Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
599 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009
01:24

Καλύτερο τρίμηνο από το 1998 για τον S&P 500

Το 2ο τρίμηνο του 2009 ολοκληρώθηκε με κέρδη 13,35% για τον S&P 500 που αποτελεί την καλύτερη απόδοση τριμήνου από αυτό που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 1998. Στο 3FVIP.com διαβάζουμε πως από το 1927, όταν δημιουργήθηκε ο S&P 500 έχουν ολοκληρωθεί 327 τρίμηνα και μόνο σε 44 από αυτά έχουν υπάρξει κέρδη πάνω από 10%. Ο μέσος όρος απόδοσης στο επόμενο τρίμηνο είναι της τάξης του 3,00% και το τρίμηνο έχει κλείσει με κέρδη στο 75% των περιπτώσεων, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

Από το 1949 και μετά έχουν υπάρξει 28 τρίμηνα που έκλεισαν με άνοδο πάνω από 10% και από αυτά μόνο σε μία περίπτωση το επόμενο κατέγραψε ουσιαστική πτώση (-11,89%) ενώ σε δύο περιπτώσεις καταγράφηκαν οριακές απώλειες. Το τρίμηνο που έκλεισε με απώλειες ήταν αυτό που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 1975. Σε εκείνη την περίπτωση, όμως, είχαν κλείσει με μεγάλα κέρδη και τα δύο προηγούμενα τρίμηνα (+14,19% και +21,59%).

Όπως και να το δει κανείς, το γεγονός ότι στα τελευταία 60 χρόνια υπήρξαν 28 τρίμηνα στα οποία ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη πάνω από 10% και στις 25 από αυτές τις περιπτώσεις το επόμενο τρίμηνο έκλεισε θετικά, αποτελεί μία πολύ σημαντική τεχνικοστατιστική ένδειξη. Επίσης, η μέγιστη άνοδος που καταγράφηκε στα επόμενα, αυτά, τρίμηνα, ήταν της τάξης του 14,19% (1975) και αυτό αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη των ανοδικών ορίων που έχει το μεσοπρόθεσμο μέλλον μας σήμερα.

Σε τελική ανάλυση αυτό που προκύπτει από τη σχετική έρευνα του 3FVIP.com είναι πως η άνοδος πάνω από 10% σε ένα συγκεκριμένο τρίμηνο, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός αλλά υποδεικνύει μία οργανωμένη παρέμβαση, η οποία, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% στα τελευταία 60 χρόνια, έχει λειτουργήσει προστατευτικά για το επόμενο τρίμηνο, είτε βοηθώντας στην καταγραφή επιπλέον κερδών, είτε αποτρέποντας την καταγραφή απωλειών.

Φαίνεται πως τα έξυπνα κεφάλαια που τοποθετούνται ώστε να προκληθεί η άνοδος πάνω από 10% σε ένα τρίμηνο, προστατεύουν την επένδυσή τους και στο επόμενο αποφεύγοντας τις μαζικές πωλήσεις. Όμως, το επόμενο τρίμηνο ενός που έκλεισε με κέρδη πάνω από 10%, δεν έχει κλείσει σε καμία περίπτωση με μεγαλύτερα κέρδη από αυτό, τουλάχιστον στα τελευταία 60 χρόνια. Δηλαδή, η απόδοση του τριμήνου που ακολουθεί τόσο μεγάλης ανόδου, τείνει να είναι μικρότερη, γεγονός ενδεικτικό μίας περιόδου πλάγιας κίνησης της αγοράς. Πράγματι, από τις 28 περιπτώσεις τριμήνων με κέρδη πάνω από 10% από το 1949 και μετά, στις 16 καταγράφηκε πλάγια τάση στο επόμενο τρίμηνο.

Έτσι, αν στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η αγορά κάνει κάτι διαφορετικό από το να κινηθεί ελαφρά προς μέτρια ανοδικά ή πλάγια (κοντά στο μηδέν, είτε λίγο πάνω είτε λίγο κάτω από αυτό), τότε θα πρόκειται για κάτι που θα συμβεί για δεύτερη, μόλις, φορά στα τελευταία 60 χρόνια. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το προηγούμενο πτωτικό όριο είναι το -11,89%, γεγονός που συνεπάγεται πως αν αυτό ισχύσει, δε θα απειληθεί το χαμηλό του Μαρτίου.

Αυτό είναι και το τελευταίο σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας, ότι στο 100% των περιπτώσεων από το 1949 και μετά, στο επόμενο τρίμηνο ενός το οποίο κατέγραψε άνοδο πάνω από 10%, η τιμή του S&P 500 παρέμεινε πάνω από το προηγούμενο χαμηλό. Αυτό συνεπάγεται πως αν μέχρι το Σεπτέμβριο η αγορά καταφέρει να κάνει νέα χαμηλά, θα πρόκειται για την 1η φορά στα τελευταία 60 χρόνια που πετυχαίνει κάτι τέτοιο μετά από τρίμηνο που έκλεισε με άνοδο πάνω από 10%. Και στις 28 προηγούμενες περιπτώσεις το προηγούμενο χαμηλό αποφεύχθηκε.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις