Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
789 αναγνώστες
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009
23:14

ΓΔ: 4η μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην δεκαετία

Η σημασία της ύπαρξης χρηματιστηριακής οικονομίας για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική κατάσταση όλων μας, είναι ζωτική. Το χρηματιστηριακό όχημα μεγαλώνει συνεχώς ως προς τη δύναμη και τη χωρητικότητά του και υποδέχεται όλο και περισσότερους κλάδους και εταιρίες από την πραγματική οικονομία, αυξάνοντας ταυτόγχρονα την επιρροή του πάνω σε αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας αποσυμπίεσης που ξεκίνησε από το τέλος του 2007, ο τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε και η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών συρρικνώθηκε. Καθώς τα πραγματικά μεγέθη των τραπεζών συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με τα χρηματιστηριακά μεγέθη και την κεφαλαιοποίηση τους, το κραχ στις τιμή των μετοχών τους οδήγησε και στη σμίκρυνσή τους, ως εταιρίες, στην πραγματική οικονομία. Το 2007 ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ είχε τη μεγαλύτερη βαρύτητα απ' όλους τους υπόλοιπους στον S&P 500, με ποσοστό 17,6%, όταν στην υγεία αντιστοιχούσε ποσοστό 12%, στην ενέργεια 12,9% και στην τεχνολογία 16,7%.

Όταν το Φεβρουάριο του 2006 ο διευθυντής αναλύσεων της ΕΚΤΑ, κύριος Παναγιώτου είχε δημοσιεύσει στη στήλη, πρώτος διεθνώς, ανάλυση όπου χαρακτήριζε τον τραπεζικό κλάδο ως φούσκα, προβλέποντας την κατάρρευσή του, η βαρύτητά του στον S&P 500 βρίσκονταν πάνω από το 22%, ποσοστό που αποτελούσε ιστορικό ρεκόρ και που βοήθησε στη συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Η πτώση από το 2007 και μετά, όμως, έφερε τον τραπεζικό κλάδο από την 1η στην 5η θέση ως προς την βαρύτητα και την επιρροή του στον S&P 500 και αυτή ήταν η εικόνα μέχρι και το Φεβρουάριο του 2009. Τότε, την πρώτη θέση είχε καταλάβει η τεχνολογία, τη 2η η υγεία και την 3η η ενέργεια. Καθώς το ράλι του Μαρτίου στηρίχτηκε στις τράπεζες και την τεχνολογία, οι δύο αυτοί κλάδοι απογειώθηκαν ως προς τη βαρύτητά τους στον S&P 500 με τον τραπεζικό να αναρριχάται από την 5η στη 2η θέση ξεπερνώντας την ενέργεια και τη βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή στο ΧΑ, όπως και το 2003, το ράλι του Μαρτίου ξεκίνησε με οδηγό τις τράπεζες και πρωταγωνίστρια τη μετοχή της ΕΤΕ. Μετά την εκρηκτική άνοδο, στις 03 Ιουνίου, γράψαμε πως αναγνωρίσαμε “μεσοπρόθεσμη φούσκα τόσο για το ΓΔ όσο και για την ΕΤΕ”. Εξετάζοντας την απόδοση τόσο του ΓΔ όσο και της ΕΤΕ αλλά και των άλλων τραπεζών, διαπιστώνουμε πως καταγράφουν, όλοι, σημαντικές απώλειες από τις 03 Ιουνίου μέχρι σήμερα. Στις τελευταίες 2 συνεδριάσεις, η μετοχή της ΕΤΕ κατέγραψε την 4η μεγαλύτερη πτώση σε αντίστοιχο διάστημα στη μοντέρνα ιστορία της. Οι 3 μεγαλύτερες από αυτήν πτώσεις εντοπίζονται μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2008. Η πτώση της ΕΤΕ και των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών οδήγησε το ΓΔ στην 4η μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα 2 συνεδριάσεων από το 2000 και μετά.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ και μελετώντας τα ποσοστά της βαρύτητας όλων των κλάδων στον S&P 500 ανά έτος, ξεκινώντας από το 1990, παρατηρούμε πως κατά τη διάρκεια των πτώσεων ο τραπεζικός κλάδος συρρικνώνεται ταχύτητα και κατά τη διάρκεια των ανοδικών ετών αναπτύσσεται πάρα πολύ. Στην ύφεση του 1990 η βαρύτητά του ήταν, μόλις, 7,5% και 6 χρόνια αργότερα, στην αρχή της δημιουργίας της χρηματιστηριακής μεγαφούσκας, το 1996, η βαρύτητά του είχε διπλασιαστεί στο 15%. Στο ίδιο διάστημα η υγεία είχε παραμείνει σταθερή στο 10,4%, η ενέργεια είχε μειωθεί από το 13,4% στο 9,2%, η βιομηχανία είχε μειωθεί, επίσης, από το 13,6% στο 12,7%, οι πρώτες ύλες από το 7,2% στο 5,8% κλπ.

Έτσι, με απλά λόγια, οι πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής οικονομίας, δηλαδή οι τράπεζες, χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση, είτε για να προκαλέσουν αποσυμπίεση και να οδηγήσουν στη συνολική πτώση της αγοράς μετοχών, είτε για να βοηθήσουν στην παύση της πτώσης, την αρχή και συντήρηση της ανόδου και τέλος στη συντήρηση υπερτιμημένων καταστάσεων.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις