Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
683 αναγνώστες
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009
23:12

Εποχικότητα: τί μας δείχνει για την απόδοση των μετοχών τον Ιούλιο

Μετά από 2 μήνες μεγάλης ανόδου και 1 μήνα μέτριας, ο Ιούνιος έχει κινηθεί πλάγια στις ΗΠΑ και διορθωτικά σε Ευρώπη και ΧΑ. Με βάση την εποχικότητα του Ιουνίου, ωστόσο, μέχρι στιγμής ο μήνας ήταν ελαφρά καλύτερος από το μέσο όρο του των τελευταίων 20 ετών.

Οδεύοντας προς τον Ιούλιο, έχει ενδιαφέρον να δούμε την απόδοση του Dow Jones σε αυτόν, στα τελευταία 100, 50 και 20 χρόνια παραθέτοντας στοιχεία από σχετική έρευνα στο 3FVIP.com. Ξεκινώντας από τα τελευταία 100 χρόνια, ο Dow Jones έχει μέση απόδοση τον Ιούλιο της τάξης του +1,24%, η οποία πέφτει στο 0,7% στα τελευταία 50 χρόνια και ανεβαίνει στο 1,17% στα τελευταία 20. Τις 2 τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο στο 70% των περιπτώσεων.

Το ποσοστό αυτό είναι, μόλις, 40% για τον Ιούνιο και 60% για τον Αύγουστο, οπότε, στατιστικά, ο Ιούλιος είναι ο πιο σταθερός μήνας του καλοκαιριού, ως προς την απόδοσή του. Μάλιστα, μόνο ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος εμφανίζουν αντίστοιχα ποσοστά θετικού κλεισίματος και αυτό τοποθετεί τον Ιούλιο, στατιστικά, μέσα στους 3 πιο σταθερούς ανοδικούς μήνες του χρόνου, τις 2 τελευταίες δεκαετίες.

Από την αρχή του έτους ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 2,81%. Παρόλα αυτά, στο χαμηλό του Μαρτίου κατέγραφε απώλειες 25,40% και από το σημείο εκείνο και μετά έχει καταγράψει πολύ μεγάλη ανάρρωση. Στο ζενίθ της πρόσφατης βραχυπρόθεσμης διορθωτικής του κίνησης, οι απώλειες ήταν 5,43%.

Ο Dow Jones, όμως, δεν είναι παρά ένας σταθμισμένος μέσος όρος των μετοχών των εταιριών που τον απαρτίζουν και τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν, όπως έχουμε δει σε παλαιότερες αναλύσεις μας, έχει η μετοχή της ΙΒΜ. Έτσι, για να μπορέσει ο Dow να καλύψει τις απώλειες του από τις αρχές Μαρτίου και μετά, η IBM χρειάστηκε να καταγράψει άνοδο ως και 32%. Μάλιστα, από την αρχή του έτους η μετοχή της ενισχύεται κατά 25,75% και αυτό την φέρνει στη 2η θέση σε απόδοση από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη.

Εξετάζοντας τις αποδόσεις όλων των συντελεστών του Dow Jones, παρατηρούμε πως οι 18 από αυτούς καταγράφουν απώλειες από την αρχή της χρονιάς με την General Electric να χάνει 27,16%. Η άνοδος του Dow Jones στηρίχτηκε στην IBM, η οποία αποτελεί, περίπου, το 10% του δείκτη, στην J.P. Morgan αλλά και στις Microsoft (22,69%), Cisco (16,72%) και Intel (11,94%). Στη λίστα των πρώτων 5 σε απόδοση εταιριών που απαρτίζουν τον Dow Jones, οι 4 προέρχονται από τον κλάδο τεχνολογίας.

Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ο Nasdaq ενισχύεται από την αρχή του έτους κατά 16,9% (ενώ, όπως είδαμε, ο Dow καταγράφει απώλειες). Όπως έχουμε γράψει σε πολλές αναλύσεις μας, ο ηγετικός του ρόλος στη διεθνή αγορά μετοχών είχε διαφανεί πριν την αρχή του ράλι του Μαρτίου και έχει διατηρηθεί έκτοτε.

Κοιτώντας πίσω στο χρόνο από τότε που δημιουργήθηκε ο Nasdaq, δηλαδή το 1972, η τρέχουσα διαφορά απόδοσής του με τον Dow Jones στο πρώτο μισό έτους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του. Μόνο το 1983 είχε καταγραφεί μεγαλύτερη διαφορά όταν ο Nasdaq είχε καταγράψει κέρδη 37,13% έναντι κερδών 16,76% για τον Dow όμως τότε και οι δύο δείκτες είχαν κλείσει με κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Εκείνη τη χρονιά, που τοποθετείται και στην αρχή της μεγαλύτερης ανοδικής περιόδου στη χρηματιστηριακή ιστορία, ο Dow συνέχισε τη θετική του πορεία κλείνοντας με επιπλέον κέρδη 3% στο επόμενο εξάμηνο ενώ ο Nasdaq διόρθωσε κλείνοντας το δεύτερο εξάμηνο με απώλειες 12,58%.

Η χρονιά από το παρελθόν που έχει τις περισσότερες ομοιότητες με την τρέχουσα είναι αυτή του 1978. Τότε, ο Dow έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με απώλειες 1,47%, δηλαδή περίπου όσο και φέτος ενώ ο Nasdaq είχε ενισχυθεί κατά 14,52% και πάλι πολύ κοντά στη φετινή του απόδοση. Στο υπόλοιπο εκείνου του έτους και οι δύο δείκτες συνέχισαν στο β εξάμηνο καταγράφοντας μικρές απώλειες, που για τον Dow Jones ήταν της τάξης του 1,70% και για το Nasdaq 1,93%.Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις