Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Η εξίσωση της διόρθωσης
646 αναγνώστες
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009
23:36

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Mία από τις μετοχές ναυαρχίδες του έξυπνου χρήματος είναι η IBM, η οποία επηρεάζει καταλυτικά την κίνηση του Dow Jones και μαζί με αυτόν και το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και κατ' επέκταση τη διεθνή αγορά μετοχών (και το ΧΑ). Σε παλαιότερη ανάλυση στη στήλη ο κύριος Παναγιώτου είχε γράψει τα εξής σχετικά με την IBM και την επιρροή της στον Dow Jones:

“Στην πράξη, ο Dow Jones απαρτίζεται από 30 μετοχές. Αυτό, είναι από μόνο το κάτι το προβληματικό. Αν βρισκόμασταν στο 1900, όταν οι εταιρίες που ήταν εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο αποτελούσαν κλάσμα του σημερινού αριθμού εισηγμένων εταιριών, τότε αυτό θα ήταν φυσιολογικό. Όχι, όμως, σήμερα, που μόνο οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης είναι, περίπου, 3000. Ο μικρός αριθμός μετοχών που απαρτίζουν το δείκτη σε συνδυασμό με τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής του, οδηγούν, αναπόφευκτα, σε συνθήκες μη απαγορευτικές προβληματικών καταστάσεων.

Έτσι, μόνο η μετοχή της IBM, έχει βαρύτητα 9,3% στον Dow Jones, ενώ είναι πολύ ενδιαφέρον πως η πρώτη τριάδα σε βαρύτητα απαρτίζεται από τις Exxon Mobil και Chevron. Οι μετοχές αυτών των τριών εταιριών έχουν βαρύτητα στον Dow Jones κατά 23% περίπου. Αν αυτό από μόνο του δεν προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό τότε ίσως το γεγονός πως υπάρχουν ιδιώτες που είναι μεγαλομέτοχοι και των τριών αυτών εταιριών να προκαλέσει κάποιου είδους συναγερμό. Πέρα από αυτό, η χρηματιστηριακή ιστορία των εταιριών αυτών στο αμερικανικό ταμπλό, δεν πάσχει από έλλειψη σκανδάλων για κινήσεις με εσωτερική πληροφόρηση και για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού μέσω της προσπάθειας χειραγώγησης των τιμών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα”

Σε πρόσφατη ανάλυση στο 3FVIP.com αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα: “η μετοχή της IBM καταγράφει πτώση για 9 διαδοχικές συνεδριάσεις από το υψηλό της. Ως γνωστό, σύμφωνα με την επιστημονική τεχνική ανάλυση το 100% του βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα είναι οι 8 συνεδριάσεις. Το πτωτικό σερί 8 διαδοχικών συνεδριάσεων, είναι πολύ σπάνιο για την IBM και είναι ενδεικτικό μεγάλης αρνητικής παρέμβασης. Από το 1968, η IBM έχει καταγράψει μόλις 11 πτωτικά σερί 8 συνεδριάσεων και η τελευταία φορά ήταν στο κραχ του περασμένου Οκτωβρίου, του οποίου ήταν και βασικός πρωταγωνιστής.

Η πρόσφατη κορύφωση του S&P 500 έγινε ταυτόγχρονα με την κορύφωση της IBM. Όσο αυτή ακολουθούσε ανοδική τάση, ο S&P 500 διατηρούσε τα κέρδη του πρόσφατου ράλι. Το πτωτικό σερί της IBM, όμως, σηματοδότησε τη βραχυπρόθεσμη πτώση στο μεγαλύτερο αμερικανικό δείκτη μετοχών και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι, όμως, μόνο η τρέχουσα διόρθωση της οποίας ήταν οδηγός η IBM. Μελετώντας το γράφημα της σε σύγκριση με αυτά των διεθνών δεικτών μετοχών και του ΓΔ, διαπιστώνουμε πως η ανοδική της κίνηση προηγήθηκε όλων των υπολοίπων και έπαιξε το ρόλο του οδηγού σε δύο φάσεις, τόσο σε αυτή του Νοεμβρίου όσο και στο μεγάλο ράλι του Μαρτίου.

Η IBM φαίνεται να βρίσκεται πίσω μόνο από το πετρέλαιο, το οποίο και ήταν ο απόλυτος οδηγός του ράλι, όπως έχουμε γράψει σε αποκλειστικότητα σε παλαιότερες αναλύσεις. Έτσι, η εξίσωση της ανόδου φαίνεται καθαρά, πως συμπεριλαμβάνει το πετρέλαιο ως το βασικό οδηγό και τις μετοχές του έξυπνου χρήματος ως τις πρώτες προσλαμβάνουσες θετική παρέμβαση, ώστε να επηρεαστούν θετικά οι δείκτες που επηρεάζονται από αυτές. Το αντίστροφο σενάριο ισχύει στην περίπτωση της τρέχουσας διόρθωσης, με το πετρέλαιο να διορθώνει πρώτο, τις μετοχές του έξυπνου χρήματος δεύτερες και τους βασικούς δείκτες να ακολουθούν. Το παράδειγμα της IBM, της μετοχής με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον Dow Jones, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά”

Την Πέμπτη ο S&P 500 και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ αντέδρασαν ανοδικά. Εντελώς συμπτωματικά, η IBM κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της τον Ιούνιο.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις