Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
724 αναγνώστες
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009
23:31

Πόσο εφικτή είναι η χρηματιστηριακή πρόβλεψη;

Μελετώντας κανείς τις προβλέψεις των αναλυτών των μεγαλύτερων διεθνών χρηματιστηριακών οίκων σε διάστημα δεκαετιών, διαπιστώνει μία, συνολική, σχεδόν, αδυναμία σωστής πρόβλεψης της εξέλιξης των χρηματιστηριακών αγορών. Και όμως, διαχειριστές όπως ο Σόρος, προβλέπουν σωστά την αγορά σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο βασικές απόψεις για το αν οι αγορές είναι προβλέψιμες ή όχι: η 1η υποστηρίζει πως η πρόβλεψη είναι, σχεδόν αδύνατη και η 2η ότι είναι δυνατή αλλά μόνο από ελάχιστους χαρισματικούς επαγγελματίες.

Οι υποστηρικτές της 1ης άποψης, προφανώς, αδυνατούν και οι ίδιοι να προβλέψουν την εξέλιξη των χρηματιστηριακών αγορών. Συχνά, για να στηρίξουν την άποψή τους, αναφέρονται στη “θεωρία του χάους”, ερμηνεύοντάς την με το γνωστό πρόχειρο τρόπο που τυγχάνουν ερμηνείας τέτοιου είδους εξειδικευμένα θέματα όταν προσεγγίζονται από μη ειδικούς. Η θεωρία του χάους, εφαρμοσμένη στις χρηματιστηριακές αγορές, δε συνεπάγεται ότι αυτές κινούνται σε μία χαώδη κατάσταση, όπου η οποιαδήποτε μεταβλητή μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει την κατεύθυνσή τους.

Αν αυτό ίσχυε, τότε δε θα υπήρχαν οι πολυετείς ανοδικές, πτωτικές και πλάγιες τάσεις, ούτε θα παρατηρούνταν η ταυτόγχρονη άνοδος και πτώση και η παράλληλη κίνηση δεκάδων χρηματιστηριακών αγορών μετοχών ανά τον κόσμο. Μία χρηματιστηριακή αγορά που θα υπάκουε στους κανόνες της θεωρίας του χάους, θα θύμιζε πολύ τον ατμοσφαιρικό καιρό, όπου την ώρα που στην Αθήνα καταγράφονται 35 βαθμοί Κελσίου με ηλιοφάνεια, στο Λονδίνο καταγράφονται 15 με βροχή, στο Παρίσι 22 με συννεφιά και στην Καλιφόρνια κανείς δε μετρά την θερμοκρασία γιατί ένας ανεμοστρόβιλος διαλύει τα πάντα.

Πότε κοιτάξατε για τελευταία φορά τις χρηματιστηριακές αγορές και διαπιστώσατε ότι ο ΓΔ κατέγραφε πτώση 10%, όταν η Νέα Υόρκη κατέγραφε άνοδο 10% και το Λονδίνο βρισκόταν στο μηδέν; Η απάντηση είναι ποτέ. Έτσι, η εξίσωση ανθρώπινων δημιουργημάτων, όπως το χρηματιστήριο, με αυτή φυσικών φαινομένων, είναι, επιστημονικά, θεωρητικά και πρακτικά, λάθος.

Περνάμε, επομένως, στους υποστηρικτές της 2ης άποψης, ότι δηλαδή οι αγορές είναι προβλέψιμες. Υποπτευόμαστε ότι αρκετοί από αυτούς είναι αναγνώστες της στήλης και έχουν αντιληφθεί πως η χρήση της επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης, δηλαδή της επιστημονικής τεχνικής μελέτης όλων των συνδεόμενων μεταξύ τους αγορών, όπως των Ακινήτων, Νομισμάτων, Εμπορευμάτων, Μετοχών και Ομολόγων (μοντέλο ΑΝΕΜΟ) αλλά και η σε βάθος κατανόηση της λειτουργίας και των κανόνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος (ρόλος της FED, επιλογές του έξυπνου χρήματος, μακροτεχνική ανάλυση της οικονομίας κλπ) μπορούν να οδηγήσουν με μεγάλη επιτυχία στη χρηματιστηριακή πρόβλεψη.

Για παράδειγμα, στις 3 Ιουνίου είχαμε αναδημοσιεύσει από το 3FVIP.com στη στήλη τα εξής: “α) έχουμε μπει σε μία φάση όπου αναγνωρίζονται μεσοπρόθεσμες ακραίες ανοδικές καταστάσεις τόσο στο πετρέλαιο, που βοήθησε στην άνοδο των μετοχών, όσο και στην ίδια την αγορά μετοχών β) θα ήταν σημαντικότατη παράλειψη να αγνοήσουμε τη μέτρηση του ώριμου μεσοπρόθεσμου ΕΚΤΑ 600, η οποία είναι τόσο ακραία που υποδηλώνει μεσοπρόθεσμη φούσκα τόσο για το ΓΔ όσο και για την ΕΤΕ.”

Στην ίδια ανάλυση είχαμε γράψει: “Η άνοδος του πετρελαίου είναι συνδεδεμένη με την πτώση του δολαρίου. Το πτωτικό δολάριο βοήθησε στην άνοδο του πετρελαίου, το οποίο με τη σειρά του συνέβαλλε στην άνοδο των μετοχών. Το ΧΑ είναι συνδεδεμένο και εξαρτημένο από τη διεθνή αγορά μετοχών και έτσι, με απλά λόγια, η κίνηση των τιμών πετρελαίου και του δολαρίου αποτελούν δείκτες της κίνησης ακόμη και του ΧΑ (πάντα σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον και τις εκάστοτε συνθήκες).”

Σε ανάλυση από το 3FVIP.com στις 15 Ιουνίου είχαμε προσθέσει τα ακόλουθα: “Η τελευταία συνεδρίαση του πρώτου μισού του Ιουνίου ξεκίνησε με πτώση του πετρελαίου, άνοδο του δολαρίου και πτώση των μετοχών και του 10ετούς επιτοκίου. Το χρηματιστηριακό αυτό μείγμα πρέπει να δημιουργήσει προβληματισμό στους επενδυτές. Σύμφωνα με τη θεωρία της επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης, πρέπει να προσθέσουμε βαθμούς επιβεβαίωσης στο σενάριο που θέλει την καλύτερη περίοδο, χρηματιστηριακά, να έχει παρέλθει για τώρα.”

Αν και υποθέτουμε πως γνωρίζετε τί έχει συμβεί, τελικά, μέσα στον Ιούνιο, επιβεβαιώνουμε πως το πετρέλαιο κορύφωσε, οι διεθνείς αγορές μετοχών, πράγματι το ακολούθησαν, το ΧΑ έκανε το ίδιο, το δολάριο, όντως, αντέδρασε ανοδικά και τα ομόλογα ενισχύθηκαν. Συμπερασματικά, η χρηματιστηριακή πρόβλεψη όχι μόνο είναι εφικτή αλλά είναι και δεδομένη αν γίνει η σωστή ερμηνεία όσων πρέπει να ερμηνευτούν. Όταν δε μπορούμε να προβλέψουμε τις αγορές δεν φταίει κάποια μυστική δύναμη της φύσης που μας εμπόδισε αλλά η δική μας λανθασμένη κατανόηση όσων έπρεπε να έχουμε κατανοήσει.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

23/06 00:07  ditaset
to systima 3fvip mas eipes pote edose eisodo, den mas les omos an exei dosei kai exodo eos tora.
23/06 10:24  cornelsen
Σωστά το λέει ο ditaset. Για να μετρήσουμε την απόδοση τού -οποιουδήποτε- συστήματος καλό θα ήταν να δημοσιεύονται -έστω και με μία μικρή χρονική υστέρηση- τα αγοραστικά/πωλητικά σήματα του. Διαφορετικά δεν έχουν καμμία αξία οι ανακοινώσεις περί τής αποτελεσματικότητάς του. Αν είναι έτσι και εγώ μπορώ να πω πως το σύστημά μου πούλησε στις 6400 μον. το 1999, αγόρασε στις 1400 μον. το 2003 και ξαναπούλησε στις 5300 μον. το 2007. Ποιός θα με πιστέψει;
23/06 10:33  PANKASS
το 3f μεσοπροθεσμα σημα εκτος,μακροπροθεσμα hold
23/06 10:55  cornelsen
@PANKASS
Πολύ γενικό. Συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες ημερομηνίες. Την τάδε τού μήνα αγόρασα, την τάδε τού μήνα πούλησα. Στο τέλος να κάνουμε την σούμα να δούμε αν και πόσο κέρδισε.
23/06 11:23  PANKASS
γδ μεσοπροθςσμα αγορα 20/3/2009-πωληση 19/6/2009
23/06 11:33  cornelsen
Ωραία. Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που to σύστημα θα δώσει αγοραστικό σήμα να ανακοινωθεί μέσω τού blog.
23/06 11:36  PANKASS
δεν ειμαι ο bloger απλα εχω το προγραμμα κα σε πληροφορησα
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις