Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
584 αναγνώστες
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009
00:14

Περί πτωχεύσεων, προβλέψεων και άλλων δεινών

Στο χτεσινό μας άρθρο αναφερθήκαμε στη χρηματιστηριακή πρόβλεψη και καταλήξαμε ότι αυτή είναι εφικτή και σχεδόν δεδομένη, όταν γίνεται σωστή συλλογή και ερμηνεία όσων πρέπει να ερμηνευτούν και πως όταν δε μπορούμε να προβλέψουμε τις αγορές δεν φταίει κανείς άλλος παρά η δική μας λανθασμένη κατανόηση όσων έπρεπε να έχουμε κατανοήσει. Έτσι, η καταγεγραμμένη αδυναμία σωστής πρόβλεψης των χρηματιστηριακών τάσεων από τους περισσότερους επενδυτικούς οίκους, θα πρέπει είτε να αποδοθεί σε λάθος προσέγγιση των χρηματιστηριακών τεκταινόμενων, είτε στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Δεν είναι, όμως, μόνο στο χρηματιστηριακό στίβο που γινόμαστε μάρτυρες της αδυναμίας σωστής πρόβλεψης αλλά και στον μακροοικονομικό. Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου , για παράδειγμα, είχαμε γράψει μία σειρά άρθρων απαντώντας στα σενάρια περί επικείμενης πτώχευσης του ελληνικού κράτους και εξόδου της χώρας από το ευρώ. Θυμίζουμε πως εκείνη την περίοδο, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών, των ΜΜΕ και των πολιτικών της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι η χώρα θα αδυνατούσε να αντλήσει κεφάλαια από το εξωτερικό ώστε να εκπληρώσει τις δανειακές της ανάγκες και έτσι θα κατέρρεε ή θα αναγκάζονταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η προσέγγιση των οικονομικών δρώμενων σε εκείνη τη φάση, έμοιαζε πολύ με αυτήν των χρηματιστηριακών από τους αναλυτές που αδυνατούν, κατά κανόνα, να προβλέψουν σωστά τις εξελίξεις. Το βασικότερο κοινό συστατικό τους, ήταν ότι ξεκινούσαν από το τέλος του έργου, δηλαδή την πρόβλεψη, χωρίς να δώσουν βαρύτητα στη διαδρομή που τους οδήγησε σε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να απουσιάζει οποιαδήποτε ουσιαστική επιχειρηματολογία και Λογική.

Παραθέτοντας μία σειρά επιχειρημάτων, ο κύριος Παναγιώτου, εξηγούσε ότι η πιθανότητα εγκατάλειψης του ευρώ από την Ελλάδα ήταν πάρα πολύ μικρή και κατέληγε με τα εξής: " μία ενδεχόμενη υποτίμηση της δραχμής θα τίναζε στον αέρα τις ανταγωνιστικές της Ελλάδας χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια και χειρότερα οικονομικά προβλήματα, όπως την Ιταλία και την Ισπανία - θα δημιουργούνταν ένα ντόμινο επιπτώσεων στις χώρες όπου η Ελλάδα έχει ισχυρή εμπορική και τραπεζική παρουσία, όπως είναι αυτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - η έξοδος μίας χώρας από το ευρώ θα αύξανε την πίεση στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και θα ενίσχυε το φόβο για συνολική κατάρρευση της ΟΝΕ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ρίσκο πτώχευσης κρατών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία και παράλληλα η απροθυμία επενδυτών να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Στο κλείσιμο του σχετικού άρθρου, ο διευθυντής της ΕΚΤΑ έγραψε: "Μετά από όλα τα παραπάνω γεννιέται το ερώτημα: συμφέρει στην Ελλάδα, την ΕΕ ή τους δανειστές μας, η έξοδος της πρώτης από την ΟΝΕ; Η προφανής απάντηση είναι "όχι".

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το α' εξάμηνο του 2009 το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι, όπως, αποδείχτηκε, η αδυναμία δανεισμού της αλλά η μεγάλη ευκολία με την οποία βρίσκει κεφάλαια να δανειστεί. Η Ελλάδα πέρασε όλα τα "εξαιρετικά κρίσιμα και με μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας" τεστ του Ιανουαρίου και τα ελληνικά ομόλογα έγιναν ανάρπαστα και το νόμισμά μας παρέμεινε το ευρώ.

Και όχι μόνο βρέθηκαν κεφάλαια για το 2009 αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι τόσο μεγάλη η προθυμία των δανειστών να μας δανείσουν και τόσο μεγάλη η ανάγκη της Ελλάδας να δανειστεί που οι αρμόδιοι σκέφτονται να δανειστούν από φέτος για ... του χρόνου. "Εάν εμφανιστεί η ευκαιρία και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε pre-funding, θα το κάνουμε" είπε επακριβώς ο κύριος Παπανικολάου και πρόσθεσε “" περιμένουμε ότι τα spreads θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο άρα το ερώτημα είναι εάν πρέπει να βιαστούμε να κάνουμε pre-funding ή να περιμένουμε έως ότου τα spreads επανέλθουν σε (χαμηλότερα) επίπεδα".

Και όλες εκείνες οι προβλέψεις για επικείμενη πτώχευση της χώρας, τί απέγιναν; Ξεχάστηκαν, όπως και αυτές που έκαναν λόγο για τις 1200 μονάδες όταν ο ΓΔ βρίσκονταν στις 1500 και τις 6500 όταν βρίσκονταν στις 5500.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις