Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Χρηματιστηριακή VS πραγματική οικονομία: 1-0
508 αναγνώστες
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009
00:20

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Ένας από τους πιο διαδεδομένους δείκτες για την αποτίμηση ενός χρηματιστηρίου είναι αυτός της τιμής των μετοχών του προς τα εταιρικά κέρδη τους. Σε πρόσφατη έρευνα στο 3FVIP.com εξετάστηκαν οι τιμές του δείκτη p/e μερικών από τα σημαντικότερα ώριμα και αναδυόμενα χρηματιστήρια του κόσμου. Όσο μεγαλύτερη η τιμή, τόσο ακριβότερο θεωρείται ότι είναι ένα χρηματιστήριο.

Οι “ακριβότερες” αγορές μετοχών του κόσμου, σύμφωνα με το διαδεδομένο αυτόν τρόπο μέτρησης, είναι αυτές της Ταϊβάν με τιμή 59,94 μονάδων, της Βρετανίας, με 33,80 μονάδες, της Κίνας, με 29,48 μονάδες, και της Γερμανίας με 26,85 μονάδες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα με 14,24 μονάδες. Ο δείκτης αυτός, όπως είναι φανερό, αφορά στη χρηματιστηριακή οικονομία.

Ένας πολύ βασικός δείκτης από την πραγματική οικονομία είναι αυτός του ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ. Δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη πως από τις 21 χώρες της ίδιας έρευνας, μόνο η Κίνα και η Ινδία εμφανίζουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ τους, ενώ οι υπόλοιπες 19 καταγράφουν αρνητικό ρυθμό, δηλαδή συρρίκνωση. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο πως η Γερμανία συνδυάζει πολύ υψηλή τιμή p/e (ακριβό χρηματιστήριο) με πολύ μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο -6,06% (σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις).

Εξετάζοντας την αλλαγή στις τιμές των p/e των ίδιων κρατών από την αρχή του ράλι του Μαρτίου μέχρι σήμερα και στη συνέχεια συγκρίνοντάς τες με το ποσοστό της χρηματιστηριακής αύξησης των βασικών δεικτών αυτών των χωρών διαπιστώνουμε πως από την αρχή του ράλι όλες οι χρηματιστηριακές αγορές έγιναν ακριβότερες, σύμφωνα με το δείκτη p/e. Θεωρητικά, οι χώρες με την μικρότερη αύξηση στην τιμή p/e αποτελούν πιο ελκυστικές επενδύσεις γιατί θεωρείται πως τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν παράλληλα με την άνοδο των μετοχών. Με βάση αυτήν τη λογική οι χώρες με την καλύτερη αναλογία χρηματιστηριακής ανόδου προς αύξηση της τιμής p/e είναι η Ελβετία, η Ρωσία, η Ινδία, το Μεξικό και οι ΗΠΑ.

Η πρώτη και σημαντικότερη παρατήρηση μελετώντας τα διαγράμματα των γενικών δεικτών των χρηματιστηρίων της έρευνας, είναι πως όλοι τους βρίσκονται είτε υψηλότερα είτε ελάχιστα χαμηλότερα από την τιμή της αρχής του τρέχοντος έτους. Ιδιαίτερα οι αναδυόμενες αγορές καταγράφουν σημαντικά κέρδη σε αυτό το διάστημα. Η 2η παρατήρηση είναι πως έχουν όλα κορυφώσει στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και πολλά από αυτά δοκιμάζουν τον ΚΜΟ 50 ημερών τους. Ωστόσο, η 3η παρατήρηση είναι πως όλα παραμένουν πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους.

Έτσι, ενώ στη χρηματιστηριακή οικονομία έχει καταγραφεί μία πολύ σημαντική ανοδική αντίδραση από την αρχή του έτους η οποία δεν έχει ακυρωθεί, στην πραγματική οικονομία η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αρνητική. Ενδεικτικό της πολύ άσχημης οικονομικής κατάστασης διεθνώς είναι πως καμία από τις αναπτυγμένες μεγάλες οικονομίες δεν καταγράφει θετικό ρυθμό ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ ενώ ακόμη και στις αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Ρωσίας το ΑΕΠ τους συμπιέζεται. Η Ιαπωνία βλέπει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,61%, η Βρετανία κατά 3,74%, η Γαλλία κατά 2,75% και οι ΗΠΑ κατά 2,49%.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις