράτησε 16 χρόνια ενώ το τρέχον έχει διαρκέσει, περίπου, 10 χρόνια. Τότε, μετά το υψηλό του 1966 η αγορά μετοχών κατέρρευσε και έκανε πυθμένα το 1970. Από το 1970 μέχρι το 1973 ακολούθησε καλοκαιρινό μικροκλίμα το οποίο, μάλιστα, έφερε τον Dow Jones σε νέο ιστορικό υψηλό, λίγο πριν καταρρεύσει σε νέο πολυετές χαμηλό, κάτω από τον πυθμένα του 1970.

Από το νέο πυθμένα του 1975 χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να φτάσει ο Dow στο προηγούμενο υψηλό του, το οποίο και πάλι δε μπόρεσε να διασπάσει. Ακολούθησε μία σφιχτή πλάγια τάση 3,5 ετών και το 1982, 8 χρόνια μετά τον πυθμένα του '75, ο Dow ξεκίνησε για ένα νέο χρηματιστηριακό καλοκαίρι, το οποίο, τελικά, κράτησε 18 χρόνια. Έτσι, οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές στον πανικό του '74 - '75 δεν έχασαν ποτέ χρήματα καθώς ήταν το απόλυτο χαμηλό μέσα στο χειμωνιάτικο κλίμα.

Στην τρέχουσα χειμωνιάτικη χρηματιστηριακή περίοδο η εικόνα μοιάζει αρκετά με αυτήν του προηγούμενου χρηματιστηριακού χειμώνα. Όπως και τότε, χρειάστηκαν, περίπου, 3,5 χρόνια πριν ο Dow Jones κάνει τον πρώτο πολυετή του πυθμένα. Όπως και τότε, το καλοκαιρινό μικροκλίμα που ακολούθησε τον έφερε σε νέο ιστορικό υψηλό (σε 5 όμως και όχι σε 3 χρόνια) για να καταρρεύσει, στη συνέχεια και να κινηθεί σε νέο πολυετές χαμηλό, κάτω από τον προηγούμενο πολυετή πυθμένα. Επιπλέον, η ύφεση του 1974 – 1975 ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια, μέχρι τότε, από το 1950, όπως σήμερα, η τρέχουσα κρίση είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1950, έχοντας σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ.

Έτσι, η αγορά κοντά στα χαμηλά του Μαρτίου 2009, όταν και σηματοδοτήσαμε σε αποκλειστικότητα, την αρχή του ανοδικού ράλι, φαίνεται να παρέχει την ευκαιρία για πολυετή διακράτηση των αγοραστικών θέσεων, με αρκετά μεγάλη ασφάλεια στον πολυετή ορίζοντα. Παρά το γεγονός πως η κρίση θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά ακόμη ενώ η αρχή του νέου χρηματιστηριακού καλοκαιριού αναμένεται να καθυστερήσει και άλλο, τα επίπεδα τιμών του Μαρτίου φαίνονται αρκετά δελεαστικά στον πολυετή ορίζοντα.

Παρόλα αυτά, ο διεθνής trader πρέπει να μπορεί να ελίσσεται και να εκμεταλλεύεται το κεφάλαιό του στο έπακρο. Έτσι, ακόμη και αν αποφασίσει να επενδύσει σε μία αγορά με πολυετή ορίζοντα, θα πρέπει να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό του κεφαλαίου του διαθέσιμο ώστε να έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τάσεις και σε άλλες αγορές. Για παράδειγμα η πτώση του πετρελαίου από τα 147 στα 35 δολάρια, την πρόβλεψη της οποίας διαβάσατε πρώτοι και σε αποκλειστικότητα στη στήλη, παρείχε την ευκαιρία για τεράστια κέρδη σε ελάχιστο χρόνο. Ακόμη, η ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά του Μαρτίου στην αγορά μετοχών, έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη μας να καταγράψουν, επίσης, πολύ σημαντικά κέρδη.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις